Muhalefet partileri Millet İttifakı’nı genişletme çabalarını yorumladı: Görüşmeler normal ve gerekli

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Seçimler yaklaştıkça ittifak maratonunun temposu artıyor. Şimdi kulislerde konuşulan en önemli soru şu: Millet İttifakı, cephesini genişletir mi?

Türkiye'de seçim tarihi yaklaştıkça yeni partiler birer birer siyaset sahnesindeki yerini alırken ittifak görüşmeleri de hızlanıyor. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kayıtlarına göre, 10 Ocak 2022'de kurulan Şahlanış Partisi ile birlikte 124 siyasi parti şu anda faaliyette.

Mevcut siyasi partilerin seçimler yaklaşırken ne tür tavır takınacakları merak ediliyor. 

Bu partilerin olası bir seçimde Cumhur İttifakı'yla mı yoksa Millet İttifakı'yla mı birlikte hareket edecekleri ya da yeni ittifaklar mı kuracakları önümüzdeki süreçte netlik kazanacak. Tam da bu ortamda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti ve Gelecek Partisi liderlerinin akşam yemeğinde bir araya gelmesi gündemin ilk sıralarında yerini aldı. 

Cumhur İttifakı dışındaki siyasi parti liderleri daha önce de defalarca bir araya gelmişti. Ama özellikle son görüşme, Millet İttifakı cephesinin genişleyeceği yorumlarının daha fazla yapılmasına neden oldu.

Peki bu mümkün mü?

CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakına başka siyasi partiler de katılabilir mi?

"Aynı fikri paylaşanların cephesi oluşuyor"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, daha önce olduğu gibi muhalefet partilerin kendi aralarında görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Erdoğan Toprak

Erdoğan Toprak / Fotoğraf: AA

Siyasi partileri "Tek adam yönetiminin yanında yer alanlar ve almayanlar" şeklinde ikiye ayıran Toprak, görüşmelerin gizli saklı olmadan şeffaf bir şekilde devam ettiğini belirtti.

"Tek adam yönetiminin yanında yer alan siyasi partiler belli" diyen CHP'li Toprak, "Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti ‘Tek adam' yönetiminin yanında yer alıyor. Diğer tarafta da buna karşı duran partiler var. Bu partiler her zaman fikir alışverişinde bulunur, bir araya gelebilir. Ki bir araya da geliyorlar. Ama bunun adına ‘ittifak' demek için erken. Çünkü seçim ortamında değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

Seçim zamanı geldiğinde bunun gereğinin yapılacağını ifade eden Toprak, "Aynı fikri paylaşanların cephesi oluşuyor. Muhalefet cephesinde ortak akıl, güçlendirilmiş parlamenter sistem ve demokrasinin oturtulması gibi konular konuşuluyor" dedi.  

"Millet İttifakı'nın masasında Tayyip Bey ve Devlet Beyi de görmek istiyoruz"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu da Toprak gibi muhalefet partilerinin liderlerinin uzun süredir görüştüğü söyledi.

Yavuz Ağıralioğlu

Yavuz Ağıralioğlu / Fotoğraf: AA

Liderlerin güçlendirilmiş parlamento çalışmaları dahil Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı problemlerin çözümüne ilişkin istişarelerde bulunduğuna değinen Ağıralioğlu, "Liderler 6-7 defadır bir araya geliyor. Bu görüşme rutinin dışında bir görüşme değildir" dedi.

Millet İttifakı'nın tüm Türkiye'yi kucaklayacak şekilde genişlemek istediğine vurgu yapan Ağıralioğlu, "İmkan olsa Cumhur İttifakı da gelse. Millet İttifakı'nın masasında Tayyip Bey ve Devlet Beyi de görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ağıralioğlu, devamında şunları söyledi:

"Cumhur İttifakı yoruldu, onları dinlendirmek istiyoruz. Millet İttifakı'nın bundan sonraki hedefi Cumhur İttifakı'nın liderlerini partileriyle birlikte Millet İttifakına katmaktır. Biz 50'ye 1 katmayacağız, 50'ye 50 katıp memleketi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Cumhur İttifakı'nı Millet İttifakı'na katılmaya davet ediyoruz."

"Görüşmeleri Türkiye'nin gidişatı açısından gerekli görüyoruz"

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın da Genel Başkan Temel Karamollaoğlu'nun tedavi sürecinin devam ettiğini, aktif çalışmalara başladıktan sonra görüşmelere kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Birol Aydın

Birol Aydın / Fotoğraf: AA

Aydın, her parti gibi Saadet Partisi'nin de gelecek seçimlerde Türkiye'nin sorunlarını çözmeye aday olduğunu dile getirdi.

Tüm siyasi parti ve ittifakların cephelerini genişletmek istediğine vurgu yapan Aydın, "50+1'i bulmak siyasi partiler için olmazsa olmazdır. Bu çerçevede bir araya gelişleri anormal değil. Türkiye'nin gidişatı açısından normal ve gerekli görüyoruz" dedi.

Aydın, hem Saadet Partisi'nin hem de Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun sürecin önemli aktörleri arasında yer aldığını da söyledi.

"İttifak konusu gündemimizde değil"

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkan Yardımcı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin ise gündemlerinde ittifak görüşmelerinin olmadığını söyledi.

Olası iktidar değişikliğinde ülkenin dağ gibi büyüyen sorunların çözümüne odaklandıklarını ifade eden Şahin, "Bütün ekiplerimiz, politika kurullarımız bu yönde çalışmalarını devam ettiriyor" dedi.

İdris Şahin

İdris Şahin / Fotoğraf: AA

Belli konu başlıklarıyla muhalefet partileriyle zaman zaman yan yana geldiklerini ve değerlendirmeler yaptıkların kaydeden Şahin, "Bu konu başlıklarından biri de güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Sistemde uzlaşıya vardık demek bizim ittifakın içerisinde olacağımız anlamına gelmez. Bu konu bazlı bir birliktelik" diye konuştu.

Şu an itibariyle DEVA Partisi'nin gündeminde ne bir ittifaka katılmak ne de ittifakın genişlemesine dair bir sürecin içerisinde yer almak gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz kendi özgün siyasi kimliğimizi inşa etmenin derdi içerisindeyiz. İttifaklar seçime yönelik birlikteliklerdir. Ayrıca bir seçim tarihi de söz konusu değildir. Dolayısıyla seçim kararı verilmeden şu aşamada ittifakın genişlemesi veya yan yana gelmek gibi bir gündemimiz söz konusu değildir." 

 The Independentturkish

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.