İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'deki operasyonlarda 'üç militanın etkisiz hale getirildiğini' bildirmişti.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Perşembe günü X hesabında yaptığı bir paylaşımda Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü duyurdu.
IDF'in bir önceki paylaşımında, Gazze'ye düzenlenen operasyonda "üç Hamas militanının etkisiz hale getirildiği" belirtilmişti. Hayatını kaybedenler arasında Hamas siyasi büro şefi Yahya Sinvar'ın da olabileceği ifade edilmişti.
X üzerinden yayınlanan gönderide, "IDF ve ISA, teröristlerden birinin Yahya Sinwar olma ihtimalini değerlendiriyor. Şu aşamada teröristlerin kimliği doğrulanamıyor," ifadeleri kullanılmıştı.
"Teröristlerin etkisiz hale getirildiği binada, bölgede herhangi bir rehine bulunduğuna dair bir iz bulunmadı. Bölgedeki operasyonları sürdüren güçler, gerekli dikkatle hareket etmeye devam ediyor."
ISA, İsrail İç Güvenlik Servisi'nin kısaltması. İbranicede "Shin Bet" olarak biliniyor.
İngiltere menşeli haber ajansı Reuters, Hamas'ın konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadığını aktardı.
Yerel medyaya yapılan açıklamada, Hamas üyelerinin cesetlerinin üzerinde para, belge ve silah bulunduğu belirtildi.
Örgütün yeni lideri olarak seçilmişti
Hamas, 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde düzenlenen saldırıları planlayan ve Gazze'deki en üst düzey yetkilisi olan Yahya Sinvar'ı, halefi İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesinin ardından 7 Ağustos'ta yeni lideri olarak seçti.
Hamas'ın şahin kanadına liderlik eden ve İran'a yakın olan bir isim olan Sinvar, 1.200 kişinin öldüğü ve yaklaşık 250 kişinin rehin alındığı saldırıdan beri İsrail'in öldürülecekler listesinin başında yer alıyor.
Ağustos ayında İsrail, Hamas'ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif'in de Temmuz ayında Gazze'de düzenlenen bir hava saldırısında öldüğünü doğruladığını açıklamıştı.
Hamas ise Deif'in ölümünü henüz doğrulamadı.
Ölümünden önce uzun yıllar Katar'da yaşayan Haniye'nin aksine Sinvar Gazze'den ayrılmadı. 2017'den bu yana Hamas'ın bölgedeki lideri olduğu halde nadiren kamuoyu önüne çıktı.
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.
İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, 7 Ekim'de düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi de rehin aldı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim'den beri İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50.000'e yakın Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı.
Harabeye dönüşen Gazze'nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.
Euronews