Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci bu kez de TIME'da!

B URSA ARENA / Haber Merkezi

Avrupa’nın en tirajlı dergilerinden Alman Der Spiegel’den sonra ünlü Amerikan Time dergisi de Türk bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin’e yeni yılın ilk sayısındaki kapağında yer verdi. Time Dergisi, koronavirüs aşısını geliştirerek tüm insanlığa katkıda bulunan Türk bilim insanlarının yer aldığı kapakta “Aşı Devrimi” ifadesini kullandı.

Türk bilim insanları, koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarıyla takdir toplamaya devam ediyor. Daha önce de birçok kez ünlü yayınların kapak ve manşetlerine konu olan Dr. Türeci ve Prof. Şahin, bu kez dünyanın en prestijli haber dergilerinden biri olan ve ABD’de yayımlanan TIME dergisinin “The Year Ahead” adlı 2021’in özel yılbaşı sayısında “Aşı Devrimi” manşetiyle kapakta yer aldı.

KOVİD İLE MÜCADELEDE DÜNYANIN TANIDIĞI TÜRKLER

Almanya’nın en büyük ilaç firmalarından BionTech’in kurucu ortakları olan Şahin ve Türeci ABD’li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısın ile dünya gündeminin bir numarası haline geldi. Çift, sık sık bilimsel çalışmalarıyla gündeme gelirken koronavirüs salgınıyla mücadelede en önemli isimler olarak takip edilmeye başlandı.

AŞILARI DÜNYA’DA KULLANILDI

Çift, birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaya başlayan Şahin ve Türeci’nin mucitleri olduğu Pfizer-BionTech aşısı ile tüm dünyada tanınıyor.

DER SPIEGEL DE KAPAĞINA TAŞIDI

Almanya’da haftalık olarak yayınlanan Der Spiegel, koronavirüse karşı aşı geliştiren iki bilim insanı, BioNTech yöneticileri Dr. Özlem Türeci ile Prof. Dr. Uğur Şahin’e yeni yıldaki ilk sayısının kapağında yer vermişti.

THE TIMES VE THE GUARDIAN MANŞET YAPTI

The Times ve The Guardian, Şahin ve Türeci’nin Kovid-19 aşısı yarışında daha köklü rakipleri geride bıraktığını öne çıkararak, çiftin, bu sonbaharda Almanya’daki en zenginler listesinde 93’üncü sırada olduğunu açıklamıştı.

FINANCIAL TIMES, “YILIN KİŞİSİ” SEÇTİ

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Uğur Şahin ve Özlem Türeci hakkında, “Çift, bir yıldan kısa bir sürede Kovid-19 aşısı geliştirerek olağanüstü bilimsel ve ticari başarı elde etti” ifadesi kullanarak çifti “Yılın kişisi” seçmişti.

PROF. DR. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun’da doğdu ve 4 yaşında ailesiyle Almanya’ya gitti. Ailesi Köln’de Ford fabrikasında çalışan Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkat çekti.
Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak Köln Üniversitesi’nde tıp okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı.
Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, Kovid-19’un yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapmakta.

DR. ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Şirketin kurucularından Lastrup, Almanya doğumlu Tükiye kökenli 53 yaşındaki Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptıktan sonra 2018’de BioNTech Tıp Şefi oldu. Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.
Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyordu. Bu uygulamada bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ganymed’i satışları, Almanya’da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olmuştu. BioNTech şirketinde de mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen çift, şimdi bu yöntemi koronavirüs aşısı için kullanıyor.

KORONAVİRÜS AŞISI

Koronavirüs aşısında başarıya ulaştığını açıklayan ilk şirketin arkasında Türkiye kökenli iki bilim insanı var. ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kuruldu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.