Biz insanlar için Allah’ın varlığına ve bizleri Kendisine kulluk yapalım diye yaratmış olmasına inanıyor olmak, Cenab-ı Allah’ın esmaları denilen ve dünyada mevcut bulunan vasıfları üzerine olmamızı mecbur kılmaktadır ki bu vasıflardan birisi yani Allah’a kul olmak için bizlerde bulunması gereken ilahî özellik, adalettir.

Cenab-ı Allah’a kulluk, insanlarca sonradan içi boşaltılarak tanımlanmış ve kayıtlanmış şekilleri yapmakla sınırlı olmayacak kadar kutsî ve ömür boyunca üzerimizde bulunması gereken vasıflar içinde olmaktır. Sadece şeklin hâkim olduğu ama Allah’ın vasıflarının bulunmadığı kulluk Allah’a küfürdür!

Yazımızın konusu olan adalet, Cenab-ı Allah’ın El-Adl esmasının yani vasfının dünyevilikte zahirliğinden gelmektedir ve adaletli olan, insaflı ve aşırılığa kaçmayan, her şeyi yerli yerinde yapıp, her türlü emanete ihanet etmeyen, mevkiini ve makamını kendi çıkarı için kullanmayan, hak ve doğru olandan asla vazgeçmeyen anlamını içerir. Adalet sahibi bir kul, zulmü ve zalimi sevmez, insanlar ve hayvanlar arasında hükmederken, onlara ait en ince ayrıntıları, ihtiyaçlarını ve davranışları bilen, haklarını doğrulukla gözetendir. Adalet, Cenab-ı Allah’ın,

Yetimin hakkını kesinlikle yemezler, (Nisa,2)

Yolda kalmışlara yardım ederler, (Bakara,177)

İnsanların kusurlarını affederler, (Ali İmran, 134)

Yalnızca Allah’a dayanıp güvenirler, (Mücadele,10)

Yeryüzünde alçak gönüllü olarak yürürler, (Furkan,63)

Hakkı bile bile gizlemezler, (Bakara,42)

Sözlerine sadıktırlar, (Müminun,8)

Zekatlarını hakkıyla verirler, (Bakara,177)

Darlıkta ve bollukta paylaşırlar, (Ali İmran,134)

Allah’ın ayetlerini menfaate değiştirmezler, (Ali İmran,199)

Allah’a şirk koşmazlar, (Furkan,68)

diyerek buyurduğu ve devamında öldürme, çalma, yalan söyleme, iftira atma, rüşvet alma, verme, adam kayırma, kibirlenme, iyiliği başa kakma, zulmetme, yetim hakkı yeme, içki içme gibi emirlerini dikkate alıp yasaklardan ve haramlardan uzak durmaktır. Adalet, hiçbir konuda ve görevde ne kendimiz ne de yakınlarımız için çıkar sağlamamaktır. Adalet, görevi hakkıyla yerine getirmektir. Sorumluluğumuz içinde olan işlerimizi elimizden gelenin en iyisiyle yapmaktır. Adalet, zengini kayırmamak, insanların hakkını kollamaktır.

Bir insan, kendi gelip geçici dünya menfaatleri için, ölünce ardında bırakacakları için, kişisel çıkarları uğruna, para, makam, güç, hırs ve yüceltilme isteğiyle Allah’ın emirlerine aykırı işler yapıyorken aslında yaptığı Allah’a kafa tutmaktır, isyandır, asi olmaktır, “Seni tanımıyorum, benim nefsim senden daha büyük” demektir ve bu hal içindeyken yani kalbinden sadece Allah yok ama her şey varken şeklen bir ibadet içine kulluk yaptığını düşünüyor ve dayatıyorsa aslında adaletli olmadığı için yaptığı kulluk değil münafıklıktır. Cenab-ı Allah böyleleri için, Bakara suresi 9. Ayeti kerimede,

Allah’ı ve iman edenleri aldattıklarını sanırlar. Hakikatte sadece kendilerini aldatmaktalardır. Farkında da değillerdir.

derken, Bakara suresi 205. Ayeti kerimede de

(Bir işin başına yönetici olduğunda ya da) yanınızdan ayrıldığında yeryüzünde bozgunculuk yapmak, ekini ve nesli yok etmek için çalışır. (Oysa) Allah, bozgunculuğu sevmez.

buyurmaktadır.

Kalbinde, yalan, çıkar sağlama, sahtekârlık, mal, para, makam, dünya sevgisi, muhabbeti bulunan insan, kalbindekiler için her şeyi yapan insan, asla adaletli olamaz. Adaletli olmayanın Allah’a kul olması mümkün değildir, adaletsiz olarak her yaptığı eylem ve söylemin hesabını Allah’a verecektir.

Günümüzün en büyük hastalığı olan, “O ayrı, bu ayrı” yalanı içinde, kendince adaletsizliğine bahane üretenler, yanılgı içerisindedirler. Allah’a inanç içinde kul olmak, yaşamın her alanı ve anında adalet üzerine olmayı farz kılmaktadır. Allah’a inanların, inançları doğrultusunda yaşamadıkları için evine ekmek götüremeyen, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamayan, açlık çekenlerin olduğu bir yaşamın içinde adalet, çıkar ve menfaatlerin altına gömülmüştür.

www.ozkangunal.com

ozkangunal@ozkangunal.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali Şahbaz 3 yıl önce

Bir gün Hazreti Ali efendimize; ''Devletin dini nedir? diye sormuşlar
Hazreti Ali efendimiz demiş ki: ''Devletin dini Adalettir!''
Bu güzel makeleniz için teşekkür ederim Özkan bey..