Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta iki ay geride kalırken, Kremlin’den kaynaklar endişe yaratan açıklamalarda bulundu.

Özetleyelim:

Putin her şeyi göze aldı. Hedeflerini de açıkladı. Hedeflerine ulaşıncaya kadar da barış görüşmeleri havada kalacak gibi görünüyor. Putin’in öyle görünüyor ki ana hedefi toprak kazanmak.

Şu da var:

Cumhurbaşkanı Erdoğan her iki tarafla da telefonlarda sık sık görüşmeler yapıyor ve iki lideri Antalya ya da İstanbul’da bir araya getirmeye çalışıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in barış görüşmelerine yanaşmaması da çeşitli biçimlerde yorumlanıyor.

Kremlin’den kaynaklar son dönemde hem Ukrayna’daki askeri güçler hem de Batı’nın yaptırımlarıyla birlikte büyük zarara uğrayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış görüşmelerinden kalktığını ve sadece “olabildiği kadar çok toprak elde etmek” istediğini söyledi.

İsmini açıklamayan kaynaklar, geçen haftalarda Ukrayna güçlerinin Karadeniz’deki Moskva (Moskova) isimli savaş gemisinin ağır hasar almasından sonra Putin’in gururunun incindiğini ve askeri baskıyı ve işgali artırarak genişletme kararı aldığını aktardı. Yetkililer, Putin’in bu sebeple barış görüşmelerinden çekildiğini de dile getirdi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki son yüz yüze barış görüşmesi Mart ayının sonunda İstanbul’da gerçekleşmişti. Taraflar ılımlı bir tutum izlerken, Rusya’nın Kiev’in dışındaki Bucha’da sivilleri öldürdüğünün ortaya çıkması barış görüşmelerinin durmasına sebep olmuştu.

İngiliz The Times gazetesine konuşan Ukrayna’nın barış heyetinden Rüstem Umirov da tarafların görüşmeye devam ettiğini fakat esas konuların insani koridor açılması olduğunu dile getirerek genel bağlamda barış görüşmelerinin yavaş ilerlediğini söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan 3 farklı kaynaktan biri, “Putin, daha çok toprak elde etmek istiyor çünkü barış görüşmelerinin çıkmaza girdiğine inanıyor. Bir anlaşma için umut vardı. Putin bu karar üzerinde bir ileri bir geri gidiyordu. Bundan bir galip olarak çıkmak için bir yol bulması gerekiyor” dedi. Bir diğer kaynak da Putin’in “büyük bir zafer” elde etmek istediğini dile getirdi.

Gazeteye konuşan üçüncü bir kaynak ise, Putin’in Moskova gemisinin batmasından sonra anlaşma imzalanmasını “utanç verici” olacağını düşündüğü için barış görüşmelerinden kalktığını dile getirdi.

Konu ile ilgili son gelişmeler:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya Savunma Bakanlığı, Şeytan 2 füzelerinin ilk fırlatma testini gerçekleştirdi.

Batı’ya gözdağı niteliğindeki bu denemenin Arhangelsk bölgesindeki Plesetsk Uzay Üssü'nden Rusya’nın Kamçatka Adası’ndaki belirlenen hedefe ateşlenerek gerçekleştirdiği aktarıldı.

18 bin kilometre uzaklıkta bir hedefi vurabilme özelliğine sahip nükleer kapasiteli “Şeytan II” füzelerinin dünyanın en uzun menzilli kıtalararası balistik füzesi olduğu da öne sürülüyor.

Putin, fırlatmayı Rusya ordusu için ‘çok büyük ve önemli bir olay’ olarak nitelendirirken, silahın tüm modern savunma sistemlerinin üstesinden gelebileceğini iddia etti.

Şeytan II füzelerinin Fransa büyüklüğünde bir alanı yok edebilecek güce sahip olduğu da iddia edildi. Yaklaşık 208 ton ağırlığındaki füzeler, ilk kez 2017 yılında test edilmişti. Ancak dün gerçekleştirilen fırlatma ilk ‘tam ölçekli fırlatma’ olarak nitelendiriliyor.

Ruslar, Şeytan II’yi RS-28 Sarmat olarak adlandırıyor. NATO müttefikleri ve Batı’da ise füzeler ‘Şeytan’ olarak biliniyor. R-36’nın yerini almak üzere tasarlanan füzelerin ses Rusya’nın ilk hipersonik füzesi olan Avangard’ı fırlatabileceği de açıklandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.