Değerli Okuyucularım,
Kısa adı BATTAM olan “Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi” hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.
BATTAM kendi başına bağlı bir teşkilat değildir.
BATTAM 1995 yılında “Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliği” bünyesinde Prof. Dr.(hc) Özkan Hüseyin Başkanlığında kuruldu. Açılışını da o dönemin Münih Başkonsolosu Ali Yakıtal ile beraber yaptılar.
Batı Trakya Türkleri Araştırma Kurulu ve Araştırma Merkezin amaçları şöyledir;
Kurul, Batı Trakya davasına gönül vermiş, gönüllülük esaslarına dayalı ve her türlü kesime mensup şahıslardan oluşur. Hiçbir kimsenin etkisi altında kalmaz.
Araştırma Merkezi ve Kurulunun Çalışma Sahaları:
Batı Trakya Türk Toplumunun Tarihi, Bugünkü Durumu, Coğrafyası, Jeopolitik ve Jeostratejik Konjonktürü, Nüfus Yapısı, Ekonomisi, Sosyokültürel Yapısı, Uluslararası Konumu, Dış ve İç Siyaset İlişkileri, Eğitim, Bilim ve Teknik, Mevcut Problemleri, Gelişmeler ve Değerlendirilmesi, Yunanistan’ın dışındaki ülkelerdeki Batı Trakya Türklerinin durumu ve faaliyetleri.
Araştırma kurulu yukarıdaki konularda araştırmalar yapar ve yönetim kuruluna sunar. Yönetim kurulu, basın yayın aracılığı ile kamuoyuna duyurur ve daha sonra bir kitap hâlinde „BATTAM“ (Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi) adına yayınlar. Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezinin Başkanı hallen Prof. Dr. Özkan Hüseyin’dir. Ayrıca 1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılına hürmeten kurmuş olduğu “Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliği”nin de Onursal Başkanıdır. Batı Trakya Türk Dernekleri içinde bu amaçla kurulan ilk ve tek dernektir.
BATTAM sadece Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliğinin bir kurumu olmamalıdır diye düşünmekteyim. Diğer derneklerimizin de ortak bir kurumu haline gelmesini arzu ediyorum. “Buna neden gerek var” diyenlere de cevabımız ve amacımız, BATTAM’ın oluşturduğu bu güzellikleri diğer derneklerimizle paylaşmak ve birlikte hareket etmektir.
BATTAM şu anda Batı Trakya Türkleri tarafından halen anlaşılamamış bir teşkilat (Kuruluş) konumundadır. Veyahut bir başka deyimle de bazı çevrelerce anlaşılmak istenmemektedir. Çünkü böyle bir kuruluşun şu anda (alanında) dünya çapında bir benzeri bulunmamaktadır. Zaten şu anda da bu kuruluş, Batı Trakya Türklerini aşan bir kuruluştur.
Maalesef, Batı Trakya Türklerinin şu anki kapasitesi böyle bir kurumu ne kurabilecek ne de elaman olarak çalıştırabilecek bir kadroya sahiptir. BATTAM onun için kendi başına bir kuruluş değildir. Seçmeni de yönetimi de “Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliğidir”. Birçok insanımız da bu konu da açık kapı arayarak BATTAM’ı yasadışı gibi sayma gayreti sarf etmektedirler. Fakat şu anda BATTAM tüm bilim adamlarına ve Batı Trakya davsına gönül vermiş insanlarımıza kapılarını açmış bulunmaktadır. Bununla da ilgili bir proje hazırladı. İleriki günlerde konu olarak bu projeyi okuyucularımızla paylaşacağız.
Ayrıca, BEBTTAB (Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği) bünyesinde şu birimler de yer almaktadır:
Batı Trakya Spor, Batı Trakya Türkünün Sesi Korosu, Batı Trakya Folklor Ekibi, Batı Trakya Camii, İLMER (İlim ve İletişim Merkezi) BİLMER (Bilgi ve Bilgisayar Merkezi) KÜGMER (Kültür, Kütüphane ve Gençlik Merkezi) Batı Trakya Türk evi, gibi birimleri de mevcuttur. Bunların hepsi resmi kuruluşlardır. Derneğimizin amaçları bölümündeki maddelerde yer almaktadır.
