Z kuşağından Filistinliler, barış ümitlerini kaybetti: "Kimsenin deneyimlememesi gereken şeyler yaşadık"

"ABD, Gazze'ye kurduğu yüzer iskeleyi kaldırıyor"

Z kuşağından Filistinliler, İsrail'le birlikte yaşamanın imkansız olduğunu düşünüyor.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) görüştüğü Z kuşağından Filistinliler, barışa dair umutlarını yitirdiklerini söyledi. 

Batı Şeria'daki Nablus şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Mahmud Kilani, internet üzerinden tanıştığı bir kadınla görüşmek için İsrail'deki Hayfa'ya geçtiğini, daha sonra çalışma izni alıp burada barmenlik ve garsonluk yaptığını söyledi.

Ancak Hamas'ın 7 Ekim'de Aksa Tufanı saldırısıyla Gazze savaşının başlamasının ardından diğer Filistinliler gibi onun da çalışma izni iptal edilmiş.

İsrail ordusunun şehrine düzenlediği saldırıların ardından yakın arkadaşlarının silahlı direnişe katılmaya karar verdiğini belirten Kilani, şöyle konuştu: 

Onları vazgeçirmeye çalışıyorum ama başaramıyorum. Başka bir yol görmediklerini söylüyorlar. Nihayetinde yaşadıkları yerdeki insanların öldürüleceğini düşünüyorlar. O yüzden İsrail ordusu için işleri daha da zorlaştırmak istiyorlar.

Gazze Şeridi'nde yaşayan 15 yaşındaki Layan Haruda ise İsrail bombardımanlarından kaçarak farklı yerlere sığındıklarını söyledi.

Haruda, barış ümidini korumanın güçleştiğini belirterek "Kimsenin deneyimlememesi gereken şeyler yaşadım" dedi.

Savaşın başlamasının ardından kasımda Katar'a kaçtıklarını söyleyen Haruda, Gazze'deki arkadaşları bombardıman altında çadırlarda yaşarken, kendisinin temiz suya ve eğitime erişimi olduğu için utanç duyduğunu belirtti. 

Ramallah merkezli Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi'nin WSJ'yle paylaştığı bilgilere göre 25 yaş altı Filistinlilerin çoğu geleceğe iyimser yaklaşmıyor. Merkezin direktörü Halil Şikaki, şunları söyledi: 

Gençler yaşadıklarını, Güney Afrika'da apartheid rejimi altındaki insanların mücadelesine benzetiyor. İşgal düzenini yıkmak için İsrail'i zorlamaları gerektiğini düşünüyorlar.

Diğer yandan İsrailliler de Filistinlilerle birlikte yaşama düşüncesine iyimser yaklaşmıyor.

İsrailli düşünce kuruluşu Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi'nin mayıstaki anketine katılanların yüzde 79'u bağımsız Filistin devletinin kurulmasını desteklemediğini söylemişti. 7 Ekim'den önceki bir anketteyse bu oran yüzde 69'du.

İsrail ordusunun Refah'taki kara harekatı sürerken ABD'nin Gazze Şeridi'ne yardım için kurduğu yüzer limanın geçici olarak kaldırılacağı bildirildi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkilinin İsrailli haber sitesi Times of Israel'le paylaştığı bilgilere göre iskele, kötü hava koşulları nedeniyle sökülüp İsrail'deki Aşdod limanına taşınacak. İskelenin Gazze'ye tekrar ne zaman kurulacağıysa belli değil.

17 Mayıs'ta faaliyete geçen yüzer iskele, dalgaların yarattığı hasar nedeniyle 28 Mayıs'ta tamire alınmıştı. Birleşmiş Milletler, bu sürede iskele üzerinden toplamda 900 tonluk insani yardımın Gazze'ye ulaştırıldığını bildirdi. Bunun ardından iskele tekrar hasar almış, onarıldıktan sonra 7 Haziran'da yeniden faaliyete geçmişti. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.