MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Grup toplantısında erken seçime gidilmesini istemesi siyasi ortama bomba gibi düştü. Birçokları için bu istek sürpriz oldu ama bizim için sürpriz olmadı. Böyle bir çıkış ve isteğin Bahçeli’den gelebileceğini tahmin ediyorduk.
Bazı siyasi analistler, daha önce yaptıkları açıklamalarda erken genel seçimin kapıda olduğunu, bunu Bahçeli’nin isteyeceğini söylemişlerdi. Özetleyecek olursak konu zaten tartışılıyordu.
ANAR araştırma kurumunun başında olan İbrahim Uslu da birkaç hafta önce yaptığı açıklamada; "MHP yaz başına doğru artık gelin nişanlılık sürecini bitirelim ve resmen ittifakı oluşturalım şeklinde bir öneriyle geleceğini düşünüyorum. Erken seçim talep edebilir”demişti.
Bir not:
Bu yazı yazılırken, Erdoğan-Bahçeli görüşmesi bitmiş, Cumhurbaşkanı 24 Haziran 2018 Pazar günü seçime gidileceğini açıklamıştı. Böylece 24 Haziran’da hem Cumhurbaşkanı, hem milletvekili seçimi birlikte yapılacak. İlk turda Cumhurbaşkanı seçilemezse 15 gün sonra son tura kalan iki aday için yeniden sandıklar kurulacak.
Asıl sorulması gereken soru şu:
Bahçeli neden erken seçim istedi?
Ortada erken seçim için bir neden yok. İktidar partisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yapılan açıklamalarda son noktayı koyup “Artık seçimler zamanında yapılacak. Bu konuyu kapatalım” dememişler miydi?..
OHAL devam ediyor. İktidar partisi her kararı alıp, torba yasalarla istediğini yapabiliyor bir sorun yok.
Her şey iktidarın elinde.
AK Parti- MHP ittifakında Bahçeli’nin partisi barajı aşamasa bile Meclis’e milletvekili sokabilecek. Bahçeli açısından da seçimlerin zamanında yapılmasında bir sıkıntı görülmüyor.
Peki, bu acele niye?
Bu sorunun yanıtını arayıp vermeye çalışalım:
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin hedefinde İYİ Parti ve Genel Başkanı Meral Akşener bulunuyor.
İYİ Parti giderek teşkilatlanıyor ve büyüyor.
Yapılan son kamuoyu araştırmalarında da İYİ Parti’nin büyüdüğü, MHP’den daha güçlü hale geldiği oylarında önemli artışların olduğu söyleniyor.
Özellikle İYİ Parti ile yıldızı giderek parlayan Saadet Partisi (SP)’nin seçimlerde ittifak yapma çalışmaları Bahçeli cephesinde daha da sıkıntı yaratmışa benziyor.
Akşener ve ekibi gece-gündüz demeden çalışıyor. Parti yükselişte. Bu gidiş, İYİ Parti’nin 2019 yılına kadar önündeki tüm engelleri yıkabileceği gerçeğini de gösteriyor. Taraftarları da artıyor. Yurdun her tarafında ilgi görüyor.
Baskın seçimle İYİ Parti’nin seçimlere katılamayacağı görüşü ortalığı karıştırdı.
Bir partinin seçime girebilmesi için teşkilat yapılanmasını tamamlaması, kongresini yapması ve üzerinden altı ay geçmesi gerekiyor..
İYİ Parti kongresini Nisan ayında yaptı, Ağustosta yapılacak seçime giremez deniliyor. Bu görüşe itiraz edenler var.
Yapılan itirazlarda şu vurgu yapılıyor:
“İYİ Parti kurucular kuruluyla kongresini aralık ayında yaptı, Akşener seçim kurulundan mazbatasını aldı.. Nisan kurultayı olağanüstüydü.. Seçime girememe sorunu yok”
Konu ile ilgili olarak Akşener ve kurmayları seçimlere katılmama gibi bir endişe taşımadıklarını, önlerinin yasal olmayan şekilde kesilmesi halinde (B) ve (C) planlarının olduğunu açıkladılar.
Son bir not:
Eğer İYİ Parti’nin, şu veya bu şekilde önü kesilmeye çalışılırsa bu seçmen tarafından tepki ile karşılanıp, ters de tepebilir.
Bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyi biliyor. Böyle bir adımın atılacağını sanmıyoruz.
Konu ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.