Çinli sağlık yetkilisinden çağrı: "Koronavirüsün kökeni ABD'de araştırılsın"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Global Times'ın hazırdığı çizelgede koronavirüsün Çin'den önce İspanya, İtalya, Fransa, Brezilya ve ABD'de görüldüğü savunuluyor.

Kovid-19'un ABD'de düşünüldüğünden daha erken yayıldığının ortaya çıkması, Çinli yetkilileri harekete geçirdi. Üst düzey bir Çinli bilim insanı, koronavirüsün kökenine yönelik soruşturmaların ABD'ye odaklanması gerektiğini savundu.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin baş epidemiyoloğu Zeng Guang, Kovid-19'un ABD'de resmi açıklamalarda belirtilen tarihten bir ay önce başladığını vurguladı.

Zeng, ABD'den gelen son bulguların, soruşturmalarda net bir kanıt olarak kabul edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Salgın ABD'de ne zaman başladı?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin geçen yılın başlarında 24 bin Amerikalıdan alınan kan örnekleri üzerinde yaptığı geniş çaplı analize göre, Kovid-19 vakalarının Aralık 2019'da ABD'nin bazı bölgelerinde görüldüğüne dair kanıtlar var.

Kovid-19, 31 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ilk kez tespit edilmiş, 15 Ocak 2020'de Vuhan'dan dönen bir Amerikalıda görülen enfeksiyon ise ABD'de görülen ilk vaka olarak kabul edilmişti.

Ancak bu yeni kanıtlar, ABD'de koronavirüsün, aslında düşünülenden 1 ay önce dolaşımda olabileceğine işaret etti.

Bunun üzerine gözler, Çinli yetkililerin yapacağı açıklamaya çevrildi. Zira son dönemde koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan sızdığı iddiaları hız kazanmış ve ABD'li yetkililer, Çin'in derinlemesine soruşturulması için çağrı yapmaya başlamıştı.

"Biyolojik silahlar araştırılsın"

Global Times'a açıklamalarda bulunan Dr. Zeng de koronavirüsün kökeninin bulunması için ABD'nin de soruşturulması gerektiğini savundu.

Uzman, ABD'nin, salgının ilk aşamasında yurttaşlarına koronavirüs testi uygulamada çok yavaş kaldığını, virüsün bu nedenle Çin'de tespit ediliğini ileri sürdü.

ABD'nin dünyanın her yerinde çok sayıda biyoloji laboratuvarı olduğunu söyleyen Zeng, "Ülkenin sahip olduğu tüm biyolojik silahlarla ilgili konular incelemeye tabi tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Dr. Zeng ayrıca yalnızca Çin'in Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) virüsün kökenlerini araştırması için ülkesine davet ettiğini hatırlattı. Açıklamada Çin'in "bilim ve adalet ilkelerini desteklediği" vurgulandı.

DSÖ, Mart 2021'de koronavirüsün kökenini araştırmak üzere Çin'e bir heyet göndermişti. Heyetin hazırladığı raporda salgının bir laboratuvarda başlamış olma ihtimalinin "aşırı derecede az" olduğunu belirtilmişti.

Öte yandan The Wall Street Journal'ın haberleştirdiği, ABD istihbaratına ait bir raporda Çin'deki laboratuvarda görevli üç bilim insanının, virüs yayılmaya başlamadan önce, Kasım 2019'da Kovid-19'la uyumlu semptomlar yüzünden hastaneye kaldırıldığı aktarılmıştı.

Bunun ardından Biden yönetimi, Çin'deki laboratuvarların daha derinlemesine araştırılması çağrısında bulunmuştu.

Çinli yetkililerse Batılı politikacıların "laboratuvar sızıntısı" teorisini gündeme getirerek, pandemiyi kötü idare ettiklerini unutturmaya çalıştığını öne sürmüştü.

Global Times'tan çarpıcı çizelge: Salgın önce nerede başladı?

Bu arada Çin yönetimine bağlı Global Times gazetesi, salgının nerede başlamış olabileceğini sorgulayan bir çizelge hazırladı.

Çizelgede koronavirüsün önce Mart 2019'da İspanya'da, Eylül 2019'da İtalya'da, 16 Kasım'da Fransa, 27 Kasım'da ise Brezilya'da, Kasım ve Aralık 2019'da ABD'de, daha sonra Aralık 2019'da Çin'de tespit edildiği öne sürüldü.

Çizelgede ayrıca DSÖ yetkilisinin "Birden fazla sıfırıncı hasta olabilir" sözüne yer verildi.
 

8c9f6ea8-c2b8-4ec3-8b61-b8d446752af5 (1).jpeg


Fransız Dr. Yves Cohen, birkaç ay önce basına yaptığı açıklamada, 27 Aralık 2019'da zatürre şüphesiyle Paris yakınlarındaki bir hastanede tedavi gören bir hastasında aslında koronavirüs olduğunu söylemişti. Dr. Cohen o sırada hastadan aldıkları örnekleri şimdi test ettiklerini ve sonucun pozitif çıktığını aktarmıştı.

Bu da virüsün Avrupa'ya önceden düşünülenden neredeyse bir ay önce gelmiş olabileceği anlamına geliyordu.

Şinhua haber ajansının aktardığına göre Fransa'nın önde gelen bilim insanlarından Ju Liya, Fransa'da hem salgının başında hem de son aylarda tespit edilen varyantların Çin'de görülenlerle hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi. 

Son açıklamasında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, dünyanın dört bir yanındaki bilimsel dergilerin ve bilim insanlarının, benzer kanıtlara dikkat çektiğini öne sürdü.

Yeni soruşturmalarda tek bir ülke yerine çeşitli ülke ve bölgelere odaklanmak gerektiğini savunan sözcü, diğer ülkeleri, DSÖ'yle işbirliği yapmaya çağırdı. Sözcü, şöyle devam etti:

Bu salgının birden fazla kökeni olduğu açık.

Independent Türkçe, Global News, BBC, Şinhua, Anadolu Ajansı, The Wall Street Journal

Derleyen: Çağla Üren

Anahtar Kelimeler:
ABDÇinKorona Kökeni
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.