Özellikle her şey dahil sistemde sektör zorlanıyor. Enflasyonun önlememesi fiyat artışları önündeki en büyük engel. Pahalı hayat otelleri de zora soktu.
Turizmciler bu nedenle yeni sezonda gözlerinin önünü görmekte sıkıntı çekiyor. Buna rağmen oteller ellerindeki müşterileri kaybetmemek için mücadele veriyor.
Otel fiyatlarına bir düzenleme getirilmişti. Bazı otel fiyatlarındaki artışlar dengeleri değiştirmişti. Pahalı otellere rezervasyonların durması fiyat indirimlerini de beraber getirmişti.
TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini yayımladı. Ocak-mart döneminde turizm geliri yüzde 32,3 artarken turizm giderindeki artış yüzde 110,5 oldu. Böylece turizm gideri, gelirlin üç katından fazla gerçekleşti.
Turizmciler yeni sezona belirsizliklerle girerken yılın ilk üç ayına ilişkin veriler yayımlandı. Deprem, seçim ve ekonomik gidişatın olumsuz etkilediği sektörde hedefler yüksek ancak gerçekleşen rakamlar hedeflerin uzağında kaldı.
· Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, geçen haftayaptığı açıklamada “5 yıl sonra 2028’de biz bu 46 milyar doları, inşallah 100 milyar dolara çıkararak dünyada turizmde en iddialı konuma geleceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
· Ancak dünya turizmi yeninden hız kazanıyor. Pandemi etkilerinin geç ortadan kalktığı ülkelerde bu yıl ciddi ataklar bekleniyor.
· Yeni sezona hazırlık yapan sektörü zorlu bir yarış bekliyor.
Turizm geliri yüzde 32,3 artarken turizm giderindeki artış yüzde 110,5 oldu
· Ocak-mart döneminde turizm geliri yüzde 32,3 artarken turizm giderindeki artış yüzde 110,5 oldu. Böylece turizm gideri, gelirlin üç katından fazla gerçekleşti.
· Ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde turist sayısı 8,2 milyon, gelir de 8,7 milyar dolar oldu.
· Gecelik konaklamada artış yüzde 27 olurken ortalama gecelik harcamada 84 dolarla yüzde 2,8’lik artış yaşandı.
· Bu yıl turizmde hedef 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir olarak açıklandı.
Yabancı ziyaretçilerin milliyetlerine göre dağılımı dikkate alındığında, giriş yapanların yüzde 11,35’ini Rusya, yüzde 10,53’ünü İran, yüzde 9,28’ini Almanya vatandaşları oluşturdu.
· Yurtiçinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden yurttaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 110,5 artarak 1 milyar 400 milyon 108 bin dolar oldu.
· Bunun 1 milyar 149 milyon 53 bin dolarını kişisel, 251 milyon 55 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
· Bu çeyrekte yurtdışını ziyaret eden yurttaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 99 artarak 2 milyon 69 bin 229 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 677 dolar olarak gerçekleşti.