Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang kitapçıda çalışıyor!

Çin'in eski Dışişleri Bakanı Qin Gang, 2023 yılının yaz aylarında kamuoyundan kaybolduktan sonra görevden alındı. Washington Post'a göre, Qin Gang şu anda Pekin'deki devlet destekli World Affairs Press adlı bir yayınevinde düşük seviyeli bir görevde çalışıyor.

Çin'de kayıp devlet görevlileri ile ilgili vakalar devam ediyor. Uzun süredir kamuoyu önüne çıkmayan Çin'in bir önceki dönem Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın Pekin'deki devlet destekli World Affairs Press adlı bir yayınevinde düşük seviyeli bir görevde çalıştığı ileri sürülüyor.

QİN GANG'IN GİZEMLİ GÖREVDEN ALINMA HİKAYESİ

Qin Gang'ın hızlı bir şekilde yükselip ardından hızla düşüş yaşaması dikkat çekti. Eski bakanın 2023 yazında gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının ardından, çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bunlar arasında hapse atıldığı veya intihar ettiği gibi söylentiler vardı. Ancak bu iddiaların hiçbiri doğru çıkmadı. Eski bakan hayatta, fakat eski ABD'li yetkililere göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e yakınlığına rağmen pozisyonu ciddi şekilde zayıflamış durumda.

PARILTILI KARİYERİ SONA ERDİ

Yetkililerin belirttiğine göre, 58 yaşındaki Qin Gang, Çin Dışişleri Bakanlığına bağlı World Affairs Press adlı devlet yayınevinde düşük seviyeli bir pozisyona atanmış durumda. Bu durum, eski bakan için "gözden düşme" olarak değerlendiriliyor, ancak aynı zamanda “paçayı kurtarma” anlamına geliyor. Yetkililer, Qin Gang'ın hapse girmeyeceğini ancak kariyerinin sona erdiğini belirtti.

HIZLI YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ

Qin Gang, Şi Cinping’e olan yakınlığı sayesinde rekor bir hızla Dışişleri Bakanlığına terfi etti. 56 yaşında sadece Dışişleri Bakanı olmakla kalmadı, aynı zamanda devlet konseyi üyeliğine de yükseldi. Ancak Qin Gang'ın hızlı yükselişi, özellikle milliyetçi Çin diplomatları arasında dikkat çekti. Eski bir CIA Çin analisti ve China Strategies Group’un Başkanı Christopher K. Johnson, Qin Gang'ın bu tarzının, Şi Cinping'in beğenisini kazandığını ifade ediyor.

Qin Gang, Dışişleri Bakanı olarak kendisini Şi'nin diplomatik gündeminin baş uygulayıcısı olarak konumlandırmıştı.

GÖREVDE KALDIĞI SÜRE VE OLASI NEDENLER

Görevde yalnızca 207 gün kaldıktan sonra, geçen yıl temmuz ayında görevden alındı. Qin’in görevden alınmasının nedenine dair belirsizlikler devam ediyor. Çin’deki bazı analistler, Qin Gang'ın ünlü bir Çinli televizyon gazetecisi olan Fu Xiaotian ile ilişkisi olduğuna ve bu ilişkinin güvenlik açığı yaratmış olabileceğine dair spekülasyonlarda bulunuyor. Ancak bu iddialar doğrulanmamış durumda.

"ONU ASLA GÖREMEYECEKSİNİZ"

Qin Gang’ın şu an çalıştığı World Affairs Press, Pekin’in merkezindeki bir ara sokakta yer alıyor ve devlet destekli bir kitapçıya ev sahipliği yapıyor. Kitapçı, Çinli diplomatların anıları ve Şi Cinping’in kitaplarıyla dolu küçük bir odadan oluşuyor. Bir muhabirin kitapçıyı ziyaretinde, çalışanlar Qin Gang'ın burada çalıştığını duymadıklarını belirtti. Victor Gao, eski bir Çinli diplomat ve şu anda Center for China and Globalization adlı düşünce kuruluşunun Başkan Yardımcısı. Gao, Qin’in nerede olduğu hakkında ise "Çin'de bir yerlerde. Onu asla göremeyeceksiniz" dedi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.