Ekonomide yaşanan sorunların toplamdaki etkileri kendini ilk olarak vatandaşların borç ödemelerindeki aksamalarda gösteriyor. Yapılan değerlendirmede borçlu sayısının da günden güne artış gösterdiği belirtiliyor.

Bu göstergelerden bir tanesi de bireysel kredi kartı ve kredi borcundan takibe alınanların sayısında yaşanan artışlar. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.

Buna göre bireysel kredi kartı ve kredi borcundan dolayı yasal takibe başlatılanların sayısı rekor oranlarda arttı.

Veriler bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının ilk iki ayda 2018'in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi olduğunu ortaya koydu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 333 bin kişi oldu.

Bir taraftan borçlarını ödeyemediği için bankaların takibinde olan vatandaşların satısı artarken, diğer taraftan da her geçen gün daha fazla vatandaş bankalara borçlanıyor.

Burada hemen bir parantez açalım:

Kredi kartı ile borçlu yaşam artık kaçınılmaz oldu. Kartla borçlananlar ertesi ay kart borcunu ödemek zorunda kalınca cebinde para kalmıyor. Sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Bu durumda yeni borç bulabilme çabası içine giriliyor. Borçlar üst üste birikince de ödeme güçlüğü başlıyor.

Vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları, Mart sonu itibarıyla 519 milyar liraya ulaşmış durumda. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-29 Mart 2019 tarihleri arasında 1 milyar lira arttı.

Mart sonu itibarıyla bankaların kullandırdığı tüm krediler (bankaların bankalara verdiği krediler hariç) toplamı 2 trilyon 513 milyar liraya (431 milyar dolar) baliğ oldu. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 106 milyar lirayı (18,2 milyar dolar) aştı.

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) 2019 yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Kısaca buna da göz atalım:

BKM'nin verilerine göre, Mart ayı sonu itibariyle Türkiye'de 66,7 milyon adet kredi kartı ve 151,5 milyon adet banka kartı bulunuyor.

Mart 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 5'lik, banka kartı sayısında ise yüzde 13'lük artış yaşandı. Verilere göre, banka kartları ve kredi kartları ile Mart ayında toplam 78.3 milyar TL'lik ödeme yapıldı. BKM verilerine göre Ocak-Mart ayları arasını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yabancı kartlarla yurt içinde toplam 11 milyar TL tutarında ödeme yapıldı.

Buna göre önceki yılın aynı döneminde 6 milyar TL olan kartlı ödeme tutarıyla kıyaslandığında, yüzde 85 büyümeyle son yıllardaki en büyük artışın gerçekleştiği görüldü.

Özetleyelim:

Yapılan istatistiki hesaplara göre borçsuz kimse yok gibi. Borç içinde yaşamak artık herkesin kaderi olmaya başladı. Bu da hiç kuşkusuz yaşam kalitesini düşürüyor.

Bankalardan kredi almak ise, tam bir çıkmaz olarak değerlendiriliyor. Alınan paranın karşılığı neredeyse iki katına çıkıyor. Diğer bazı masraflarla ödenecek para miktarı daha da yükseliyor.

Ekonomide alınan kararların da şu ana kadar hiçbir işe yaramadığını görmekteyiz. Pahalılık ve buna bağlı enflasyon rakamlarındaki yükseliş sürüyor. Çarşı-Pazar el yakıyor. Pahalılık nedeni ile alış-verişlerde de durgunluk yaşanıyor.

Daha önce piyasalardaki para sıkışıklığının halen sürmekte olduğu da ekonomistler tarafından ifada ediliyor.

Çözüm mü?

Biz bulamadık. Bulan varsa bunu bizimle paylaşırsa bir dahaki yazımızda bu çözüm önerilerini biz de diğer okurlarımızla paylaşırız.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.