İktidar partisi de, muhalefet partileri de art arda anketler yaptırıyor. Bazı bağımsız anketçiler de yaptıkları anketlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor. Son dönemlerde yapılan anketler iktidar partisindeki erimenin devam ettiğini gösteriyor.
Area Anketi’nin Nisan ayına ilişkin siyasi gündem araştırması da iktidar partisi AK Parti’nin oylarında düşüş olduğunu ortaya koydu. Araştırmada AKP'nin oy oranının yüzde 30'un altına düştüğü görüldü.
“Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Nisan 2021” raporuna göre, araştırma İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya ve Diyarbakır olmak üzere toplam 12 büyükşehirde gerçekleştirildi.
Ankete katılan kişilere yöneltilen, ''Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?'' sorusuna verilen cevaplar şöyle:
AKP: 27.5
CHP: 20.2
İYİ Parti: 11.7
HDP: 8.2
MHP: 7.0
DEVA Partisi: 2.5
Saadet Partisi: 0.8
Gelecek Partisi: 0.8
Diğer: 1.2
Kararsız/ Hiçbiri: 20.0
Hemen her ankette ortaya çıkan kararsızların % 20’lerde olması, şu gerçeği ortaya koyuyor:
Kararsızlar oylarını hangi partiden yana kullanacak? Seçimin kaderini de bu kararsızlar değiştirecek. O nedenle partilerin kararsızlar üzerine politika üretmesi ve bu oyları toplamaları gerekiyor.
Anket yetkililerinin “kararsızlar” konusunda ortak bir görüşü var, bunu da sizlerle paylaşalım:
“Hangi partiye oy vereceğini söylemeyenlerin önemli bir bölümünün daha önce oyunu AK Parti’den yana kullanmışlardan oluştuğu görülüyor. Belki de çekindikleri için hangi partiye oy vereceklerini söylemiyor olabilirler. Ancak, iktidar partisine sırtlarını dönenlerin önemli bir bölümü bu kesimi oluşturuyor. “
Bu sütunlarda daha önce de bazı anket kuruluşlarınca hazırlanan sonuçları değerlendirmiştik.
Ekonomideki sıkıntılar, enflasyondaki artış, pahalılık bugün için halkın en önemli sorunu olarak görülüyor. İktidar partisi, ekonomideki sıkıntıların giderilmesi konusunda sıkı para politikalarını uygulamaya devam ediyor ama bunun halkın bütçesine yansımadığı da görülüyor.
Birçok anket yetkilisinin ortak görüşünü de yansıtalım:
“Şu anda ekonomide bir çıkmaz görüntüsü var. Bu da geçim sıkıntısına yansıyor. Mutfaklardaki yangın devam ettiği sürece iktidarın içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulup, nefes alması imkânsızdır. Bir de bazı konularda AK Parti tabanının bile istemediği kararların alınması sıkıntının had safhaya varmasını hızlandırıyor. Bu nedenle iktidardaki kan kaybını sadece ekonomi ile sınırlı tutmak yanıltıcı olabilir.”
Ana muhalefet Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bu konuda yaptığı açıklamada “Erdoğan, ekonomideki durumu düzlettiğinde seçime gidecektir. Sonbaharda seçim bekliyoruz” diyor.
Uzun zamandır muhalefet cephesi iktidara ekonomi üzerinden yükseliyor ve erken genel seçimin artık kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor.
Gezici Araştırma Merkezi’nin son ankettinde bugün seçim olsa ittifaksız olarak Meclis’e sadece AKP, CHP ve HDP giriyor. Ankete katılanların yüzde 41,6’sı erken seçim isterken, yüzde 41’i ise erken seçime gidilmemesi gerektiğini söylüyor. Yurttaşların yüzde 47,5’i AKP'nin ülkeyi yönetemediğini belirtirken, yüzde 40’lık bir kesim doğru yönettiğini düşünüyor.
Ekonominin durumuna ilişkin ise yurttaşların yüzde 69,7’si Türkiye ekonomisinin kötü olduğunu, yüzde 21,1’i ise iyi olduğunu söylüyor. Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP’de ekonominin iyi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 43,6’da kalırken, MHP’ye oy veren seçmenlerin ise yüzde 65,5’i ekonominin kötü olduğunu belirtiyor.
Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, ankete ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Seçmenler, siyasetçilerin gerçek sorunları ertelediğini ya da görmezden geldiğini ifade ediyorlar. Siyasetin gerçek sorunlara sahte yanıtlar vermesini istemiyorlar” dedi.
14 ilde bin 896 katılımcı ile yüz yüze yapılan ankette verilen yanıtlar ve Murat Gezici’nin değerlendirmeleri özetle şöyle:
Katılımcılar, “Bugün seçim olsa hangi partiye oy veririsiniz” yönündeki soruya kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 36,6 AKP, yüzde 26,2 CHP ve yüzde 10,2 ise HDP yanıtını verdi. Verilen yanıtlara göre ittifaksız halde seçimlere gidilmesi halinde yüzde 9,6 ile İYİ Parti ve yüzde 8,8 ile MHP Meclis’e giremiyor. Ali Babacan’ın DEVA Partisi’ne oy vereceklerin oranı ise yüzde 6,6 olarak çıkıyor. Yüzde 2’lik bir kesim ise diğer partilere oy vereceğini söylüyor.
AKP’ye oy vereceğini söyleyen kesimin yüzde 48’i, 44 yaş üstünü oluştururken, 18-27 yaş arasında ise AKP sadece yüzde 13,9’luk kesimden oy alıyor. 18-27 yaş arasındaki seçmenlerden yüzde 37,4 CHP’ye oy vereceğini söylerken, onu yüzde 33,3 ile DEVA Partisi izliyor.