ABD Başkanı Trump’ın “Suriye’den çekileceğiz" açıklamasının yankıları sürüyor. Ani kararlar ve çıkışlarla dikkat çeken Trump’ın bu açıklamasından sonra tam tersi Suriye’ye takviye güç göndermesi “Sağ gösterip, sol vuruyor” dedirtiyor.
Belki de isteyerek şaşırtmaca yapılıyor.
Trump, açıklamaları ile de pek inandırıcı da olmuyor. Kendisine yakın olanlar bile çoğu zaman bu açıklamaları alaya alıyor.
Yönetimde şahinler grubunun yer alması ile Amerika’nın Ortadoğu’da daha aktif ve sert politikalar uyuyabileceğine dikkat çekiliyor. İsrail’in güvenliği açısından İran’ın etkileştirilmesi, enerji kaynaklarının sahiplenilmesi ve kullanılmasında da Amerika’nın varlığının önemli olduğu görülüyor.
Bütün bunları alt alta koyduğumuzda Amerika’nın bölgeden çekilmesi zaten düşünülemez. Trump’un etrafındaki Pentegon yetkilileri ve askerler bugüne kadar hiç de Başkan gibi düşünmediklerin ortaya koyan açıklamalar yaptı. Açıklamaların ardından ortaya çıkan hareketlilik ve sahadaki ortam bunun da böyle olabileceğini gösteriyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme açıklamasının ardından, ABD’nin IŞİD’le mücadele koalisyonu çerçevesinde Menbiç’teki özel operasyonlar birliğini genişlettiği bildirildi.
ABD Ordu sözcüsü ve koalisyonun halkla ilişkiler direktörü Albay Thomas F. Veale, Amerika’nın Sesi’ne gönderdiği açıklamada, yeni konuşlanmanın bölgedeki koalisyon askerlerinin güvenliğinin sağlanması için bir koruma tedbiri olduğunu söyledi.
Veale, “Koalisyon güçleri, Menbiç Askerî Konseyi ile resmî ilişkileri üzerinden, operasyonlar için ortak bir işbirliği mekanizması oluşturuyor” dedi. ABD’li askerî sözcü Albay Thomas F. Veale, bölgede özel operasyondan kaç askerin konuşlandırıldığını açıklamayı reddetti. Veale, tehditi bertaraf edecek seviyede koruma gücü sağlandığını belirtmekle yetindi.
Menbiç Askerî Konseyi’nin başkan yardımcısı Najim Muhammed de, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, koalisyonun şehri koruyacağı sözü verdiğini kaydetti. Muhammed, “ABD önderliğindeki koaliyonla, Menbiç’in korunması ve güvenliğinin sağlanması için işbirliği içindeyiz. İşbirliğimiz çok güçlü” açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı’nın bu açıklamalarına zaten inanmamıştık. Bugüne kadar söylediklerinin çoğu ters çıkan Trump’un açıklamaları Amerika’da da değişik şekillerde yankılanmıştır.
CNN televizyonunun internet sitesinde yer alan bir analizde, Pentagon’un yakın gelecekte ABD askerlerinin Suriye’de kalması gerektiğine dair değerlendirmesinden birkaç saat sonra Trump’ın ‘ABD’nin çok yakında Suriye’den çekileceğiz’ diye açıklama yaptığına işaret edildi.
Terör örgütü IŞİD'e yönelik kampanyaya yakın bir ABD savunma yetkilisi, CNN’e yaptığı açıklamada, Başkan’ın ne demek istediğinin net olmadığını söyledi. Askerler, Suriye’de birçok zorluk olduğunu belirterek şu an çekilmeyi düşünecek bir zaman olmadığı görüşündeler. Söz konusu savunma yetkilisi, zorluklardan biri olarak SDG’nin elinde bulunan yaklaşık 400 yabancı IŞİD mensubuna ne olacağının açıklık kazanmamış olmasını gösterdi.
ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın akıbeti ve Rusya’nın bölgede devam eden askeri varlığıyla ilgili de bir karar vermiş olmadığına dikkati çeken yetkili, Trump’ın Suriye’den çekilme kararı alabileceğini ancak komutanların şu anda böyle bir şey tavsiye etmediklerini de belirtti.
Trump’tan saatler önce Pentagon Sözcüsü Dana White, gazetecilere, Suriye’de şiddet yanlısı radikallerin kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılması için yapılması gereken önemli işlerin olduğunu söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Trump’ın açıklamasını görmediğini belirterek, “Ancak genel anlamda bu ABD yönetimi Suriye’ye daha çok yardım edecek ortaklara bakıyor” yorumunda bulunmuştu.
Washington Post gazetesi, Trump’ın Suriye ile ilgili ‘sürpriz’ bir açıklama yaptığına işaret etti. “Trump, birçok kez askeri anlamda ne yapacaklarını önceden söylemeyeceklerini ifade etmişti” diyerek Başkan’ın son açıklamasıyla bu sözünün dışına çıktığına dikkati çekerek “Her halükarda Trump’tan tuhaf bir açıklama” yorumunu yapmıştı.
Sözü fazla uzatmayalım:
Amerika’nın bölgede çıkarları ve hesapları var. Durum böyle olunca da bölgeden çekilmesi düşünülemez. Özellikle İran tehlikesi karşısında Amerika’nın bölgedeki varlığı önemlidir. Dikkat edilecek olursa Amerika’daki “savaş kabinesi” oluşumu tam bir “İsrail projesi” olarak da tanımlanabilir.
Son bir not:
Bu satırlar yazılırken Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon işaretlerinin artmasının ardından, ABD ordusu bölgedeki güçlerini takviye etmeye başladı. Bölgeye, zırhlı araçların bulunduğu konvoyla 300 kadar ABD askeri geldi. Takviye unsurlarının, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi ile YPG/PKK arasında cephe hattını oluşturan Sacu Çayi boyunda günlük devriyelere başladığı bilgilerine ulaştık.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz