Batı Trakya Türklerinin milli direniş günü: 29 Ocak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yunanistan’ın Batı Trakya’da Türk olmadığı iddiaları üzerine, demokratik ve barışçıl bir şekilde tepkilerini dile getiren Türkler saldırılara maruz kaldıkları 29 Ocak 1988 günü Milli Direniş Günü olarak kaydediliyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu sene etkinlikler daha çok internet üzerinden gerçekleştirildi.

Batı Trakya Türklerini, 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de sokağa döken Yunan hükumetinin uygulamalarının sürmesi sürmesi nedeniyle tam 33 yıldır mücadele durmaksızın devam ediyor. Her yıl Batı Trakya Türklerinin, Türk kimliğine dönük saldırılara karşı direnişe geçtikleri gün 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü adıyla anılıyor.

ANMA ETKİNLİKLERİ

29 Ocak 1988’de gerçekleştirilen direniş ve 1990’da Batı Trakya Türklerini hedef alan saldırılar, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle çevrim içi düzenlenen etkinliklerle anıldı. Gümülcine ve İskeçe’deki Türk kuruluşları tarafından, 29 Ocak Direnişi’nin yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan bildirilerde, 29 Ocak 1988’de Batı Trakya Türklerinin milli kimliğinin inkarına karşı onurlu bir direniş gösterdiği kaydedildi. Söz konusu bildiride, 29 Ocak 1990’da Türk azınlığa yönelik düzenlenen toplu saldırı ve vandalizm olayları kınandı.

Bildirilerde, uluslararası antlaşmalar ile korunan Türk azınlığın haklarının yıllardır gasp edildiği belirtilirken, Avrupa Birliğinin, Batı Trakya’daki azınlık ve insan hakları ihlallerine sessiz ve tepkisiz kaldığı, bu durumun Batı Trakya Türk toplumunca insanlık ve barış adına endişe ile karşılandığının altı çizildi.

29 OCAK TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ

Yunanistan yargıtayı, 4 Kasım 1987’de “Batı Trakya’da Türk yoktur” iddiası ve gerekçesiyle “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” ve “Gümülcine (Komotini) Türk Gençler Birliği”nin kapatılması kararını onadı. Türkler ise, Yargıtay’ın bu kararını ancak 5 Ocak 1988’de öğrenebildiler. Derneklerin kapatılması ve Türk kimliklerinin inkar edilmesine kadar böylesi bir karardan haberdar edilmelerinin bu denli uzun bir süre alması zaten baskılardan bunalmış olan Batı Trakya Türklerinin tepkilerini arttırdı.

Azınlık Yüksek Kurulu, 25 Ocak’ta toplanarak mücadele kararı aldı. Karara göre “Olayı protesto etmek için bir yürüyüş yapılacak”“azınlık okulları bir gün süreyle kapatılacak” ve “yetkili tüm devlet mercilerine bu karar telgrafla bildirilecekti”. Yürüyüş, 29 Ocak 1988 günü, Cuma namazından sonra Gümülcine Eski Camii’nden Vilayet Konağı’na kadar yapılacaktı. Yunanistan Türklerin yürüyüşe izin vermedi. Gümülcine radyosunun Yunanca ve Türkçe anonsları yoluyla Türklerin herhangi bir şekilde bir araya gelmesinin yasaklandığı duyuruldu. Yasağa ve yollara kurulan polis barikatlarına rağmen Yasak Bölge dahil olmak üzere Batı Trakya’nın her tarafından binlerce azınlık mensubu, Gümülcine’ye gelmeye başladı. Kavala’dan polis gücü takviyesi yapıldı, Eski Cami ve Yeni Cami ibadete kapatıldı. Bu arada Gümülcine’ye girebilen ve barikatlar nedeniyle şehrin girişlerinde kalan azınlık mensubunun toplam sayısı 20 bine ulaştı.

29 OCAK KAHRAMANI: DR. SADIK AHMET

Her yıl bu olayların yıl dönümünde Batı Trakya Türkleri 29 Ocak’ı devam eden bir direniş günü olarak anıyorlar. Batı Trakya’da tırmanan olayların ve direnişin sembol ismi hiç şüphesiz Dr. Sadık Ahmet’ti. 1947’de Gümülcine şehrinde doğan Sadık Ahmet, çocukluk yıllarını burada geçirmesinin ardından üniversite için Türkiye’ye gelmiş burada tıp eğitimi almış ve 1985 yılında Batı Trakya’ya geri dönmüştür. Ülkesine döner dönmez Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmak üzere imza kampanyası başlatır. Yaklaşık 15.000 imza topladığı 8 Ağustos 1986 tarihinde tutuklandı.

25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik’e giderek, orada toplantı halinde bulunan Demokrasi İnsan Hakları üyelerine toplum sorunlarını ileten bir broşür dağıttı. 1988 yılında başlattığı kampanyadan dolayı 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türklerine “Türk” diye hitap ettiği için hapis cezasına çarptırıldı. Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.