Sudan'da orduya karşı savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (RSF) ülkenin orta kesimlerindeki bir köyde düzenlediği belirtilen katliamda, aralarında 35 çocuğun da bulunduğu en az 150 kişinin öldüğünden endişe ediliyor.
RSF suçlamalar hakkında yorum yapmadı ancak Perşembe günü iki ordu mevziine saldırdığını doğruladı.
Sudan'da ordu güçleri ile RSF 13 aydan uzun bir süredir ülkenin kontrolü için mücadele ediyor.
Çarşamba günkü baskının ardından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde El Cezire eyaletindeki Vad el-Nura'da gömülmek üzere bekleyen onlarca kefenlenmiş ceset görülüyordu.
Madani Direniş Komitesi şu anda “ölü ve yaralı sayısının teyit edilmesini beklediğini” söyledi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF saldırıda 35 çocuğun öldüğünü ve 20'den fazla çocuğun da yaralandığını açıkladı.
Kurumun İcra Direktörü Catherine Russell, “Bu, Sudan'daki çocukların acımasız şiddetin bedelini nasıl ödediğinin bir başka korkunç göstergesi” dedi.
Russell'a göre geçtiğimiz yıl binlerce çocuk öldürüldü ve yaralandı, beş milyondan fazla çocuk evlerinden zorla çıkarıldı ve diğerleri askere alındı, kaçırıldı ve tecavüze uğradı.
Çarşamba günü köyün RSF savaşçıları tarafından iki kez saldırıya uğradığı iddia ediliyor.
İnsan hakları grubu Justice Africa Sudan'dan Hafız Muhammed BBC'ye yaptığı açıklamada çok daha fazla insanın hala kayıp olduğunu, ancak "RSF unsurları hala bölgede yağmacılık yaptığı için tüm ölüleri saymanın zor olduğunu” söyledi.
Sudan'ın askeri hükümeti saldırının uluslararası düzeyde kınanması çağrısında bulundu.
RSF Aralık ayında başkent Hartum'un güneyindeki El Cezire eyaletinin kontrolünü ele geçirdi. Burada sivillere karşı çok sayıda ihlalle suçlanan RSF bu suçlamaları reddediyor.
Ülkenin batısındaki Darfur'un El Faşir kentinde de RSF ile ordu arasında yoğun çatışmalar devam ediyor.
Ülke genelinde, çatışmaların başladığı Nisan 2023'ten bu yana 15 binden fazla kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Ekim 2021'deki darbeden bu yana Sudan bir generaller konseyi tarafından yönetiliyor ve anlaşmazlığın merkezinde iki askeri yetkili var.
Ordu ve RSF'yi yöneten iki generalin anlaşmazlığa düşmesiyle başlayan savaşı sona erdirmek için yapılan birkaç tur barış görüşmesi başarısız oldu.
BM'ye göre, çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açtı ve bunun sonucunda milyonlarca kişi açlık felaketiyle karşı karşıya kaldı.
BM'nin insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Martin Griffiths bu hafta yaptığı açıklamada beş milyon yakın insanın açlık riski altında olduğunu ve "böyle bir sayıya daha önce hiç ulaşılmadığını” söyledi.
Bunun "önlenebilir bir çatışma" olduğunu belirten Griffiths, “Burası iki adamın farklılıklarını savaşarak çözmeye ve ülkelerini yıkmaya karar verdikleri bir yer” dedi.
BBC Türkçe'nin haberinde yer aldığı gibi UNICEF'in 2023 raporuna göre, Sudan'da bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 14 milyon çocuk acil olarak insani yardım desteğine ihtiyaç duyuyor.
Kurum, yaklaşık 4 milyon çocuğun yerlerinden edildiğini belirtiyor.