Seçimlerin erkene alınışının nedenleri şöyle özetlenebilir:

Giderek yükselmekte olan İYİ Parti’nin daha fazla yükselişinin önünü kesmek ve seçimlere girmesini önlemek için hiç kimsenin beklemediği bir anda hızlı davranıp, seçimleri öne çekmek. Yıldızı parlayan Saadet Partisi (SP)’nin de böylece İYİ Parti ile ittifak yapmasını önlemek. Böylece muhalefetin toparlanmasına fırsat vermemek.

CHP’nin 15 milletvekilini vererek İYİ Parti’nin Meclis’te grup kurarak seçimlere girme hakkını kazanması bizce demokratik bir tutumdur. Böylece İYİ Parti önünde kurulmuş olan tuzak da bozulmuştur.

Çoğu çevre bunu eleştiriyor.

Ancak, bunu eleştirmeden önce bakılması ve değerlendirilmesi gereken konular vardır.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılmayacağı konusunda kararını vermedi. YSK Başkanı Sadi Güven açıklamalarında “İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılamayacağını ben bilemem” diyerek kafalarda soru işaretleri bıraktı.

İYİ Parti, seçimlere girebilmenin koşullarını yerine getirmiş siyasi bir partidir.

78 İlde kongrelerini tamamlamıştı. Bunu en iyi bilen de YSK Başkanı Güven olmalıdır.

CHP’den istifa eden Emine Ülker Tarhan’ın Büyük Anadolu Partisi (BAP) 14 Aralık 2014’te kurulmuş, kurucular kongresini yapmış ve hiçbir il ve ilçe kongresini yapmadan, sadece atanmış teşkilatlarla ve YSK kararıyla 7 Haziran 2015 seçimlerine girmişti.

Önceki tarihlerde Büyük Anadolu Partisi’ni seçimlere sokan YSK’nın kendisini de tartışma konusu yapan davranışlara girmeden İYİ Parti’nin seçimlere gireceğini, Yargıtay Başsavcılığı’ndan liste gelir gelmez açıklayabilirdi, bunu da yapmadılar.

Bu tutum ve davranışlar da zaman daralan zaman içinde muhalefet cephesinde tedirginliklerin yaşanmasına neden olmuştur.

CHP’nin YSK’daki temsilcisi, Av. Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun İYİ Parti’nin seçimlere sokulmayacağı yönünde muhalefet cephesini bilgilendirdiği iddialar da bulunuyor.

İktidar partisi cephesinden de “İYİ Parti, gelecek seçimlere hazırlansın” gibi açıklamaları da bu partinin seçimlere giremeyeceği yönünde yol gösterici oldu.

Sonuç olarak:

HSK, önümüzdeki seçimlere İYİ Parti’nin giremeyeceği yolunda endişeler yarattığı içindir ki, CHP bu partiye geçici olarak 15 milletvekili vermek durumunda kaldı. CHP’li sözcüler “Demokratik ortamda bir partinin seçimlere katılmasının önünü açmak için böyle bir hareket içine girdik” dediler.

Son bir not:

CHP’nin bu hareketini eleştirenler unutmasınlar ki; 2002’de yasaklı Tayyip Erdoğan da CHP desteğiyle (Deniz Baykal) yapılan Anayasa değişikliğiyle siyasi haklarına kavuşmuştu.

Yazımızın başlığı “Neden bu duruma gelindi?” sorusu bu gelişmeler ışığı altında yanıt bulmaktadır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.