Corona virüsü salgınının Avrupa ülkelerindeki ekonomik etkileri gitgide ağırlaşıyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelerde halkın yaşam kalitesini sürdürebilmesi için yeni ekonomik paketler devreye giriyor. Bu da hiç kuşkusuz devlet bütçelerine ağır yük getiriyor.
İsveçte hotel ve restaurantların iflas oranları 3 katına yükselirken Hollanda'da işsizlik fonu başvurularında rekor artış görülüyor. İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde ise turizm çökmüş durumda.
Polonya'da Park ve Ormanlık Alanlar Yeniden Açılıyor. Evde sıkıntı geçirenlerin az da olsa nefes alması hedefleniyor.
Polonya, uygulanmakta olan karantina koşullarının hafifletilmesi kapsamında, Pazartesi gününden itibaren ülkedeki park ve ormanlık alanları yeniden faaliyet açma kararı aldı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ayrıca mağazalara aynı anda kabul edilecek müşteri sayısı konusunda da yeniden düzenlemeye gidileceği ifade edildi. Ancak dükkan ve mağazalarla ilgili kararın ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Polonya'da bu saırların yazıldığı ana kadar tespit edilen vaka sayısı 7 bin 771 kişi olurken hayatını kaybeden kişi sayısı da 292 kişi olduğu kayıtlara geçti.
Fransız Uçak Gemisi'nden 20 Askerin Tedavileri Hastanede Sürüyor. Salgına karşı alınan tedbirler çerçevesinde uçak gemisindeki sağlık personel sayısı da artırıldı.
Fransa Deniz Kuvvetleri Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinde görevli 20 civarında askerin Corona virüsü tanısıyla hastanede tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Bu kişiler dışında bir askerin de yoğun bakımda olduğu ve durumunun stabil olduğu açıklandı. Çarşamba günü, Fransa Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, uçak gemisinde görevli 1767 denizcinin gemiden tahliye edildiği ve 668 askerin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığı açıklanmıştı.
Hollanda'da İşsizlik Başvuruları Yüzde 42 Arttı. Bu artışın devam edebileceği ve bunun da ekonomik yükü ağırlaştıracağı söyleniyor.
Hollanda'da, Mart ayı itibariyle işsizlik başvurularının, yüzde 42 oranında arttığı belirtildi. Hollanda Federal İstihdam Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Mart ayında 37 bin 800 kişinin daha işsizlik ödemesi için başvuruda bulunduğu ifade edildi. Başvuru sayısının bir önceki aya göre 11 bin 200 kişi arttığına dikkat çekildi. Başvuru yapanların, özellikle 25 yaş altı genç çalışanlar ve yoğunlukla bar ve restaurant benzeri işletmelerde çalışanlar oldukları belirtildi. Hollanda'da hükümet 15 Mart tarihinde tüm bar, restaurant, müze, spor tesisi ve benzeri yerlerin kapatılması talimatı vermişti. Hollanda'da bugüne dek Corona virüsü salgınına yakalanan kişi sayısının 28 bin 153, can kaybı sayısının da 3 bin 134 kişi olduğu biliniyor.
İsveç'te İflas Eden Hotel ve Restaurant Sayısının 3'e Katlandığı ifade ediliyor.
İsveç'te kredi değerlemesi yapan UC firması verilerine göre ülke genelinde bir yıl önceye göre iflas eden hotel ve restaurant sayılarında 3 katı bir artış görüldü. Mart ayında iflas başvurusunda bulunan hotel ve restaurantların oranının yüzde 123'e ulaştığı benzer şekilde taşımacılık sektöründe de iflas oranlarının yüzde 105'e fırladığı ifade edildi.
Aynı şirketin raporuna göre ülkedeki her 10 firmadan sadece 3'ü mevcut Corona virüsü salgını kaynaklı koşulların minimum 2 ay da sürmesi halinde ayakta kalmaya devam edebileceğini söylüyor. İsveç'te bugüne dek 11 bin 297 kişide Corona virüsü tespit edilirken hayatını kaybeden kişi sayısı da 1203 kişi oldu.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yaptığı açıklamada İngiltere'nin yavaş yavaş salgının tepe noktasına ulaşmaya başladığını ancak şu aşamada mevcut önlemleri gevşetmek için çok erken olduğunu söyledi.
İngiltere Sağlık Bakanı, şu aşamada önlemlerin kaldırılmasının salgında ikinci bir dalgaya neden olabileceğini dolayısıyla buna izin vermelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. İngiltere'de bugüne dek salgına yakalanan kişi sayısı, 100 bine yaklaşırken hayatını kaybeden vaka sayısı da 13 bine ilerliyor.
Aslına bakılacak olursa İngiltere’de “Avrupa’nın Salgından En Kötü Etkilenen Ülkesi Olma” Kaygısı devam ediyor.
İngiltere’de hastanelerde kaydedilen Corona virüsü kaynaklı ölümlerin sayısı 651 daha artarak 11 bin 656’ya çıktı. Yaşları 20 ile 101 arasında değişen 651 kişinin 20’sinin bilinen başka sağlık sorunu olmadığı belirtildi.
İngiltere’nin resmi ölüm vakası sayısı ABD, İtalya, İspanya ve Fransa’nın ardından dünyada beşinci. İngiltere’de yalnızca hastanelerdeki ölüm vakalarının kayıtlara geçmesi, gerçek sayının bunun yaklaşık yüzde 10 fazlası olabileceği kaygısını da gündeme getirmişti. Uzmanlar ve muhalif liderler, İngiltere’nin yakın gelecekte Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülke konumuna gelebilecek olmasından endişe ediyor.
Sağlık Bakanlığı, Birleşik Krallık genelinde hastanelerde kaydedilen ölüm vakası sayısınınsa 12 bin 107 olduğunu bildirdi. Bakanlık, buna bir günde 778 ölüm vakasının eklendiğini kaydetti.
.