İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children (Çocukları Kurtarın), ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki savaşın yaklaşık bir yıldır devam ettiği Sudan’da, önümüzdeki aylarda yaklaşık 230 bin çocuk, hamile kadın ve yeni doğum yapmış kadının ‘açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğu’ konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre çatışmalarda binlerce kişi öldü ve 8 milyon kişi yerinden edildi.
Save the Children Sudan Direktörü Dr. Arif Noor, “Sudan’daki beslenme durumu, çocuklar ve diğer hassas grupların büyümeleri ve hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları gıdayı alabilmeleri anlamında dünyadaki en kötü durumlardan biri” dedi.
Sivil toplum örgütüne göre Sudan’da 2,9 milyondan fazla çocuk akut yetersiz besleniyor.
Beş yaşın altındaki 729 bin çocuk da aşırı açlığın en ölümcül biçimi olan şiddetli akut yetersiz beslenmeden mustarip.
Dünya Gıda Programı (WFP), bu ayında başında, uluslararası düzeyde en büyük yerinden edilme krizine tanık olan Sudan’daki savaşın ‘dünyadaki en büyük açlık krizini yaratabileceği’ uyarısında bulunmuştu.
Sivilleri hedef almak, altyapıyı yok etmek, tecavüz, yağma, yerinden etme ve köyleri yakma, 48 milyon Sudanlıyı etkileyen günlük eylemler haline geldi.
Dr. Noor, bu konudaki sonuçların uzun vadeli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi;
“Geçen yıl ekim yapılmaması, bugün yiyecek olmaması anlamına geliyor. Bugün ekim olmazsa yarın yiyecek yok demektir. Açlık döngüsü giderek daha da kötüleşiyor ve görünürde sonu yok. Sadece daha fazla sefalet.”
BM tahminlerine göre, 14 milyonu çocuk olmak üzere Sudanlıların yarısından fazlası hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Port Sudan / Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı