Çin’de yaşayan arkadaşımız Yaşar Orhan, sosyal medyada “İşte Çin. Salgınla mücadeleden çıkan 4 ders” başlıklı bir yazıyı paylaşmış. Çin’in salgınla mücadelesindeki başarılarının nedenlerine de değinen Yaşar Orhan’ın bu yazısının bizdeki mücadeleye de ışık tutacağı görüşündeyiz.

Art arda gelen rahatlamanın sonuçları ne olur? Şimdi bu tartışılıyor. Sosyal hayata kademeli olarak adımlar atıyoruz. Bunu çok erken bulanlar da var. Tartışmalar ise vaka sayısındaki artışın düşmemesinden kaynaklanıyor.

Şimdi, biz Yaşar Orhan’ın paylaştığı yazıyı sizlerle de paylaşarak bu konuda görüş sahibi olmanıza katkı sağlamak istedik, buyurun:

“Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Bilgilendirme Ofisi, "Yeni tip koronavirüs: Çin eylemde" isimli beyaz kitabı yayımladı. Makalede Çin'in virüse karşı mücadelesi boyunca aldığı etkili önlemler kamuoyu ile paylaşılıyor. Çin'in salgınla mücadelesinde attığı adımların zaman çizelgesi, resmi özetler ve uluslararası endişelere verilen ayrıntılı yanıtlar ilk kez ortaya kondu. Çin hükümeti tarihin bu özel dönemini beyaz kitap ile nesnel olarak kayıt altına almış oldu. Çin temel olarak salgını kontrol altına almasına rağmen, yeni tip koronavirüs dünya hala dünya çapında yayılmaya devam ediyor. Bu nedenle belge büyük işlevsel öneme sahip.

Beyaz kitapta her şeyden evvel, Çin'in karşılaştığı zorlukların ciddiyetini görebiliriz. Yeni tip koronavirüs salgını acil bir halk sağlığı durumudur. Virüs, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1949 yılında kurulmasından bu yana diğer salgınlardan daha hızlı ve kontrol altına alınması zor biçimde yayılma gösterdi.

BÜYÜK BEDEL ÖDENDİ

İkincisi, Çin yeni tip koronavirüse karşı büyük bir bedel ödedi. Salgın sırasında, Çin'in ekonomik ve sosyal faaliyetleri neredeyse bir ay boyunca askıya alındı. Dünyanın en kalabalık ve ikinci büyük ekonomisine sahip ülke için bu durumun getireceği yük tahmin edilemez. Eşi görülmemiş ekonomik kayıplarla kıyaslayınca yaşamın maliyeti daha önemliydi. 31 Mayıs gece yarısı itibarıyla tüm Çin anakarasında toplam 83 bin 17 vaka tespit edilmiş ve 4 bin 634 kişi yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Üçüncüsü, Çin'in yeni tip koronavirüsle mücadeleye hayati önemdeki katkısıdır. Çin salgını kontrol altına almasaydı dünyanın bugün nasıl olacağını hayal edin. Çin, üç içinde Wuhan ile Hubei'deki hastalıklarla mücadelede kesin sonuçlar elde etti. Bir milyar 400 milyon vatandaşının yaşamını garanti altına alan Çin bununla da yetinmeyerek 150 ülkeye ve 4 uluslararası kuruluşa yardım sağladı. Bununla birlikte 200 ülke ve bölgeye de salgın önleme ekipmanları ihraç edildi. Çinlilerin kendi yaşamları pahasına edindiği dersler diğer ülke ve bölgeler için çok değerli.

GARİP OLAN ABD'NİN DURUMU

Dördüncüsü, Çin'i suçlamanın ne kadar utanç verici olduğu gerçeği. Sağlık günümüzde politik hale getirilmesi gereken en son şeydir. Bununla birlikte salgın Washington'da son derece siyasi bir hal aldı ve kimi siyasiler yeniden seçilmek için Çin'e saldırmaya ve onu itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Yapılanlar ne Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ne dünyanın geri kalanının salgınla mücadelesine katkı verir. Milyonlarca insan, yeni tip koronavirüsün siyasallaştırılmasının kurbanı haline geldi. Beyaz Kitap, Çin'in suçlanmak yerine hak ettiği muameleyi tartışılmaz gerçeklerle kamuoyuna sunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, birkaç gün önce yeni tip koronavirüsün dünyaya yayılmasının garip olduğunu çünkü Çin içinde benzer durumun gözlemlenmediği ileri sürdü. Trump, birkaç dakikasını ayırıp beyaz kitaba göz atsaydı bu duruma şaşırmazdı. Zira Çin hükümeti kendi halkının güvenliğini garanti altına almak için en sert, kapsamlı kontrol önlemlerini hayata geçirdi. Garip olan bir şey varsa o da Amerika'nın şu an içinde bulunduğu durumdur.

RAHATLAMANIN SIRASI DEĞİL

Şimdi rahatlama zamanı değil. Yurt içinde yeniden ayağa kalkan Çin aynı zamanda yurt dışı kaynaklı yeni tip koronavirüs vakalarını önlemek zorunda. Salgın halen dünya çapında devam ediyor. Virüsler tüm insanlığın ortak düşmanıdır. Dünya üzerinde tek bir ülkede vaka olduğu sürece salgına karşı savaş sona ermiş sayılmayacaktır. Yayımlanan belgede vurgulandığı üzere insanlık en büyük ve gerçek tehdidi ortadan kaldırmak, insanlığın gelişmesinin önünü açmak ve gelecek nesiller için acil ve kararlı önlemler almalıdır.”

Görüldüğü gibi salgın dünya çapında devam ediyor ve tehlike de henüz geçmedi. Demek ki, vakaları kontrol altına almak için sert tedbirleri de elden bırakmamak gerekiyor.

Sağlıklı günler diliyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.