Dikkat:
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik, Türkiye’yi de etkiliyor. Ukrayna Başbakanı’nın Türkiye’yi ziyareti, Amerika ve AB’nin Ukrayna’nın yanında yer alması, Türkiye’nin Ukrayna’yı destekleyen açıklamaları Türkiye-Rusya ilişkilerini geriyor.
Bu satırlar yazılırken iki Amerikan uçak gemisi boğazlardan Karadeniz’e çıkmak için hareket halinde. Rusya, bunun da karşısında duruyor. Bu durum aynı zamanda Amerika ile Rusya arasında da bir gerginliğe neden oldu.
Bir konu daha var:
Türkiye, Ukrayna’ya İHA ve SİHA’lar satıyordu. Rusya bu satışların da askıya alınması çağrısı yaptı. İHA ve SİHA’lar için kullanılan hassas parçaları Kanada’dan alıyorduk. Kanada, aldığı bir kararla bu parçaları satmaktan vaz geçtiğini açıkladı.
Karadeniz’deki gerginlik ve sıkıntılar öyle görünüyor ki bundan sonraki süreçte de artarak sürecektir. Bu noktada çok daha dikkatli hareket etmek durumunda kalacağız.
Türkiye’deki corona virüsü vakalarının artmasını bahane eden Rusya şimdi de aba altından sopa göstermeye başladı. Alınan bu kararı böyle değerlendiriyoruz.
Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, bugün düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye yapılacak uçak seferlerine 1.5 aylık yasak getirildiğini açıkladı.
“Rusya’nın uluslararası havalimanlarından Türkiye Cumhuriyeti havalimanlarına düzenli ve charter seferleri kısıtlama kararı aldık” diyen Golikova, Türkiye’nin corona virüs ile mücadelesini yakından takip ettiklerini belirterek vakaların azalmasının ardından hava trafiğinin yeniden açılacağını bildirdi.
Bu noktada pandemi bahane ediliyor. İlerleyen zaman içinde daha ne bahaneler üretilecek bunu da bekleyip göreceğiz.
Alınan bu karar özellikle Antalya ve Alanya’daki otelleri etkileyecek. Otelciler şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Haziran sonrasında da neler olabileceği bilinmiyor. Karadeniz’deki gelişmelere göre konu şekillenecek. Sıkıntı büyük.
Türkiye'de bulunan Rus vatandaşlarının Rusya'ya dönüşü ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşasında yer alanların ulaşımı için uçuşlar haftada sadece iki kez İstanbul ile Moskova arasında karşılıklı olarak devam edecek. Yasak 15 Nisan-1 Haziran arası dönemi kapsayacak.
Rusya’nın aldığı bu karar Türkiye’ye gelmeyi hedefleyen 533 bin Rus turisti etkileyecek. Daha önce yapılan rezervasyonlar da böylece iptal edilmiş oldu. Gelecekte neler gelişecek bunu da şu noktada göremiyoruz.
Rus tur operatörlerine Türkiye’ye seyahat amaçlı tur satışlarını 15 Nisan – 1 Haziran tarihleri arasında askıya almalarının önerildiğini de söyleyen Tatyana Golikova, “Salgınla ilgili gelişmelerin olumlu seyretmesi halinde, vatandaşlarımızı Türkiye’ye tur satın alabilmeleri için derhal bilgilendireceğiz” dedi.
Bilim Kurulu sonrası Rusya’nın kararını değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Rusya’da mevkidaşımla 2 defa görüşmüştüm. Yakın zamanda heyet göndereceklerini, bazı bölgelerde, Muğla, İzmir Aydın gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasında incelemeler yapacaklarını belirttiler. O yüzden değerlendirmenin daha rahat yapılacağını söyleyebilirim. Sertifikasyon ve aldığımız tedbirleri gördükleri takdirde daha farklı karar alacaklarını söyleyebilirim” ifadesini kullandı.
Özetleyelim:
Rusya, düşmanlığını başka alanlarda gösteriyor. Yakında almakta olduğu domates ve diğer bazı gıda maddeleri için de pürüzler çıkarmaya başlarsa bu da bizim için sürpriz olmayacaktır.
Rusya, aba altından sopa göstererek Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Bunu yakın bir gelecekte Suriye’deki duruma da yansıtabilir. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkiler belki de beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Amerika’nın tavrına da dikkat.