Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türk ekonomisi 2023'ün ilk ayında aylık bazda rekor cari açık verdi.
TCMB bugün, Ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Ocak ayı itibarıyla 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolar oldu. Aralık ayında 12 aylık cari açık ise, 48,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Ocak ayında cari denge 9,85 milyar dolar açık verdi. Daha önce 2011 yılının Mart ayında 9,4 milyar dolarlık cari açıkla rekor seviye kaydedilmişti.
Reuters haber ajansı, Türkiye'nin cari açığının enerji faturası ve altın ithalatındaki artışın etkisiyle son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.
Cari açığın daha fazla açık vermesi bekleniyor
Reuters anketine katılan ekonomistler, cari işlemler dengesinin önümüzdeki aylarda daha fazla açık vermesini ve yıl sonunda cari açığın 43,5 milyar doları bulmasını bekliyor.
Çekirdek denge göstergesi olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2,6 milyar dolar fazla verdi. Verilere göre Ocak'ta ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3,2 milyar dolar olurken bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
Voa Türkçe'nin haberine konu edilen TCMB verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise Ocak’ta 223 milyon dolar oldu.
Portföy yatırımları 490 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 486 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 22 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.
Resmi rezervlerde bu ay 9,3 milyar dolar net azalış oldu. Net hata noksan tarafında ise 119 milyon dolarlık çıkış izlendi.
Cari açık nedir?
Cari açık, bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan fazla olma durumu.
Bir ülkenin ithal ettiği mallara ve hizmetlere ödediği miktar, ihraç ettiği mallar ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşuyor. Cari açık ülkenin dış işlemlerinin hesaplanmasında önem taşıyor. Aynı zamanda ödemeler bilançosu dengesinin de önemli bir unsuru.