Bir Kurban Bayramını daha geride bıraktık. Ağustos ayı da sona ermek üzere. Eylül’de, okulların açılmasının yaratacağı telaş hepimizi yaz rehavetinden kurtarıp kendimize getirecek.
Kurban Bayramı’nda tatilin 9 güne çıkarılması nedeniyle kara, hava ve deniz ulaşım araçlarında olduğu gibi, sahiller ve gezi alanları da dolup taştı.
Tatil fırsatından yararlanarak ben de, eşimle beraber, ‘Doğu Karadeniz ve Gürcistan’ın Batum kenti’ ni kapsayan ‘Tur Programı’ na katıldım.
Yeşilin her tonuyla bezenmiş dağları, vadileri gezdik temiz hava soluduk, ünlü şelaleler ve coşkun derelerinden akan suyun sesini dinledik, tarihi yapıları ziyaret ettik, çok şey öğrendik, bilgilendik.
Çeşitli firmalara ait yüzlerce tur otobüsü bölgeyi tarıyor, tur rehberleri her gittiğiniz yerin özelliklerini biteviye anlatıyor.
Bir özdeyiş vardır, ‘çocuktan al haberi’ diye. Buna benzeterek ‘Tur Rehberinden al haberi’ diyelim biz de. Yani, gittiğiniz yerlerdeki bazı söylentileri de tur rehberlerinden öğrenmeniz mümkün. Tıpkı berberinizden, bindiğiniz taksinin şoföründen öğrendikleriniz gibi.
Neymiş bu kulis bilgileri ya da söylentiler? Örneğin, Trabzon’daki Sümele (Meryem Ana) Manastırı’nın hâla ziyarete açılmamasının ardında, ‘Türkiye ile Rusya arasında bu konuda yaşanan gerginlik’ yatıyormuş! Belli ki bölgede böyle şeyler konuşuluyor ki, rehberimiz de bunu yöre halkından duymuş, bize aktarıyor.
Otobüsümüz Sümela Manastırı’nın bulunduğu Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Köyü’ne doğru yol alırken Tur Rehberimiz, manastırın tarihini ve yapı özellikleri anlattıktan sonra sözlerine şöyle devam etti:
Sümele Manastırı’ndaki Meryemana altın şamdan'ı Rusya’nın talebi üzerine, sergilenmesi için bu ülkeye gönderilmiş. Türkiye bir süre bu şamdanın gönderilmesini beklemiş, ancak Rusya, "manastırı ibadete açın öyle gönderelim" cevabını vermiş. Türkiye bunun üzerine Sümele Manastırını 2015 yılının Eylül ayında ziyarete kapatmış ve restorasyon çalışması başlatmış. Restorasyonun bir, en çok bir buçuk yılda bitirilmesinin hedeflendiğinin açıklanmasına rağmen, altın şamdan gönderilmeyince bu süre uzatılmış. En son, 2018 yılı Ağustosu’nda açılacağı söylenmiş ama gidip göreceğimiz gibi manastır hâla kapalı.”
Ben gezi dönüşü kısa bir araştırma yaptım ve bu iddiaya ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İkonanın gönderilmesiyle ilgili görseller, ‘manastıra seyir terası’ ve ‘teleferik’ yapımına ilişkin haberler var ama Rusya ile çekişmeye ilişki tek satır yok. Umarım restorasyon uzun sürmez, sürecek olursa da tatmin edici bir açıklama yapılır.
Uzungöl ve Ayder Yaylası’ındaki plansız yapılaşma ile trafik keşmekeşini önleme projelerine ilişkin verilen sözleri, bu doğa harikası yerleri gezdiğimiz sırada bolca konuştuk.
Gezi sırasında Karadeniz insanının zeka pırıltısı yazıları ve ekmek kazanma yöntemleri bizi hem gülümsetti hem gururlandırdı.
Trabzon’da Atatürk Köşkü’nü insan seli nedeniyle rahat bir şekilde gezemediğimize üzülmedik. Bu yoğun ilgi gözlerimizi yaşarttı.
***
Her ne kadar Genelkurmay, 26 Ağustos Malazgirt Zaferi ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümleri nedeniyle hazırlattığı, ‘Büyük Zafere Adım Adım’ başlığını taşıyan 6 videonun ilkinde Atatürk’e yer vermese de; bu halk önderini unutmuyor, sevgi çemberi genişliyor. (Genelkurmay, sosyal medyadaki tepki üzerine, Atatürk’ün yer aldığı diğer videoları yayınlamaya başladığını açıkladı)
Hazine ve Maliye Bakanlığı ise, döviz kurundaki dalgalanma karşısında kamu kurum ve kuruluşları için hazırladığı tasarruf paketleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi’nden 2 milyar lira kesinti yaparken, aynı gün Bitlis’in Ahlat ilçesine Cumhurbaşkanlığı sarayı yapılacağı müjdesi verilmesi büyük bir çelişkiyi yansıtıyordu. Öneriyi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, düzenlenen törendeki konuşmasında yaptı, topu Bahçeliden alan Erdoğan da, “Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır. Çünkü otağı Sultan Alpaslan oraya kurdu biz de varisleri olarak oraya böyle bir otağ kuralım” diye konuştu. Bu girişim ‘Erdoğan ve Bahçeli, 24 Haziran Seçimi öncesinde Ahlat’ta kiralık ev tutan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e nispet yapıyorlar herhalde’ diye yorumlandı.
Harika bir gezi. Anılarım tazelendi. Kaleminize güç kuvet dilerim.