Amerika’nın askerlerini Suriye’den çekme kararından sonra gündeme gelen soruların aşında “Bugüne adar YPG’ ye verilen silahlar ne olacak? Bu silahla geri alınacaktı, şimdi nasıl hareket edilecek?”

Son yıllarda Ankara-Washington arasındaki en önemli gerilim hatlarından birisi ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği silahlardı. Şimdi çekilme kararından sonra bu konu daha sıcak bir hale geldi.

Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından, ABD'nin silahları toplayıp toplamayacağı da merak konusu olmuştu. Bu konuda kritik bir iddia ortaya atan Reuters haber ajansı, ABD'li komutanların Pentagon'a YPG'ye verilen silahların toplanmamasını tavsiye ettiğini açıkladı.

Suriye'den çekilmek için hazırlıklara başlayan Amerikan ordusu, terör örgütü DEAŞ'la mücadele bahanesiyle ABD tarafından terör örgütü YPG'ye verilen silahların akıbetini tartışıyor.

ABD'li dört yetkili, bölgede görevli ABD'li komutanların Pentagon'a YPG'ye verilen silahların toplanmaması yönünde tavsiye verdiğini öne sürdü. Tavsiyenin Amerikan ordusunun çekilme planı tartışmaları çerçevesinde verildiği ifade edildi.

Konuyla ilgili henüz bir karar verilmediğini, kararın çekilme planını önümüzdeki günlerde onaylaması beklenen ABD Başkanı Donald Trump tarafından verileceği belirtildi.

Trump’un verdiği hangi söze inanalım? Bugüne kadar ne söylediyse hep tersini yapmadı mı?

Nisan 2016'da PKK/YPG'yi ağır silahlarla donatmaya başlayan Washington, Ankara'ya DAEŞ'le mücadele bittikten sonra silahların geri toplanacağı güvencesini vermişti. Ancak son dönemde ABD'li yetkililer, bu silahların geri alınmasının neredeyse imkânsız olduğunu seslendirmeye başlamışlardı.

ABD'nin terör örgütüne yaklaşık iki buçuk yılda 19 bin TIR ve 3 binden fazla kargo uçağı dolusu silah gönderdiği tahmin ediliyor. Silahlar toplanmadığı takdirde Türkiye bölgeye yönelik bir harekâta başlarsa, ABD'nin teröristlere verdiği bu silahlar Mehmetçiğe karşı kullanılacak.

Ayrıca PKK'lı teröristlerin Türkiye'ye yönelik terör saldırılarında da bu silahların kullanılacağını kesin gözüyle bakılıyor.

Washington yönetimi daha önce defalarca kez YPG'ye verilen silahların geri toplanacağı yönünde açıklamalar yapmış, bu konuda Türkiye’ye güvence de vermişti.

Şimdi gözler Bolton’un Türkiye’ye yapacağı ziyarete çevrildi.

Konunun, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Ocak ayı içinde gerçekleşecek Ankara ziyaretinde de masaya yatırılması bekleniyor.

Ankara ziyaretiyle ilgili olrak kısa süre önce açıklamalarda bulunan Bolton, "Ocakta İsrail ve Türkiye'ye gitmek için sabırsızlanıyorum. DEAŞ'la mücadelenin bir sonraki adımını ve bölgedeki müttefiklerle ortakların karşılaştığı güvenlik sorunlarını konuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Son gelen haberler, Trump’un silahların toplanması konusunda yan çizdiğini ortaya koyuyor. Eğer terörist gruplara verilen silahlar toplanacak olsa, daha bir ay öncesi 200 tır dolusu silah bu gruplara gönderilir miydi?

Reuters'in ABD'nin verdiği silahların PKK/YPG’ de kalacağını iddia etmesinden birkaç saat sonra, YPG/PKK'ya gönderilen silahların dağıtımının yapıldığı Suriye'deki depolardan birini ABD ordusunun boşalttığı haberi servis edildi.

Habere göre Hummer tipi zırhlı araçlar ve birkaç TIR Suriye'den Irak'a geçti. Bu deponun boşaltılmasının göz boyamaktan başka bir şey olamadığını dile getiren uzmanlara göre; ABD birkaç TIR'ı Suriye'den çıkararak, teröristlerden silahları toplamaya çalıştığı izlenimi vermeye çalışacak.

Belli ki silahlar konusunda da oyun oynanıyor.

Boşaltılan söz konusu depolar, ABD'nin Irak üzerinden Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü YPG/PKK'ya gönderdiği askeri malzemelerin dağıtımının ilk yapıldığı merkezlerden biriydi.

Özetleyelim:

Hemen her konuda olduğu gibi, teröristlere dağıtılan silahların geri alınması konusunda da Türkiye oyalanacak. Daha açık ifade edilen dağıtılan silahlar toplanacakmış gibi davranılıp, geri toplanmayacak.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.