Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in rehine kurtarma operasyonunda 274 Filistinli öldürüldü

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bir mülteci kampına düzenlediği ve dört rehinenin kurtarıldığı operasyon sırasında aralarında çocukların da bulunduğu 274 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail güçleri ile Hamas arasında Cumartesi günü Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresinde yoğun silahlı çatışmalar yaşandı. İsrail ordusu aynı zamanda Nuseyrat bölgesine hava saldırıları gerçekleştirdi.

Hamas medya ofisinden yetkililer geçtiğimiz saatlerde bölgedeki İsrail saldırılarında en az 210 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Israil ordusu sözcüsü Daniel Hagari ise ölü sayısının 100'den az olduğunu tahmin ettiklerini belirtmişti.

Bölgeden gelen görüntülerde yoğun bombardıman yaşandığı anlaşılıyor.

Hastaneler ise yaralılarla baş edemediklerini aktarıyor.

Mescid-i Aksa Hastanesi'ndeki personelin yaralıları tedavi etmekte zorlandığı belirtildi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Onlarca yaralı yerde yatıyor ve sağlık ekipleri, sahip oldukları basit tıbbi imkanlarla onları kurtarmaya çalışıyor" dedi.

Yoğun nüfuslu bölgede yaşayan insanlar yoğun bombardıman ve ağır silah ateşi altında kalmanın dehşetini anlattılar.

Abdel Salam Darwish adlı bir kişi BBC'ye yaptığı açıklamada, yukarıdan savaş uçakları ve silah sesleri duyduğunda bir pazarda sebze satın aldığını söyledi.

"Daha sonra insanların cesetleri parçalara ayrılmış, sokaklara saçılmıştı ve kan duvarları boyuyordu."

Operasyonda kurtarılan Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andri Kozlov (27) ve Shlomi Ziv'in (40) sağlık durumlarının iyi olduğu ve tıbbi muayeneler için Sheba Tel-HaShomer Tıp Merkezi'ne transfer edildikleri açıklandı.

İsrail ordusu dün Gazze'nin Nuseyrat bölgesine operasyon düzenledi

KAYNAK, GETTY IMAGES

Gazze'nin Nuseyrat bölgesi

Tepkiler ne oldu?

Rehinelerin ailelerine kavuşması İsrail'de sevinçle karşılanırken, aralarında ABD Başkanı Joe Biden'ın da bulunduğu dünya liderleri rehinelerin serbest bırakılması haberini memnuniyetle karşıladı.

Ancak Gazze'deki operasyonun yol açtığı ölümler konusunda eleştiriler giderek artıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın X hesabında yayımlanan açıklamada, "Yüzlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı lanetliyoruz" denildi ve şöyle devam edildi:

"Uluslararası Adalet Divanı'nda 1948 Soykırım Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini ihlalle yargılanan İsrail'in bu suçları işlemesine son vermek için başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli kurumları üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz."

Avrupa Birliği'nin en üst düzey diplomatı Josep Borell de yaptığı bir açıklamada operasyonda onlarca Filistinlinin öldürülmesini şiddetle kınadı.

Josep Borrell rehinelerin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını ancak "sivillere yönelik bir başka katliam" haberleri karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

İsrailli bir bakan buna karşılık AB'nin Hamas'ı sivillerin arkasına saklandığı için kınamak yerine, İsrail'i vatandaşlarını kurtardığı için kınadığını söyledi.

Operasyonda neler yaşandı?

İsrail ordusu, operasyonun İsrail Güvenlik Birimi ve İsrail polisi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

El Aksa Hastanesi'nden gelen görüntülerde ağır yaralı çok sayıda kişinin yerde yattığı ve doktorların hastalar arasında hareket edebilmesi için neredeyse hiç yer kalmadığı görülüyor.

Diğer videolarda ise sık sık yeni yaralıların araba ve ambulanslarla hastaneye getirildiği ve binaya taşındığı görülüyor.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari görevin "kesin" bir istihbarata dayandığını ve rehinelerin Nuseyrat'taki iki ayrı binadan kurtarıldığını söyledi.

Hagari operasyon sırasında bir özel kuvvetler görevlisinin yaralandığını ve daha sonra hastanede öldüğünü duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail güçlerini "yaratıcı bir şekilde ve cesurca" hareket ettikleri için kutladı.

BBC'nin ABD ortağı CBS News, iki Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD'nin de operasyon için İsrail'e istihbarat desteği sağladığını söyledi.

Haberde ABD güçlerinin operasyona katılmadığı ve Gazze'de kurulan geçici yardım iskelesinin kullanılmadığı belirtildi.

BBC News

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.