Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı.
Bileşik Endeks'te eylül ayında erken başlayan gerileme mevsimsellik etkisiyle kasım ayında da sürdü. Özellikle dış pazarlardaki ve ihracattaki daralma artan bir durgunluğu işaret ederken iç pazar, göreceli olarak hareketliliğini koruyor.
Seçim yaklaşırken iç pazara yönelik destek bekleniyor. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayında sınırlı ölçüde geriledi. Kasım ayında faaliyetlerde sınırlı düşüş yaşanırken güven ve beklentilerdeki zayıflama devam etti. Bu dönemde iç ve özellikle dış talepteki daralma güven ve beklentileri sınırladı.
Bileşik Endeks kasım ayında 0.26 puan gerileyerek 69.52 puanla pandemi sonrası en düşük seviyelerine geriledi. Mevsimsellik ve pazarlardaki koşulların bozulması düşüşte etkili oldu. Küresel yavaşlama ve içerideki riskler yeni bir zayıflama dönemi başlattı. Yılın son aylarında iç ve dış talepteki daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de düşüşler olacağını gösteriyor. Ekonomik ve finansal koşulların da Bileşik Endeksi sınırlaması bekleniyor.
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri kasım ayında çok sınırlı bir düşüş gösterdi. Son üç aydır faaliyetler giderek durağanlaşırken yüksek mevsimin sonunda iç pazarda yavaşlama etkisi faaliyetleri sınırladı. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama etkisi de daha fazla hissedildi. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oldu.
Faaliyet Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre 0.1 puan düştü. Alt faaliyet gruplarında farklı eğilimler ortaya çıkarken, iç pazarda sınırlı bir artışla birlikte hareketlilik yavaşlayarak sürüyor. Yurtiçi satışlar kasım ayında sınırlı ölçüde artış gösterdi.
İhracat ise kasım ayında uzun süre sonra düşüş kaydederken birim fiyatlarda da yine uzun bir süre sonra gerileme oldu. Üretimde ekim ayının ardından kasım ayında artış sınırlı kaldı. Faaliyetler giderek durağanlaşırken iç pazardaki geri dönüş dikkat çekti. Dış talepteki yavaşlama ise daha belirgin hale geldi. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetleri yavaşlattı.
Güven Endeksi kasım ayında da gerilemeye devam etti. Özellikle dış pazar faaliyetlerinde yaşanan düşüş güven kaybının nedeni oldu. İçerideki satışlarda yaşanan artış güveni desteklese de yüksek inşaat maliyetleri ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar zayıflamaya sebep oluyor. Seçim yaklaşırken sektöre yönelik destek beklentileri güvendeki düşüşü sınırlıyor.
Güven seviyesi kasım ayında bir önceki aya göre 0,12 puan azalırken kırılgan yapısı ile yeni yılın ikinci yarısında kademeli zayıflama eğilimi gösteriyor. Bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi çok sınırlı ölçüde gerileme kaydetti. İnşaat sektöründe güven sınırlı düşüş gösterdi.
Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde azalırken ihracat pazarlarına olan güven kasım ayında da geriledi. Güven yılın son aylarında kırılgan ve zayıf kalmaya devam ederken pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sınırlıyor. Kasım ayında Beklenti Endeksi de sınırlı şekilde gerileyerek bir önceki aya göre 0.5 puan kaybetti.