Kredi ve kredi kartı borcu olan vatandaşları ilgilendiren bir detay ortaya çıktı. Rekor artış var. İşte tüm ayrıntılar...
Kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısında sert bir yükseliş yaşandığı bildirildi. 2024 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 602 bin kişi yasal takibe intikal ederken, bu rakam içerisinde bireysel kredi kartı borcu nedeniyle takibe alınan kişi sayısı 429 bin iken, bireysel kredi borcu nedeniyle takibe alınan kişi sayısı ise 355 bin olarak kaydedildi.
Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, 2024 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 602 bin kişiye ulaştı.
Yeniçağ'ın aktardığına göre, Nisan 2024 itibarıyla, bireysel kredi kartları ve diğer bireysel kredilerde tasfiye edilecek alacaklar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 79 artarak 66 milyar TL seviyesine yükseldi. Bu da büyük bir artışı işaret ediyor.
1 AY KREDİ KARTI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?
Eğer kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını zamanında ödeyemezseniz, öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanır. Ardından, bir takvim yılı içinde borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz, kartınızın nakit kullanımı kapatılır. Bu üç kez üst üste borcunuzu ödemezseniz, kartınız tamamen kapatılır.
KREDİ BORCU 10 GÜN GECİKİRSE NE OLUR?
Ödeme gecikmesi, Kredi Kayıt Bürosuna bildirilir ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından erişilebilir hale gelir. Genellikle ilk iki taksidin ödenmemesi durumunda, kayıtlı adrese ihbarname gönderilir. İhbarnameyle belirtilen süre içinde (çoğunlukla 30 gün), ödeme yapılmazsa yasal süreç başlar. / Kaynak: Günboyu