BURSA ARENA / Haber Merkezi
Sri Lanka'da, Paskalya ayini sırasında kilise ve otellerin de aralarında bulunduğu, 8 noktayı hedef alan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği kanlı saldırıların ardından hedef haline gelen Müslümanlar, misilleme korkusuyla evlerinden kaçıyor.
Saldırıların sorumluluğunu her ne kadar IŞİD üstlenmiş olsa da Müslüman azınlık faturanın genel olarak kendilerine kesilmesinden tedirgin.
Yerel halkın Müslümanlardan intikam alınacağı yönündeki tehditleri nedeniyle hayatından endişe eden yüzlerce Müslüman, polis eşliğinde otobüslerle Negombo kentinden ayrıldı.
Bu kişilerin ülkenin değişik yerlerinde daha güvenli bölgelere nakledilecekleri belirtildi.
Sri Lanka'daki Müslüman azınlığın bir kısmını, inançları Pakistan'da din dışı ilan edildikten sonra bu ülkeye göç eden Ahmediye toplumuna mensup kişiler oluşturuyor.
"Olayların ardından evlerimize saldırdılar"
Adnan Ali isimli bir kişi, kendilerine tahsis edilen otobüse binmeden önce, "Bombalı eylemlerin ardından bölge halkı evlerimize saldırdı. Şu anda nereye gideceğimizi ya da gittiğimizi bilmiyoruz." ifadesini kullandı.
Farah Cemil isimli bir kadın da ev sahibi tarafından evinden atıldığını söyledi. Cemil, "Ev sahibim buradan çık nereye gidersen git, ama burada yaşama dedi." diye konuştu.
Pakistan asıllı Auranzeb Zabi ise saldırıların ardından Hristiyan bir gruba mensup kişilerin kendisini ve iki çocuğunu dövdüğünü öne sürdü. Zabi, "Askere sığınarak öfkeli kalabalığın bizi linç etmesinden kurtulduk." dedi.
Bu arada Pakistan'dan kaçtıktan yıllar sonra yeniden evsiz kalan Ahmediye tarikatı mensubu göçmenler, kendilerine ait camilerde toplanırken emniyet birimleri de cami önünde güvenlik önlemlerini arttırıyor.
Katara kasabası emniyet müdürü Sisila Kumara, bu bölgedeki 35 Müslümanın güvenlik gerekçesiyle adı açıklanmayacak bir yere nakledileceklerini söyledi. Kumara, "Ancak şüpheli görülen evleri de arayacağız." açıklamasında bulundu.
Malik Ferhan isimli bir Müslüman, "Artık kendimizi Sri Lanka'da güvende hissetmiyoruz." sözleriyle endişesini dile getirdi.
Sri Lanka'nın başka bir kasabası olan Bandaragama'da da durumun farklı olmadığına işaret ediliyor.
Kasabada 15 yıldır ayakkabıcılık yapan ve iş yerinin kilise saldırılarının olduğu gece kundaklandığını ve kül olduğunu söyleyen Muhammed İkbal, "Benden intikam almak için bunu yaptılar." diye konuştu.
"Can kaybı an meselesi olabilir"
Saldırılardan bu yana bazı Hristiyanların kapı kapı gezip, Müslümanlara ait evlerin camlarını, kapılarını kırdığı, insanları zorla evlerinden çıkararak sokaklarda tekmelediği ve ölümle tehdit ettiği iddia ediliyor.
Ülkede bulunan yabancı gazeteciler şu ana kadar bu olaylarda herhangi bir can kaybı yaşanmadığını ancak birçok Müslümanın bunun an meselesi olduğunu düşündüğü uyarısında bulunuyor.
Hint Okyanusu kıyısında yer alan 22 milyon nüfuslu ülkede en büyük dini grubu Budistler oluşturuyor. Bunun dışında Müslüman, Hindu ve Katolik azınlıklara mensup vatandaşlar da bulunuyor.
Hristiyanlar ise geçmişte yaşanan çatışmalardan ve toplumsal gerilimlerden uzak kalmayı başardı.
Sri Lanka Katolik toplumunun önde gelen din adamlarından Rahip Jude Thomas, "Müslümanlar ile Katolikler her zaman huzurlu bir ortamda, yan yana yaşadılar. Ancak şimdi işler artık bizim de kontrol edemediğimiz duruma geldi." diye konuştu. (Euronews)