Geçenlerde yazdık. Coronavirüs vakalarında yeni varyantların hastalık ve ölüm sayılarını artırıyor. Bu durum da son derece endişe verici bir hal aldı.

Dikkat edilecek olursa Türkiye’de de tüm önlemlere rağmen vaklarda ve ölümlerde artışlar sürüyor.

Amerika’da Corona virüsündeki tırmanış halen devam ediyor. Günlük vaka sayıları yüz binin üzerinde seyrederken, çocukların Delta varyantından daha fazla etkilenmesi endişe yaratıyor. Aşılamanın hızlanması kadar tedavi cephesinden gelen olumlu haberlerinse, seyri tersine döndüreceği umut ediliyor.

Yeni arayışlar aşı ve ilaç çalışmaları da hızlandı. Şimdi de yılan zehrinden aşı elde etme çalışmaların başlanıldığı haberleri geliyor. Bilim insanları yılan zehrine sarılmak durumunda kaldı.

Pfizer ve Merck ilaç şirketleri Corona virüsüne karşı ağızdan alınan antiviral ilaçların yeni deneylerini başlattıklarını açıklarken, Brezilyalı araştırmacılar yılan zehrinde bulunan bir molekülle maymun hücrelerinde Corona virüsünün çoğalmasını engellemeyi başardı.

Amerika, 39 milyondan fazla vaka, 41 binden fazla ölümle Eylül ayına, Delta varyantı yüzünden yazın hızla tırmanan vaka sayılarıyla girdi. Günlük vaka sayısı 100 bini geçti.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri Başkanı Walensky, "Yedi günlük vaka ortalamamız günde yaklaşık 129 bin vaka. Yedi günlük hastane başvuru ortalamamız günde 11 bin 500 vaka, yedi günlük ölüm ortalamamız ise günde 896'ya yükseldi” dedi.

Gelecek haftadan itibaren daha fazla öğrencinin yüz yüze eğitime dönecek olması ise endişeleri daha da arttırıyor. Amerika’da bazı eyaletlerde okullar açıldı ve sadece geçen hafta 200 binden fazla çocukta Corona virüsü tespit edildi.

Amerikan Pediatri Akademisi’nin açıkladığı veriler Temmuz ayından bu yana beş kat artışa işaret ediyor. Her gün hastaneye yatırılan çocukların sayısı ise 300’ün üzerinde.

14 yaşındaki lise 1’inci sınıf öğrencisi Kevin Vega

"Aşı olmak benim için önemliydi çünkü birincisi, eğer COVID olursam ve arkadaşlarıma bulaştırırsam, onları koruyamazdım. İkincisi yakınımda biri pozitif çıksa bile okula gidebilirim. Yani aşı temelde bize yardım ediyor” diyor.

Nerden bakılacak olursa olsun, pandemiye karşı şu anda en etkili silahın aşı olduğu görülüyor.

CDC ise 12 ile 15 yaş arası çocukların yarısının bile ilk doz aşısını yaptırmadığına dikkat çekiyor.


Amerika, sonbahara bu sayılarla girerken aşılamayı arttırmak için çabalar sürüyor. Sadece Ağustos ayında 14 milyon Amerikalı daha ilk doz aşısını oldu. Temmuz’da bu sayı 10 milyondu.

Ekonomik alanda zayıf ülkelerde ise aşılamalar neredeyse durma noktasında. DSÖ yetkilileri “Dünyanın % 70’i aşılanmadan ve bağışıklık sistemi oluşmadan hastalığın önlenmesi mümkün değil” açıklaması yapıyor.

Beyaz Saray Corona Virüsü ile Mücadele Koordinatörü Jeff Zients, "Aşılanmış olma şartı dahil olmak üzere daha fazla aşı programı için baskı yapmaya devam ediyoruz. Başkan ilk olarak geçen ay federal çalışanlar için aşı şartını kabul etti. Ve şimdi 800'den fazla yüksekokul ve üniversite, 200'den fazla sağlık kuruluşu, ülke çapında küçük ve büyük işletmeler, çok sayıda eyalet ve yerel yönetimler ile okul bölgeleri, Başkan Biden’ı takip etmek için adım attı. On milyonlarca Amerikalı şu anda aşı şartı kapsamında. Ve bu şart şimdiden daha fazla insanın aşı olmasını sağlıyor."

Geçen hafta Amerikalı 961 şirket arasında yapılan anket de, bu şirketlerin yüzde 52’den fazlasının 2021’in sonuna kadar aşı zorunluluğu uygulamaya başlayabileceğini gösteriyor. Bu şirketler yaklaşık 10 milyon kişiye istihdam sağlıyor.

Özetleyelim:

Araştırmalar sonunda dünya bilim insanları en etkili aşıyı ve ilaçları sonunda mutlaka bulacaktır. Bu işler araştırmalarla sonuçlanır. Yılan zehri bu nedenle önemsenmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.