Şans ...

Rastlantıları düzenlediğine, insanlara iyi durumlar hazırladığına inanılan doğaüstü güç. Kimilerinin şansı bir diğerinin şanssızlığı da olabilir. Çoğunun ilk akıllarına gelen “para” oluyor. Şans oyunlarını çağrıştırıyor demek ki onlara. Oysa ki şansa paranın ötesinde çok farklı örnekler de gösterebiliriz..

Düzgün olan aileye sahip olmak bir şanstır örneğin.. Ruhen ve bedenen sağlıklı olmak, kimselere ihtiyaç duymayacak kadar bir gelirinin olması, iyi bir iş sahibi olmak, düzgün bir eş, evlatlar ... Bunlara sahip olmak da şans değil mi?

Şans, bu anlamda iyi durumlara denk gelmek olduğuna göre, işler ters gidince de doğal olarak “kötü şans” diyebiliyoruz...

Bazı insanların hep doğru zamanda doğru yerde olduğunu, diğerlerinin ise sürekli olarak şanssızlıklarla boğuştuğunu merak ediyorum bazen. Şanslıların, güzel fırsatlarla sürekli buluşmalarına karşılık, şanssızlar da o güzel fırsatları aramakla geçiriyor ömürlerini.. Oysa insanların söz konusu fırsatları fark etme yetenekleri de bir şanstır; bundandır ki “insanlar kendi şansını kendi yaratır” diyoruz.

...

Şans için, yakıştırma sözler de türetilmiş.

Şans kapıyı çalınca,

Şansın yaver gitsin,

Şans insanın yüzüne bir kere güler..

İşte bu üçüncüye katılmıyorum, şans insanın yüzüne bir kez gülmez. Yeter ki rastlantılar güzel olsun. Şans iyiyi fark edip üzerine gidebilmektir. Onu her konuda mümkün olmasa da, birçok konuda yakalamak elimizde.

...

Arkadaşlarımın annelerine sordum, sizce şans nedir? diye. Buyrun bakalım;

-Şayan’cığım bana göre şans insanların beklentilerine göre değişir. Hatta şanstan beklentiler de yaşa göre değişir.

-Yıllar öncesinde ‘şanssız’ olarak değerlendirdiğim olaylar, yıllar sonra ‘aslında o bir şansmış da ben geç anlamışım’ dedirtebilir insana..

Ve bir diğeri;

-Şans insanın içinde, insan değerlendirdiği şeyleri isterse şans, isterse şanssızlık olarak düşünebilir... Diye cevapladı.

Yani şans kavramı ve beklentiler zamanla orantılı bir şey miydi ki, yaşla dahi değişebilen. Ya da insanlar hayattan beklentilerini azalttıkça şanstan da ümidini kesmiş mi oluyorlar?

"aklımda deli sorular"

Neden bazıları inanılmaz derecede şanslıyken, diğerleri hak ettikleri şansa asla sahip olamaz?

Bu durumda da şanslı insan, şanssız insan söylemi tescillenmiş mi oluyor?

Buna bir de az şanslı diye ekleme yapabiliyor muyuz?

Burada da bence az şans diye bir şey yok. Her insan her şeyden önce dünyaya geldiği için şanslıdır. Doğanın güzelliklerini görebildiği, hayatta olduğu, gülebildiği için..

O zaman “az şans” diye bir şey de yok.

Hayat, hepimize sunulmuş bir şanstır. Seçimlerimizi iyi ve doğru yapmak, şansı da beraberinde getirecektir. 

Herkesin birbirine şans getireceği, iyi ki varsın diyeceği, olayları iyisiyle kötüsüyle kabul edebileceği, şansa çevireceği günlerimiz olsun. Hepimize bol şanslar.

Sağlıkla, şansla kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.