Kara Harp Okulu resmi mezuniyetinde kılıç çatarak, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı attıkları için ihraç edilen beş teğmenden Serhat Gündar, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dilekçede, 'mevzuattan kaldırılan andın resmi tören sonrasında okunmayacağına dair bir emir bulunmadığı' belirtildi.
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki 'kılıçlı yemin' görüntüleriyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ihraç edilen beş teğmenden Serhat Gündar, Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.
KARARIN İPTALİ TALEP EDİLDİ
Dilekçede, bu eylemin her yıl yapılan benzer kutlama seremonilerinin bir parçası olduğu, resmi tören sonrasında yapıldığı ve yürürlükten kaldırılan andın yeniden okunmaması için herhangi bir resmi emrin bulunmadığı ifade edildi. Avukatları, Yüksek Disiplin Kurulu'nun "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma" kararının iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını talep ederken, kararın sadece bir oy farkla alındığını belirtti.
Serhat Gündar'ın avukatları, dava dilekçesinde, Yüksek Disiplin Kurulu'nda karşı oy kullanan üyelerden birinin en kıdemli asker (korgeneral) ve diğer üyelerin de yüksek rütbeli askerler olduğunu vurguladı.
'İZİN İSTENMEZ, BU GELENEKSELDİR'
Disiplin soruşturma raporunda, teğmenlerin tören dışında sahada izinsiz toplandıkları ve faaliyet icra ettiklerinin iddia edildiği, bu iddianın hayatın olağan akışıyla bağdaşmadığı gibi mezuniyet törenlerinin icrasıyla da örtüşmediği aktarılan dilekçede, "Her mezuniyet töreninden sonra teğmenler sahada toplanır, kılıç çatar, bazen marş söyler, aileleriyle kucaklaşır, sevinçlerini paylaşırlar. Bunun için izin istenmez ve bunu yapabilirsiniz diye izin verilmez. Bu gelenekseldir. Zira törenden sonra kılıç çatma, on yıllardır devam edegelen bir gelenektir. Bu esnada tabiidir ki yine gelenekselleşmiş olarak özlü sözler söylenmekte, marşlar okunmaktadır" denildi.
2023 MEZUNİYET TÖRENİ GÖRÜNTÜLERİ DİLEKÇEYE GİRDİ
Dilekçede, 2023 yılı mezuniyet töreninde de kılıç çatılırken "Atatürk'ün Gençleriyiz Marşı"nın okunduğuna ilişkin görüntülere yer verildi. Törenden bir gün önce WhatsApp grubuna mesaj atılmış olmasının, disipline aykırı eylemi planlama unsuru gibi gösterilmeye çalışıldığı belirtilen dilekçede, şu tespitler yapıldı:
"Törenden sonra sahada toplanıp kılıç çatılacağı, çeşitli söz ve marşlar söyleneceği hem Harbiyeliler hem de komutanlar tarafından bilinen bir gelenektir. Disiplin soruşturma raporunda, teğmenlerin tören dışında sahada izinsiz olarak toplandıkları ve faaliyet icra ettiklerinin savunulmaktadır. Bu iddia, hayatın olağan akışıyla bağdaşmadığı gibi mezuniyet törenlerinin icrasıyla da örtüşmemektedir. Her mezuniyet töreninden sonra teğmenler sahada toplanır, kılıç çatar, bazen marş söyler, aileleriyle kucaklaşır, sevinçlerini paylaşırlar. Bunun için izin istenmez ve bunu yapabilirsiniz diye izin verilmez. Bu gelenekseldir."
'16 AĞUSTOS'TA ÖKK MEZUNİYET TÖRENİNDE DE OKUNDU'
Tüm soruşturma evrakında ve dava konusu işlemde, “mevzuattan kaldırılan ant” olarak isimlendirilen metnin, 29 Ağustos akşamında da okunmasına rağmen ilgililere bu hususta suçlama yöneltilmediği ifade edilen dilekçede, bahse konu andın, 29 Ağustos akşamı yapılan eğlencede ve hatta 16 Ağustos 2024 tarihinde Milli Savunma Bakanı’nın huzurunda, Özel Kuvvetler Komutanlığı Kurs Bitirme Töreni’nde, üstelik resmi tören program dahilinde okunduğu aktarıldı.
30 Ağustos günü, resmi tören bitiminde, daha önce okunan ve yürürlükten kaldırılan andın okunmayacağı yönünde bir emrin bulunmadığı belirtilen dilekçede, Disiplin Soruşturma Heyeti ve İdari Tahkikat Heyeti’nin de tören sonrası icra edilecek faaliyetlerle ilgili açık bir emir verilmediğini saptadığı vurgulandı. Dilekçede, şunlar kaydedildi:
"Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, müvekkilin sapma göstermeyen ve ihraç edilen teğmenlerle birbirini doğrular nitelikteki beyanlarına itibar edilmesi gerektiği, sıralı amirlerinin ifadelerinde dahi tören sonrasına ilişkin açık ve kesin bir emir verilmediğinin belirtildiği ortadadır. Dolayısıyla, müvekkilin resmi tören bittikten sonra mezun olmanın verdiği sevinci açığa vurma şeklindeki davranışlarında, emre itaatsizlik ya da başka bir suça vücut verebilecek herhangi bir durum olmadığının gözetilmesi gerekir.
Sonuç olarak, toplumun çok büyük kısmına göre, (kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 90 civarında) teğmenlerin eylemi nedeniyle Devletin ve TSK’nın itibarının zedelenmediği apaçık ortadadır. Dava konusu işlemle teğmenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma cezasının açıklanması sonrasında kamuoyunda oluşan tepkiler, Devletin ve TSK'nın itibarına zarar veren olgunun, tören sonrasında yaşananlar değil, bizatihi bunun bir cezalandırma sebebi sayılması olduğunun göstergesidir."
DİĞER TEĞMENLERİN DE DAVA AÇMASI BEKLENİYOR
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla meslekten ayırma cezası verilen diğer dört teğmenin de kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesine başvurmaları bekleniyor.
30 Ağustos 2024 tarihindeki Kara Harp Okulu resmi mezuniyet töreni sonrasında teğmenlerin kılıç çatarak, yürürlükten kaldırılan öğrenci andını okumaları ve ''Mustafa Kemal’in askerleriyiz'' sloganı atmasının ardından başlatılan disiplin soruşturmasında 5 teğmen, sevk edildikleri Yüksek Disiplin Kurulu’nca ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma'' cezası almıştı. (Patronlar Dünyası)