Hani çoğu zaman deriz ya “Avrupa’da öne geçip birinci olduğumuz hiçbir konu yok mu?”

Var, hem de kredi kartı harcamalarında ve sayısında Türkiye şu anda Avrupa’da birinci sırada bulunuyor. Elde edilen veriler, kredi kartı ile alış verişte nakit para bulmakta güçlük çekmekte olduğumuz gerçeğini de ortaya koyuyor.

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de yapılan kartlı ödemeler ve nakitsiz ödemeler konusunda 2019 yılında yaşanan gelişmeleri yıllık değerlendirme raporuyla ortaya koydu.

Raporda 2019'da 1 trilyon TL büyüklüğe yaklaşan kartlı ödeme sektörüne ilişkin önemli gelişmelere ve bulgulara yer verildi.

BKM'nin verilerine göre kredi kartı sayısı yeni kullanıcılarla birlikte, 2019 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 5 artışla yaklaşık 70 milyona ulaşırken, banka kartı sayısı ise yüzde 14 artışla 166 milyona çıktı. Böylece toplam kart adedi 236 milyona ulaştı.

Verilere göre Türkiye hem kredi kartı hem de banka kartı adedinde Avrupa'da birinci durumda görülüyor.

BKM raporu kartlı ödemelerin her geçen gün daha çok tercih edildiğini de ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl banka kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 37 artışla 134 milyar TL'ye, kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı ise yüzde 17 artışla 844 milyar TL'ye ulaştı. Böylece, toplam kartlı ödeme tutarı 1 trilyon TL barajına yaklaşmış oldu.

Kartların kullanım alanı hızla yaygınlaşırken geçen yıl yüzde 38 olan kartlı ödemelerin hane halkı tüketimi içindeki payı, bu yıl yüzde 41 gibi önemli bir seviyeye ulaştı.

Rapora göre, her 3 kartlı ödemeden 1'i banka kartıyla gerçekleşirken, banka kartları ile yapılan işlemler içerisinde ödeme işlemlerinin payı yüzde 60 oldu. Bu oranın 2010'da yüzde 24 olduğu görülürken, 10 yıldan daha kısa sürede yaşanan böylesine hızlı bir değişim, banka kartlarının bir ödeme aracı olarak her geçen gün daha çok kabul gördüğünü gösteriyor.

Bir önceki yıl olduğu gibi 2019 yılında da hava yolları sektörü kartlı ödemelerde en fazla artış gösteren sektör oldu. Hava yolları sektöründe kartlı ödemeler 2019 yılında yüzde 41 artarak 29 milyar TL'ye ulaşırken, bu sektörü yüzde 35'lik artış ve 50 milyar TL'lik kartlı ödeme tutarıyla restoran ödemeleri izledi. Üçüncü sırada ise 2018 yılında en hızlı büyüyen sektörler listesinde ilk beşte yer almayan giyim sektörü yüzde 31'lik artış ve 89 milyar TL'lik ödeme tutarıyla yer aldı. Onu, yüzde 30'luk artış ve 23 milyar TL'lik kartlı ödeme tutarıyla konaklama sektörü, yüzde 29'luk artış ve 31 milyar TL'lik kartlı ödeme tutarıyla seyahat acenteleri izledi.

En fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerde ise ilk sırayı 181 milyar TL ile market ve AVM'ler aldı. Bu iki sektörü 89 milyar TL ile giyim, 85 milyar TL ile akaryakıt, 72 milyar TL ile küçük gıda perakendesi ve 53 milyar TL ile elektronik eşya sektörleri takip etti.

2019 yılında kartlı ödemelerin internette kullanımı hızla yaygınlaşırken, internetten alışveriş deneyimi yaşayan kişi sayısı da artmaya devam etti. 2018 yılında 139 milyar TL olarak gerçekleşen internetten kartlı ödemeler, 2019'da yüzde 37 artarak 190 milyar TL'ye yükseldi.

Öte yandan BKM'nin raporuna göre, temassız kart sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Her 2 kredi kartından 1 tanesinin temassız özellikli olduğu 2019 yılında, temassız kredi kartı adedi 38 milyona ulaştı.

2019 yılında yabancı kartlarla ülkemizde yapılan alışverişler ise geçen yılın 2 katına çıkarak 82 milyar TL'ye ulaştı. Gelen yabancı ziyaretçi sayısında da zirveye ulaşılan 2019 yılında 23 milyon farklı yabancı kartla, kart başına 3 bin 500 TL ödeme gerçekleşti, yabancı kartlarla işlem başına yapılan ortalama ödeme tutarı ise 753 TL oldu.

Özetleyelim:

Kartla çok cömert biçimde harcama yapıyoruz ama ay sonu geldiğinde yapılan harcamaları ödeyebiliyor muyuz?

Can alıcı soru ve konu budur.

Çünkü milyonlar ödemede sıkıntı çekiyor. Bu nedenle çoğu bankaların takibinde ve davalık durumda. Kredi kartlarını ödeyemeyenlerin sayısı da her geçen gün daha da artıyor.

Uzaklar gitmeye gerek yok. Bütün bu gelişmelerin kaynağı ekonomik sıkıntılar ve geçinememe durumudur. Dikkat edilecek olursa bir ekmek, bir sigara bile kartla alınır hale gelmiş durumda.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.