Geçenlerde Başbakan Yıldırım, Suriye’deki PKK’nın uzantısı PYD konusunda bir açıklama yapmış ve “Bana söylenen PYD’nin Rakka Operasyonundan sonra işinin biteceği ve Amerika ile artık bir işbirliği içinde olmayacağıdır” demişti. Yıldırım, Londra’da üst düzey Amerikalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirmiş, kendisine de böyle söylendiğinin altını çizmişti
 
Amerikalılar PYD konusunda böyle bir şey demiş olsalar bile bunun bir inandırıcılığı olabilir mi ?
Bakınız, PYD’ ye ağır silahlar sevk ediliyor. Yetkililer “Rakka operasyonundan sonra bu silahlar geri alınmayacak” diyor.
 
Peki, PYD daha sonra bu silahları kim için nerede kullanacak ?
Amerika, Rusya ve Esad ile iyi ilişkilerde olan PYD’nin tek derdi Türkiye olduğuna göre bu silahların nereye doğrultacağı tartışılabilir mi ?
 
Oyun içinde oyun oynanıyor.
Ortada kirli bir pazarlığın olduğu da düşünülmelidir. Gelişmeler ve ortaya çıkan tabloya baktığımızda bu kirli pazarlığın nelere olabileceğini de görmekteyiz.
 
PKK'nın Suriye'deki kolu PYD Eş Başkanı Salih Müslim, ABD’nin PYD’ye yönelik siyasetinde olumlu yönde değişimlerin yaşandığını söylüyor.

Daha önce Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah yardımında bulunduğunu ancak son süreçte artık direkt YPG ismi telaffuz edilerek silahların YPG’ye verileceğini vurguluyor. Müslim; “Bu karar, Beyaz Saray’dan, ABD Başkanı tarafından verilen bir karar ve kuşkusuz bu siyasi bir karardır. Ama içerik ve uygulama olarak bu bir askeri karardır. YPG, DSG’nin taşıyıcı gücüdür ve ABD de IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyonun başını çeken büyük güçtür ve işbirliğinin olması bundandır” dedi.
 
YPG, PYD'nin silahlı kolu olarak Suriye'de faaliyetlerini sürdürüyor.
ABD ile ilişkilerinin siyasi değil, menfaat temelli ve tamamen askeri olduğunu da kaydeden Müslim’in şu açıklamaları kafaları iyice karıştırıyor:
“Münbiç veRakka’nın Rojava toprakları dahilinde değil. Kürt halkının bulunduğu tüm alanlar Rojava’da. Rakka'yı ABD için alacağız ve çekileceğiz. Ama başka menfaatimiz var ve biz bunun için Rakka’yı kurtarıyoruz”
 
Buradaki “Başka menfaatlerimiz var” cümlesine dikkatlerinizi çekelim.
PKK'nın Suriye kolu PYD Eş Başkanı Salih Müslim, net olarak niyetlerini ortaya koymaktan kaçınsa da ortaya çıkan gelişmeler PYD-ABD gizli pazarlığının içeriğine dair ipuçları veriyor. Rakka ve Münbiç'i IŞİD'den kurtardıktan sonra geri çekilecek PYD/YPG'ye ABD Suriye'nin kuzeyinde uzun süre kalarak güvenlik garantisi vermiş olabileceği anlaşılıyor.
 
Bir başka gelişme de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da üst düzey görevlerde bulunmuş ABD'li yetkili Michael Maloof, ABD’nin Rojava'da askeri üs kurarak burada uzun süre kalmak istediğini söyledi. ABD’nin IŞİD’le savaşı sona erdikten sonra da Rojava'yı terk etmeyeceğini söyleyen Maloof, ABD’nin Rojava'da daimi olarak kalmanın şartlarını oluşturmak niyetinde olduğunu öne sürmüştür.
 
Şu konuya da dikkat:
Amerika’nın şu anda Suriye’nin kuzeyinde 9 üssü bulunuyor. Bu üsler gittikçe de güçlendiriliyor. Bunun anlamı, Amerika’nın Suriye’de kalıcı olacağı anlamına geliyor. Zaten yetkili ağızlar da bunu doğruluyor.
 
Bilgi edinilmesi yönünde bu üstlerden de söz edelim:
- Tibeyder Üssü. Haseke kentinin Tibeyder bölgesindeki bu üs, ABD'nin Suriye'deki en büyük üssü konumunda. Üste 1000 civarında ABD askeri bulunuyor. Ancak üs 5000 askeri barındırabilecek bir yer. Bu üsse ABD uçakları inip kalkabiliyor.
 
- Ruyariyar Üssü. Bu üs Halep’in kuzeyindeki Ayn El-Arap şehrindeki Ruyariyar Havaalanında yer almaktadır. 35 hektar bir alan üzerine kurulu bu üste, ABD ve koalisyonunun operasyonlarını kontrol etmek üzere 300’den fazla Amerikan askeri bulunuyor.
 
- Harapşık Üssü. Bu üste bulunan ABD askerlerinin tam sayısı bilinmiyor. Çok sayıda helikopterin konuşlandığı Ayn el İsa Üssü, ABD'nin kontrolündeki silahlı mühalif unsurlara eğitim merkezi olarak da kullanılıyor.
 
- Telabyad Üssü.
 
- Ayn el İsa Üssü. Bu üs alan olarak ABD'nin Suriye’nin kuzeyindeki en büyük üssü sayılmaktadır.
 
- Mebruka Üssü. Bu üs Kamışlı şehrinin batısında Mebruke köyünde bulunuyor. ABD Özel Kuvvetleri bu üste konuşlanmış durumda.

 
- Kamışlı Üssü.
 
- Rumeylan Üssü. ABD bu üssü 2015 yılı Ekim ayında kurdu. Irak ile sınırı bulunan Kamışlı şehrinin doğusundaki bu üs ABD Suriye’deki ilk askeri üssü. Bu üsse savaş uçakları da inebiliyor.
 
- Hekli Ciblis Üssü.
 
Bir de şunu ekleyelim:
Amerika’nın yakında Adana İncirlik Üssü’ne ihtiyacı da kalmayabilir.
 


necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.