Amerika’nın Suriye’den çekilme işi yılan hikâyesine döndü. Yine her kafadan bir ses çıkıyor. Başken Trump’un “Kesin çekileceğiz ”açıklamalarına rağmen Pentagon ve Suriye’deki üst düzey Amerikalı komutanlar “Çekilme hem olmayacak, duruma bakacağız” diyor.
Terör örgütleri ise Amerika’nın çekilmesini istemiyor. Gelişmelere göz atalım:
Suriye'de ABD'nin desteklediği ana omurgasını terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) komutanı, DEAŞ'la mücadeleye devam edilmesi amacıyla yaklaşık 1000-1500 askerden oluşan uluslararası gücün Suriye'de kalması çağrısında bulundu.
SDG komutanı Mazlum Kobani Amerika'nın Suriye'den tamamen çekilme planını durdurmasına yönelik beklentisini ifade etti.
Daha önceden de biliyoruz, bölgedeki Amerikalılarla terörist gruplar birlikte devriye gezip, fotoğraflara mesajlar vermişler ve “Birlikte hareket ediyoruz” görüntüsü yaymışlardı.
Mazlum Kobani'nin Suriye'de üst düzey Amerikalı generallerle yaptığı görüşmeler sonrası yaptığı açıklamalar, Amerika liderliğindeki koalisyondan kalıcı bir askeri yardım talebine ilişkin en kapsamlı görüş beyanı olarak değerlendiriliyor.
Mazlum Kobani'nin açıklamaları, ABD Başkanı Trump'ın ABD içinde ve dışında müttefikler tarafından eleştirilen ve Savunma Bakanı Jim Mattis'in istifasına yol açan Suriye'den çekilme talimatını yumuşatabileceğine ilişkin tahminleri güçlendirdi.
Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan bir ABD üssünde Amerikalı komutanlarla görüşün Mazlum Kobani, bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.
"Hava koruması, hava desteği ve bizimle eşgüdüm içinde çalışacak sahada bir gücün bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
Amerikalılar çekilse bile hemen sınırdaki Kuzey Irak’taki kamplara geçecekler. Birkaç saat içinde de yine bölgeye intikal edebilecekleri konusunda açıklamalar da yapılmıştı.
Bunu da yine bir oylama taktiği olarak değerlendiriyoruz.
Amerika'nın desteğiyle SDG, DEAŞ'ın Suriye'de elinde son kalan bölgeyi de ele geçirmek üzere. DEAŞ, 4 yıl önce en güçlü olduğu dönemde Irak ve Suriye'nin yaklaşık üçte birini elinde bulunduruyordu.
Suriye'de SDG'ye Fransız ya da İngiliz askerlerinin destek vermesi olasılığının de görüşüldüğünü söyleyen SDG Komutanı, şu anda sayıları 2 bini bulan Amerikan askerlerinin en azından bir kısmının da kalmasını istediklerini vurguladı.
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel de Mazlum Kobani'yle yaptığı görüşmenin ardından Başkan Trump'ın Amerikan askerlerinin Suriye'den tamamen çekilmesine yönelik talimatı hala uyguladığını belirtti. Votel, "Bizden ne yapmamızı istediklerini anlıyoruz. Ancak şu aşamada o yolda değiliz" diye konuştu.
Sözü uzatmayalım ve özetleyelim:
Amerika’nın Suriye’nin doğusunda iki hedefi var:
Birincisi oyalama taktiği ile Türkiye’nin bölgeye askeri müdahalesini önlemek. İkincisi ise, bölgede bir Kürt oluşumu ve devletinin temellerini atmak.
Türkiye de, Rusya da, İran’da bunu biliyor.
Amerika’nın çekilme kararı karşısında İsrail’in ve lobisinin yaptığı baskı Trump’a ve ekibine sanki geri adım attırmışa benziyor.
Bölgede İran tehlikesine bu nedenle dikkat çekiliyor.
Amerika çekilse bile bu bölgeyi yine de kontrolünde tutacak. Oluşturulmasına çalışılan koalisyon güçlerinin askerlerinin bu bölgeye yerleştirilmesine çalışılıyor. Yine burada Amerika patron olacak.
Rusya ve Türkiye’nin böyle bir oluşuma tepkilerinin var olduğunu biliyoruz.
Açık söylemek gerekirse, bizim “beka” sorunumuz bu oyalama ile çözülemez. Buradaki eli silahlı gruplar dağıtılmadıkça ve silahlar toplanmadıkça bu tehlike Türkiye için var olacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ne pahasına olursa olsun yanı başımızdaki terörist grupları eninde sonunda dağıtacağız” açıklamalarını bu nedenle önemsiyor ve sonuna kadar da destekliyoruz.
Ancak, şu kadarını da söyleyelim ki, Suriye konusu daha çok baş ağrıtabilecek boyutlara taşınabilir.
.