Şimdi akla şu soru geliyor; BEBTTAB Dernek midir, yoksa bir Federasyon mudur ? Evet, BEBTTAB bir Dernek statüsündedir. Ama çalışmaları bir Federasyondan çok daha ötedir. Bu ise (açıkçası) Avrupa’daki Batı Trakya Türklerinin bir Konfederasyon oluşturmasına zemin hazırlayan bir harekettir. Ama ne yazık ki böyle düşünen insanlarımız hemen hemen yok gibi olduğunu üzülerek görmekteyiz. Bir şey yapmak isteyen kuruluşlarımızın da önü açılacağı yerde, aksine üst kurulları tarafından cezalandırılmakta ve tehdit edilmekte olduklarına şahit oluyoruz.
Şu anda kendilerini çok yükseklerde görenler ve bir şey yaptıklarını zannedenlerin, var olan güçlerini asıl harcaması gereken yerlere değil de kendilerinden olanlara harcamaktan bir adım öte gidemediklerini gözlemlemekteyiz. Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Başkanı Dr. Özkan Hüseyin, daha önce de Avrupa Batı Trakya Türk Dernekleri Federasyonunu kurulmasına zemin hazırladı ve bunu da gerçekleştirdi (28 Şubat 1988 tarihinde)
Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Federasyon kurulmasını (17 Mart 1987) niçin gündeme getirdi? Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliği kendi bünyesinde var olan (Augsburg, Lindau, Nürnberg Temsilcilikleri ile Federasyon kurma hazırlıklarını daha önceden zaten yapmıştı, Tüzüğünü bile hazırlamıştı. O dönemin Dernek başkanı olan Prof. Dr. Özkan Hüseyin, bu oluşumu sadece Münih Batı Trakya Türkleri Aile Birliğine mal etmek istemedi. Bu güzide kuruluşumuzu (ABTTF) diğer derneklerimizin malı ve Dernek Başkanlarının bir eseri olmasını ve bu başarının paylaşılmasını arzu etti ve bunu da başardı.
Şimdi de BATTAM’ı “Dünyadaki Batı Trakya Türklerinin” Akademik bir ortak kuruluşu olmasını ve kurumlaşmasını hedeflemektedir. Belki 50 sene sonra Batı Trakya Türkleri böyle bir yapılanmaya sahip olmuş olabilecek, veya da hiç olamamış olacaklar... Bu sözlerimi hiç kimse küçümsemesin. Bu cümlelerimi 29 Ocak 2009 tarihinde 50 tane bilim adamı önünde kürsüde sarf ettim.. Hiç kimse de itiraz etmedi. Şimdi siz bana kafa tutabilirsiniz ve “hadi be sen de oradan” diyebilirsiniz… Peki, hiç sormazlar mı adama… Kaç tane dünya çapında tanınmış ilim ve bilim adamınız, kaç tane yetişmiş Prof., Doç., Dr. ve akademisyeniniz var diye. Gayet tabii olanlar da var. Biz zaten bunlardan da istifade edemiyoruz. Ben bu konuya fazla girmek ve cevap da vermek istemiyorum. Cevabını ve nedenini size bırakıyorum, siz bulun. Bizim asıl amacımız gelecek olan nesillere sağlıklı bir kurum bırakmaktır.
1995 yılında bu fikirden hareket ederek yola çıktık. BATTAM 1995 yılında en son model bilgisayarlarla donatıldı ve bir de haber merkezi oluşturuldu. 5 sene gibi bir dönem yapılanma süresi oldu. BATTAM 2001 yılında ilk kitabını yayımladı. Şu ana kadar merkezimiz bünyesinde 15 kitap yayımlandı ve 2 kitap da yayına hazır vaziyette beklemektedir.
Ayrıca Ocak 2005, Ocak 2007, Ocak 2009 yıllarında üç kongre ve çok sayıda konferanslar düzenleyerek, Batı Trakya Türklerinin bilinmeyen gerçeklerini meydana çıkardı. Bu bilimsel kongrelerde 60 ilim adamı tebliğ sunarak Batı Trakya’ya hizmet sundular ve Batı Trakya Türklerinin bilinmeyen gerçeklerini ortaya çıkardılar. Bu kongreler ille ki Münih’te yapılacak diye bir kural da yok. Başka kasabalarda ve başka bölgelerde de yapılabilir. Yeter ki talep olsun.
Biz BATTAM olarak her dernek başkanımızı bu bilimsel kongrelerimizde yanımızda görme arzusundayız. Ama ne yazık ki bu toplantılarda çok az dernek başkanımızı görebildik. Hâlbuki bu gibi toplantılar, konferanslar, paneller insanlarımızın kişiliğini geliştirmek ve bilgilerini artırmak için çok önemli etkinliklerdir ve her zaman da bulunmayacak fırsatlardır.
