İktidardaki Ak Parti ile MHP arasında yapılan ittifak (Cumhur İttifakı) karşısında yeni ittifaklar olabilir mi? Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminde en az 50+1 oy alınması gerektiği göz önünde bulundurulacaksa, tek bir partinin bu oyu sağlaması imkânsız görünüyor.
Ak Parti-MHP ittifakına Büyük Birlik Partisi’nin de katılması gündemde. Ancak, ittifaktaki MHP içinden buna itirazlar var. Sorun nasıl çözülür bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Saadet Partisi’nin Ak Parti-MHP ittifakına katılması büyük görüş ayrılıkları nedeni ile imkânsız gibi görünüyor.
O halde, yeni bir ittifak doğabilir mi?
Son açıklamalar ve gelişmeler böyle bir olasılığın olabileceği konusunda ipuçları veriyor.
Önce şu konuya açıklık getirelim:
CHP ile HDP’nin bir araya gelmesi artık mümkün değil. Nedenlerini bir başka yazımızda uzun uzadıya anlatacağız.
Geriye siyasete şu anda damga vuran CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi kalıyor.
Bu 3 partinin bir araya gelip, ittifak kurması ile elde edilecek önemli avantajları da görmeden geçemeyiz.
İYİ Parti ve özellikle Saadet Partisi’nin baraj diye bir sorunu ortadan kalkar. Ak Parti ile MHP’nin oy pusulasında elde edeceği avantajların tümünü birden elde ederler. Üç partilik ittifak, en az iki partilik ittifak kadar moral getirir. Ak Parti ve MHP’nin sadece kendileri için öngördükleri avantajlara da böylece kavuşmuş olurlar.
Adı geçen bu 3 partinin ana görüşü şu:
“Parlamenter demokratik sistemi yeniden kurmaya çalışacağız. Tek adamlığa karşıyız.”
Özetle buluştukları noktalar var.
Bu konular üzerinde de parti kurmaylarının kapalı kapılar ardında çalışma sürdürdükleri haberleri geliyor.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Biz cumhurbaşkanı adayını kendimiz çıkaracağız” açıklamasını yapıyor.
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, bugüne kadar yaptığı açıklamalarda “Hiçbir parti ile ittifak yapmayacağız. Bizim derdimiz Cumhurbaşkanlığı seçimidir ve bunu da kazanacağız” diyor.
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu da “Kendi adayımızı çıkaracağız ve seçime adayımızla gireceğiz” açıklamaları ile dikkat çekiyor.
Özetleyelim:
Görebildiğimiz kadarı ile partiler kendi adaylarını çıkaracak. Seçim ikinci tura kalınca en çok oy alan aday etrafında bütünlük sağlanacak. Akşener, bunu sürekli olarak dillendiriyor.
Kılıçdaroğlu’ndan sonra Akşener’in de İlkeler ittifakı konusuna sıcak baktığı haberleri, ufukta yeni bir ittifakın olabileceğini gösteriyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu da “İlkeler ittifakı yapılmalıdır” dediğine göre artık yeni bir ittifaktan söz edebiliriz.
Bu ittifakı yapmak isteyenlerin ana hedefi “parlamenter sistem” dir.
Adı geçen partilerin sözcüleri sadece kendi tabanlarından değil, Ak Parti içinden bile parlamenter sistemi isteyen kesimlerden de oy alabileceklerine vurgu yapıyor. Kürt seçmenlerden de oy gelebileceği hesaplanıyor.
Son bir not:
Ak Parti, MHP ile yaptığı ittifaka Saadet Partisi’ni de katmak istiyor. Bu konuda iki parti kurmayları arasında görüşmeler var. Ancak, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde dile getirdiklerini Ak Parti kurmaylarına da aktardı.
Özetle, şu anda Saadet Partisi’nin Ak Parti ile ittifak içine girmesi neredeyse imkânsız görünüyor.