Amerika ile Suriye konusunda masaya yatırılan her konuda “mutabakat sağlandı” deniliyor. Her Amerikalı yetkili de “Türkiye’nin güvenliğini sağlayacak önlemler alacağız” açıklaması yapıyor.
Ancak, sahaya baktığımızda tüm bu açıklamaların hiçbir şey ifade etmediğini görüyoruz. Amerikalılar ne söylüyorsa, sahada tam aksini yapıyorlar Açıkçası, bizi oyalamayı sürdürüyorlar.
Şimdi biz DEAŞ ile mücadele edeceğiz ya, Amerikalılar şimdi de DEAŞ üzerinden Türkiye düşmanlığı yapmaya başladı.
Dost ve müttefikimiz rahat durmuyor. Suriye üzerinden Türkiye düşmanlığını başka kanallardan sahneye koymaya çalışıyor.
Son açıklamalar ve ortaya konulanlar Amerika’nın “güvenilmeyecek bir müttefik” olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Nasıl mı? Aşağıdaki gelişmelere bakmak yeterli olacak.
ABD, Suriye işgaline gerekçe olarak gösterdiği DEAŞ üzerinde yeni oyun kurguluyor. 2017’de DEAŞ’lı teröristleri konvoylar halinde Rakka’dan tahliye eden ABD ve PKK, aynı taktiği Deyrizor’da uyguluyor. Eski İl Meclis Üyesi Karem Fıreyhi, bazı DEAŞ’lıların Haseke’ye götürüldüğünü ancak bir kısmının bilinmeyen bölgelere taşındığını söyledi.
Rakka'dan 2017'de yılında DEAŞ'lı teröristleri konvoylar halinde tahliye eden ABD ve PKK/PYD, aynı uygulamayı Deyrizor'da yapıyor.
DEAŞ terör örgütünün 2 yılı aşkın süredir kontrol ettiği Hecin bölgesinde çatışmalar şiddetlendi. ABD ve koalisyon güçleri Baguz, Tahtani, Süse ve Fevgani beldelerine yönelik hava saldırılarını artırdı.
DEAŞ ve PKK arasında 3 günlük ateşkes ilan edilirken ABD, bölgede bulunan DEAŞ'lı teröristleri gizlice farklı bir bölgeye naklediyor. Deyrizor Askeri Meclisi Eski Başkanı Albay Usame Zafir, Hecin ilçesini kaybeden DEAŞ’ın 2016’dan bu yana bir plan dahilinde o hatta tutulduğunu söyledi.
İl Eski Meclis Üyesi Karem Fıreyhi ise bazı militanların Haseke’ye götürüldüğünü ancak bir kısmının ise bilinmeyen bölgelere taşındığını anlattı. Deyrizor Heyeti Başkanı Ebu İsmet, ABD ve PKK bombaları ile son 3 günde hayatını kaybeden sivil sayısının 70’i aştığını belirtti.
DEAŞ saldırılarının başladığı 2014 yılının ilk aylarına dek yüzde 80 oranında Suriyeli muhalifler tarafından kontrol edilen Deyrizor, 2014 yılı ortalarında büyük oranda DEAŞ tarafından ele geçirildi. DEAŞ öncesi muhalifler tarafından kurulan Deyrizor Askeri Meclisi’nde 2013-2014 döneminde başkanlık görevinde bulunan Pilot Albay Usame Zafir, DEAŞ’ın sığındığı son bölge olan Hecin’de de fillen bittiğini söyledi.
Albay Zafir, DEAŞ için Irak ve Suriye çöllerinde bazı merkezler inşa edildiği ve örgütün bu merkezlerden destek aldığı bilgisini verdi.
“Hecin’de 2 yılı aşkın süre kalmasına izin verilen teröristler bu özel merkezlerden ikmal ve destek gördü” diyen Albay Zafir, şöyle devam etti: “Son 3 günde 3 bin 400 kişi PKK’ya teslim oldu. Bu kişilerin önemli bir kısmı sivil olmasına rağmen PKK hepsini DEAŞ’lı gösterme gayreti içerisinde. Yaşanan gelişmelerin yeni bir demografik değişimi beraberinde getirecektir.”
Deyrizor Heyeti Başkanı Ebu İsmet ise Hecin’de DEAŞ’ın bitme noktasına geldiğini ve halen Meyadin, El Bukemal’de etkin olan Rusya’nın bölge genelinde etkinliğini artırmak istediğine dikkat çekti. Ebu İsmet, şu tespitleri yaptı:
“Türkiye’nin Kamışlı, Tel Abyad, Aynel Arab, Resulayn sınır hattı ve Münbiç’te PKK’sız bölge talebine karşı Rusya, Deyrizor aksında daha fazla etkili olmak istiyor. Türkiye’den istediği şey ise bölgenin etkili Arap aşiretlerini bu konuda ikna etmesi. Ancak Rusya’nın müttefikinin Esed olması ve İran faktörü bu konuda büyük sorun. Çünkü genel itibari bölge halkı Suriye devriminin yanında durdu ve rejim burada büyük hüsran yaşadı. Şimdi İran destekli milisler ve Şebbihaların zulmünden çekiniliyor.”
Özetleyelim:
Bizi engellemeseler, Suriye’deki terörst grupları çok kısa zaman içinde dağıtırız. Sonu gelmiş olan ve can çekişen DEAŞ’ıbile bize karşı diriltmeye çalışıyorlar. Düşmanlığın böylesi görülmemiştir.
Rusya ile de hemen her konuda anlaştığımız söyleniyorsa da Rusya’nın Suriye üzerindeki rolünü ve etkinliğini göz ardı etmemek gerekiyor. Rusya, Esad’ın arkasında durduğu süre içinde her an her konuda yeni gelişmeler ve sıkıntılar da ortaya çıkabilir. Bu konuya da dikkat.
.