BURSA ARENA / Haber Merkezi
Türkiye’de toplumcu gerçekçi şairler arasında gösterilen Şükrü Erbaş, Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Şairin Şiir Evreni Söyleşileri”ne konuk oldu. Okurlarıyla Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde bir araya gelen Erbaş, şiire bakış açısı ve hayatı hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
İnsan, toplum ve üretim ilişkilerini işleyen, “söylecek sözü olan” şiirleriyle toplumcu gerçekçi şairler arasında gösterilen Şükrü Erbaş, Nilüfer Belediyesi’nin her ay düzenlediği şairin şiir evreni söyleşilerinin konuğu oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde okurlarıyla buluşan Erbaş, Selahattin Yolgiden’in moderatörlüğünde, Türkiye’de hakim olan edebiyat atmosferi, hitap ettiği okur kitlesi, yazın hayatı ve şiir- sosyal medya ilişkisi gibi konularda merak edilen soruları yanıtladı.
Şiir anlayışı ve yazın karakterinin şekillenme aşaması hakkında bilgi veren Erbaş “Dönemin karakterinin de etkisi ile çok erken yaşta, benim acılarım toplumun acısı, ayrılığı, toplumun yaşadığı şiddet, baskı, yoksulluk oldu ve dolayısıyla bütün bunlar benim şiirimi toplumun şiiri yaptı. Böyle olunca da var oluşunuzu başka hayatların kaidesi üzerine oturtmaya başlıyorsunuz” diye konuştu.
Şair ve yazarlara sıkça sorulan “yazmasaydınız ne yapardınız” sorusunu ise “Ya kamyon şoförü ya da mafya babası olurdum” diyerek espirili bir şekilde yanıtlayan Erbaş, yazmama halinin imkansızlığını “Yazmamak, ister istemez kalbimin ve aklımın yükünü kaldıramayacağım bir yere doğru götürüyor beni. Şiirden başka elimden hiç bir şey gelmiyor, sadece yazarak insan olduğumu hissediyorum. Yazmadığım zaman dünyanın bütün acılarından, pisliğinden, zulmünden ben sorumluyum diye inanılmaz bir sorumluluk duygusuyla acı çekmeye başlıyorum” sözleri ile ifade etti.
Sosyal medya-şiir ilişkisi hakkında da görüşlerini paylaşan Şükrü Erbaş “Sosyal medya ile utanma duygusu, incelik, nezaket bitti. Günde 1 milyon şiir paylaşılıyor ancak şiirler başka isimlerle, yanlış sözlerle paylaşılıyor ve ayrık otu gibi yayılıyor. Bu paylaşımların bir değer ifade edilebilmesi için bu şairlerin kitaplarının da en az 20-30 bin baskısı olması lazım. Ama malesef ülkemizde şiir kitabı satılmıyor. Böyle olunca da bu ülkede iyi şiir barınamaz” dedi.
Erbaş’ın okurlarının karşısına çok yakında deneme türünde bir kitap ile çıkacağı müjdesi ile biten söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, keyifli söyleşi için şairi kutlayarak, Erbaş’a yazın hayatında başarılar diledi.