Dünyayı kasıp kavuran kovid-19 salgınında dünyada ve ülkemizde son durum ne bugünkü yazımızda kısaca buna değineceğiz.

Bugünlerde herkes şu soruyu soruyor:

“Dünyada pandemi salgınında son durum ne?”

Hemen her gün bir şeyler değişiyor. Bu satırlar yazılıncaya kadar yaşanmakta olan son durumda aşılamanın önemi hemen her kesimce kabul ediliyor.

Pandemi ile savaşta şu an için en önemli silah aşı olarak öne çıkıyor. Aşılamada başarılı olan ülkelerde normalleşmeler de başladı.

WHO şu ana kadar üç aşıyı acil durum kullanım listesine ekledi. Bunlar Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşıları.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsüne karşı Çin’in iki temel aşısıyla Moderna aşısına acil kullanım izni verilmesi için yapılan incelemelerin sonucunu açıklamaya hazırlanıyor.

WHO Genel Başkan Yardımcısı Mariangela Simao, kurumun bağımsız aşı kurulunun Moderna ile Çin yapımı Sinopharm aşılarının değerlendirmesini yaptıklarını açıkladı.

WHO’nun acil durum izni ülkelerin kendi sağlık kurumlarına aşıların güvenli ve etkili olduğunun garantisini veriyor, ayrıca bu aşıların yoksul ülkelere aşı dağıtılması için oluşturulan uluslararası program COVAX tarafından satın alınmasına ve dağıtılmasına da izin veriyor.

Simao, tedarikte yaşanan sorunlar nedeniyle yeni aşıların erişime açılmasının önemini vurguladı. COVAX, Hindistan’da vakaların artması nedeniyle bu ülkeden aşı alımını durdurmuştu.

Çin’in iki aşısının onaylanması halinde WHO ilk kez Batı ülkelerinin geliştirdiği aşılar dışında bir ülkede geliştirilen aşıya onay vermiş olacak. Çin şimdiden hem ülke içinde milyonlarca doz aşı uyguladı hem de Türkiye, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkelerine çok sayıda doz aşı gönderdi.

Dünyanın Corona virüsü salgınıyla mücadelesi ve aşı tedarik sürecindeki arayışı tüm hızıyla devam ediyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Rusya’da geliştirilen Corona virüsü aşısı Sputnik V’in acil kullanımına onay verdi. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek” dedi

Koca daha önceki bir açıklamasında da Türkiye’nin 50 milyon doz Sputnik V aşısı için anlaşma imzaladığını belirtmişti.

Koca, BioNTech aşısından ise 1 milyon dozun mayıs ayında Türkiye'ye gelmesini beklediklerini de açıkladı.

BioNTech için haziran ayında 30 milyon dozluk anlaşmalarının olduğunu da hatırlatan Koca, şu anda BioNTech ve Sinovac aşılarından hazırda toplam 6 milyon doz aşılarının bulunduğu bilgisini verdi.

17 Mayıs’a kadar tam kapanmaya giden ülkemizde ortaya çıkan sonuçlara göre yeni bir düzenlemeye gidilecek. Sonucun iyi olmasını bekliyoruz.

Türkiye günlük vaka sayılarının yedi günlük ortalaması alındığında dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Mart ayında önlemlerin hafifletilmesinin ardından vaka ve ölü sayısında yeniden hızlı bir artış görülmesiyle Türkiye yeniden önlemleri sıkılaştırma kararı almıştı. Bu çerçevede 27 Nisan ve 17 Mayıs tarihleri arasında ülkede ‘‘tam kapanma’’ uygulamasına başlanmıştı.

ABD’de bir zamanlar salgından en çok etkilenen yerlerden olan New York, şimdilerde normalleşmeye en yakın eyaletlerin başında geliyor. New York Valisi Andrew Cuomo Cuma günü yaptığı açıklamada restoranların 7 Mayıs’tan itibaren kapalı mekanda müşteri ağırlama kapasitesini yüzde 75 arttırabileceğini bildirdi.

Cuomo ayrıca aynı tarihten itibaren kuaför ve berber gibi kişisel hizmetlerin de yüzde 75 kapasiteyle çalışmaya başlayabileceğini kaydetti. Spor salonlarının ise 15 Mayıs’tan itibaren kapasitelerini yüzde 50’ye kadar arttırmaları planlanıyor.

Cuomo ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio perşembe günü yaptıkları açıklamalarda Corona virüsü kısıtlamalarının gelecek aylarda kalkmasını umduklarını bildirmişti.

.

necdetbulu@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.