Türkiye turizmi yıllardır sıkıntı içinde. Alınan onca önleme rağmen bu sıkıntıların giderilememesi turizmde yeni arayışları da gündeme getiriyor. Yaşlı ve sağlık turizminin geliştirilmesi yönünde atılacak adımların Türkiye’yi bu sıkıntılardan kurtarabileceği hesaplanıyor.
Dünya turizm örgütü verilerine göre turizm pazarında 2020 yılının trendleri içerisinde yaşlı turistlere yatırım öncelik olacak. Buna gerekçe olarak da Dünya nüfusunun giderek yaşlanmasıyla, yaşlılar en değerli müşteri sınıfı haline geleceği düşünülüyor.
Medikal Turizm Derneği Başkanı uzman Doktor Sinan İbiş, “Turizmin geleceğinde 55 yaş üstü turistler var” diyor. Türkiye’nin bu tür turistleri ağırlayacak donanıma da sahip bir ülke konumunda olduğunun altını çiziyor.
“Az turist ile çok gelir elde etmek zor değil” diyen İbiş’in bu konudaki görüşlerine göz atalım:
“Ülkemizdeki turizm profesyonelleri dünyada hızla artan 55 yaş üstü turist segmentini önemsemeli, onlar için kaliteden ödün vermeyen, kapsamı zengin, etkileyici turizm konseptleri geliştirmeli. Fiyatı ucuzlatarak turizm rekabetinde çok düşük karlılıklarla var olmak yerine; statik seyahatlerden ziyade aktif seyahat içeriklerine sahip sıra dışı turizm konseptleri ile çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratarak az turist, çok gelir elde etmek ve sürdürülebilir turizm trendine sahip olmak mümkündür. Yaşlılar her geçen gün dünya turizmindeki ağırlıklarını daha çok hissettiriyorlar ve onlara sunulan seyahat konseptlerinde elle yapılan, kişiselleştirilmiş deneyimleri talep ediyorlar. Ülkemiz global turizm endüstrisinde rekabet avantajını elde edebilmek için; eşsiz ve zengin kültürel mirasının elle yapılacak deneyimlerini potansiyel turistlere sunmak konusunu önemsemeli ve bu deneyimleri referans alan seyahat konseptleri üretmelidir.”
İbiş’in söyledikleri bu kadarla da sınırlı değil. Kendisini dinlemeye devam edielim:
“Birinci sınıf tatil, konaklama, otel hizmetleri sunmak turizm endüstrisinde potansiyel tercihler için gereklidir, ancak karar vermek için yeterli değildir. Turizm profesyonelleri stratejik turizm konseptleri, tanıtımları, işbirlikleri ve ortaklıklarına odaklanmadığı sürece turizmde sürdürülebilirlik ve verimlilik hayal olacaktır. Ülkemiz nitelikli turizm ürünleri içerisinde en yüksek verimliliğe sahip yaşlı turizmi için birçok avantaja sahiptir. Bu avantajların potansiyel ülkelerde işbirliğine çevrilmesi ülkemizin şuan yaşamakta olduğu turizmde ekonomik kayıplarını ortadan kaldırabilir ve turizmde hayal edilen ekonomik kazanımları elde etmemizi sağlayabilir. Türkiye bir tatil turistinden ortalama 600 Euro gibi bir gelir elde ederken, bakım ve yaşam imkanları sunan yaşlı bir turisti bir yıllığına kazanması halinde turist başı gelirini 60 – 100 katına kadar artırabilir. Turistler için geniş seyahat seçenekleri ile birlikte sadakat ödülleri planlamak ( örneğin 2.defa gelinirse sunulacak avantajlar), gelen turistlerin seyahat yaklaşımlarını anlamak, yönetmek ve geliştirmek üzere alınacak bilgileri CRM stratejileri ile verimliliğe dönüştürmek. Potansiyel turistler için çapraz satış yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak ( örneğin şu havayolu ile seyahat edenlere avantaj sunmak, ya da master kart kullanan ve aylık şu kadar harcama yapan kişilere avantaj sunmak, şu sigorta şirketindeki şu sigorta poliçesi olanlara avantaj sunmak gibi). Turistler veya potansiyel turistler ile iletişim odaklı, online içerikler sağlayan ve stratejik ortaklıklar kurmayı hedefleyen yaşlı turizmi programlarına yatırım yapmak”
Şurası bir gerçek:
Türkiye’ye beklenen turist gelmiyor. Bunun siyasi ve başka nedenleri de var. Ancak, gelebileceği tahmin edilen az ama verimi ve harcaması yüksek turist ile bu açığın giderilmesi de mümkün olabilir.
Bunun için geniş kapsamlı programlar uygulamak, tanıtıma ağırlık vermek, proje geliştirmek gerekiyor. Oturup beklemekle de bu işler olmayacağına göre, elimizdeki potansiyeli en iyi şekilde pazarlayabilmeliyiz.
Biz daha önce kaplıca ve sağlık turizmi ile ilgili yazdığımız yazılarda bu konulara enine boyuna değinmiştik. Şifalı sular üzerinde yüzüyoruz ama bunlardan gerektiği gibi faydalanabiliyor muyuz bunlara da bir bakmamız gerekiyor.
Sağlık turizminde doktorlarımızın başarısı biliniyor. Üstelik sağlık alanında yapılan tedavi ve ameliyat ücretleri Avrupa’dakilerin çok altında olmasına rağmen, başarı oranları da yüksek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’nin sağlık alanında ağırladığı ziyaretçi sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 arttı. Söz konusu dönemde ülkeye sağlık turizmi kapsamında gelenlerin sayısı 315 bin 258’e ulaşırken, bunların 235 bin 245’i yabancı ziyaretçilerden oluştu.
Türkiye’nin sağlık turizmi geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 artarak 596 milyon 489 bin dolara yükseldi. Sağlık turizmi kapsamında elde edilen gelir, geçen yılın 9 ayında 512 milyon 69 bin dolar, 2015’te ise 451 milyon 985 bin dolar olmuştu