Geçtiğimiz yıl 44,5 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayan Türkiye, pandemi etkilerinin ortadan kalkmasıyla birlikte yeniden yarışa katılan rakiplerine karşı zorlu bir mücadele vermeye hazırlanıyor. 2023 yılının ilk 2 aylık döneminde turizm tesislerinde gerçekleşen yabancı geceleme sayısındaki artış oranı dikkate alındığında Türkiye; İspanya, Fransa, Yunanistan ve İtalya’nın oldukça gerisinde kaldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Dünya turizminde rekabet yeniden hız kazanıyor. Bu keskin rekabette öne çıkmak için yeni ve doğru stratejilerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’deki konaklama tesislerinde yabancıların gerçekleştirdikleri geceleme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,7 oranında artarken, İspanya’daki artış oranı yüzde 39,6, İtalya’daki yüzde 70,4, Fransa’daki yüzde 79,6 ve Yunanistan’da ise yüzde 167,5 oldu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemi sonrası süreçte alınan önlemler nedeniyle Akdeniz ülkelerinin geçtiğimiz yıl rekabete geç katıldığını belirtirken asıl yarışın bu sene yeniden başlayacağını dile getirdi. Türkiye’nin rakiplerinin 2022 yılı başında pandemi önlemlerini gevşetmesine rağmen tam kapasite ile çalışmadığını hatırlatan Firuz Bağlıkaya, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl ulaştığı rakamların da bu çerçeveden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
2023 yılının ilk iki aylık döneminde İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’da gerçekleşen geceleme sayılarındaki artışa dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, “Uluslararası turizm alanındaki rekabetin pandemi sonrası dönemde yeniden başladığına yönelik ilk işaret rakiplerimizin geceleme sayılarında yakaladıkları artış oranı oldu. İspanya’da turizm tesislerinde gerçekleşen geceleme sayısı henüz yılın ilk 2 ayı geride kalmış olmasına karşın bizim yaklaşık 4 katımız seviyesinde bulunuyor. Fransa ve İtalya da ilk 2 aylık dönem itibariyle bizi geçmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.
Rakip ülkelerin geceleme sayılarında yakaladıkları artışın 2023 yılında yaşanacak rekabet için önemli bir gösterge olduğuna işaret eden Bağlıkaya, asıl önemli olanın ise gecelik kişi başı ortalama turizm gelirin artırılması olduğunu söyledi. Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmin her alanında yaşanacak rekabete hazır olmalıyız. Ancak asıl önemli hedefimiz gelen ziyaretçilerden gece başına elde ettiğimiz turizm gelirlerini artırmak olmalı. Geçtiğimiz yıl itibariyle o konuda maalesef rakiplerimiz İspanya ve İtalya’nın çok gerisinde kaldık. İspanya ülkeye giden turistlerden gece başına 162 Euro, İtalya ise 121 Euro gelir elde ediyor. Bizim gelirimiz ise 89 dolar yani yaklaşık 85 euro oldu.”
Önümüzdeki süreçte yaşanacak keskin rekabete hazır olmak için ülke olarak tanıtım ve pazarlama stratejilerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerektiğinin altını çizen Bağlıkaya, “Turizmde dengeler çok hızlı değişebiliyor. Pandemi nedeniyle rekabetin nispeten düşük olduğu dönemde yakaladığımız ziyaretçi sayısındaki artışa aldanmamak gerekiyor. Seyahat acentalarının bilgi ve birikimlerinden daha fazla faydalanacak bir perspektifle ülkemizin tanıtım ve pazarlama stratejilerini yeniden oluşturmalıyız” dedi.
Akdeniz’deki rakiplerimiz İspanya ve Yunanistan bu sezon turizmden rekor gelir bekliyor.
2022 yılında hedeflediğinin üzerinde turizm geliri elde eden Yunanistan, 2023 sezonunda da iddialı.
2023 hedefi 19,5 milyar euro.
Capital.Gr'ye konuşan Yunanistan Turizm Bakanı Vassilis Kikilias, 2023 yılında turizm gelirinin 2022'ye göre yüzde 10 artmasını beklediklerini açıkladı. Bu da 2023 yılında ülkenin turizmden 19,5 milyar euroya yakın gelir edeceği anlamına geliyor.
Yunanistan, geçtiğimiz yıl 30 milyon misafir ağırlamış, 17,6 milyar euro da turizm geliri elde etmişti.
Yunanistan'ın turizmdeli amacının sezonu yıl geneline yayarak turistlerin yaptığı harcamayı artırmak olduğunu kaydeden Kikilias, "Diğer pazarlara açılarak, pazarlardaki güçlü oyuncularla anlaşma yaparak, alternatif destinasyonları ve şehir tatillerini teşvik ederek sezonu uzatma çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl, daha uzun konaklayan ve harcama potansiyeli daha yüksek olan ABD, Çin ve Avustralya'dan daha misafir gelmesini bekliyoruz. Bu amaçla ABD ve Kanada'dan daha fazla uçuş yapılması, Melbourne'de bir Yunan Ulusal Turizm Örgütü (GNTO) şubesi açılması ve Çin ile sezon dışı uçuşlar için anlaşmalar yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Yunanistan ayrıca Fransızlar, İsrailliler, İngilizler, Almanlar ve İskandinavlar için en iyi tatil ülkesi." dedi.