Şimdi akla şöyle bir soru da gelebilir.
Acaba birileri bizleri kullanıyor mu?
Acaba BATTAM’ın arkasında görünmeyen güçler var mı?
Varsa acaba bunlar kimlerdir?
Öyle ya haklı olarak insanlarımız bunları düşünebilirler. Bunu bana bu güne kadar ikili görüşmelerde soranlara anlatma fırsatını buldum.
BATTAM, tamamen gönüllülük esaslarına dayalı örnek bir (STK) Sivil Toplum Kuruluşudur.
Bu kuruluş tamamen halka dayalı ve gücünü de halktan alan, ilmi ve bilimsel çalışmalar yapan bir akademik kuruluştur.
BATTAM’ın şu an çok sayıda akademik seviyede çalışanı mevcuttur. Sibirya’dan Amerika Kızılderililere kadar çalışanı ve temsilcileri mevcuttur. Her kongre de 100 yakın ilim adamamı BATTAM’ın kongresine katıp, tebliğ sunmak için müracaat etmektedir. BATTAM’ın kapasitesi ancak bu ilim adamlarımızın 20 tanesini kabul edebiliyor.
Ama ne hikmetse bu güne kadar açıkça bu BATTAM’ın üzerine kimse gidememiş ve muhalefet de yapamamışlardır. Sadece alternatif olarak bazı çevreler biz de araştırma merkezi kurduk diyebilmişlerdir. Ama hiçbir aksiyon da gösterememişlerdir.
Değerli okuyucularım,
BATTAM’ın kadrosundan ve ilim adamlarından herkes yararlanmalıdır diye düşünmekteyim. Her derneğimiz BATTAM’ın İlim adamlarından konumları ve konularına göre konferans vermek için davet aldıklarında hizmet etmeğe gönüllü olarak katılabileceklerdir. Bunun için de hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Sadece yol masraflarının karşılanması yeterli olacaktır. Önerimiz her bölge de 3 dernek bir araya gelerek böyle konferanslar düzenlenmesinde fayda olacaktır. Bunu Batı Trakya Türk Dernekleri üyeleri Dernek yönetim kurulu üyelerinden beklemektedirler. Zaman zaman böyle teklifleri de bazı dernek üyelerinden almaktayız.
Derneklerimizin bu gibi faaliyetleri, üyelerini ve insanlarımızın bilgilerinin artmasına, kişiliklerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu sadece Batı Trakya Türkleriyle ilgili bir mesele değildir. Batı Trakya davasına gönül vermiş arzu eden herkes, soydaş dernekler, kurum ve kuruluşlar için de hizmet vermeye hazırız. Yeter ki talep olsun.
Herhangi bir kimse Batı Trakya Türkleri ile ilgili (Yüksek Lisans, Doktora gibi) bir çalışma yapacaksa, muhakkak BATTAM arşivine müracaat etmelidir. Aksi takdirde birçok bilgiden ve belgeden mahrum kalmış olabileceğini bilmelidirler. BATTAM bu güne kadar yüksek lisans ve doktora çalışmaları yapan birçok akademik kişiye arşivini açmış ve açmaya da devam edecektir.
Almanya’daki Batı Trakya Türklerinin 40 senelik hayatı, dernekleşmeleri, derneklerin faaliyetleri yaklaşık 800 sayfalık bir kitapta toplandı. Bu çalışmalar için birçok defalar derneklerimize yazı yazmamıza rağmen kimseden bir bilgi ve belge alamadık. Bir sonraki duyurularımızda da elimizdeki bilgilerle yetineceğimizi beyan etmiştik. Şimdi sizlerden kendi derneklerinizi tanıtan bir sayfalık yazı ve bir de yönetim kurulu fotoğrafınızı beklemekteyiz. İstenilen bilgileri BATTAM’a ilettiğiniz takdirde sizler de bu tarih kitabındaki sayfalarda yer almış olacaksınız. Bunun için hiçbir ücret de talep etmiyoruz. Arzu eden telefonla da bilgi verebilirler.
İrtibat:
saricali1947@hotmail.com
battam1995@gmail.com
GSM: 00 90 536 312 24 66
"BATTAM" nedir ve kimlerden oluşmaktadır..
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.