BURSA ARENA / Haber Merkezi
Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere Meclis Genel Kurulu'nda 325 evet, 184 ret oyuyla kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesiyle Ankara, Libya'da Trablus hükümetini savunmak için aktif olarak sahada yer alabilecek. Saadet Partisi'nin son anda karar değiştirerek 'hayır' dediği tezkerede Cumhur İttifakı 15, muhalefet ise 65 fire verdi.
Tezkere 184 'hayır' oyuna karşı AKP ve MHP'nin 325 'evet' oyuyla kabul edildi.
Cumhur İttifakı 15, muhalefet 65 fire verdi
Oylama öncesi TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yaptığı yoklamaya 509 milletvekilinin katıldığı duyuruldu.
339 milletvekili bulunan Cumhur İttifakı'nın 'evet' diyeceğini duyurduğu tezkereye 325 'evet' oyu çıktı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de 'evet' dedi.
Tezkere için yapılan oylamada, Cumhur İttifakı ve BBP, 340 milletvekilinden yalnızca 15 fire vermiş oldu.
Geriye kalan 249 sandalyeyi paylaşan muhalefette ise fire daha fazlaydı.184 'hayır' oyunun çıktığı tezkere oylamasında, muhafelet partilerine mensup 65 milletvekilinin oylamaya katılmadığı ortaya çıktı.
Sabah saatlerinde tezkereyi destekleyeceğini duyuran Saadet Partisi'ne kendi vekili Cihangir İslam'dan muhalefet gelmişti.
Libya'ya asker gönderme konusunun görüşüleceği bugünkü TBMM oturumuna katılmama kararı aldım.
Oturuma girmeyecek ve oy kullanmayacağım.
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Libya'ya asker gönderme konusunun görüşüleceği bugünkü TBMM oturumuna katılmama kararı aldım. Oturuma girmeyecek ve oy kullanmayacağım" değerlendirmesinde bulundu.
Tezkerede ne var?
Tezkere hükümete Libya'ya asker gönderme yetkisi veriyor. TSK unsurlarının Libya’daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi.
Libya'ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı, hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Tezkerenin kullanım amaçları şöyle sıralandı:
-
Milli çıkarlara yönelik her türlü tehdide karşı önlem almak,
-
Libya'daki gayrimeşru grupların Türkiye'nin menfaatlerine yönelik saldırılarını bertaraf etmek,
-
Kitlesel göç gibi risklere karşı önlem almak,
-
Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak.
Oylamadan önce milletvekillerinin yaptığı konuşmalar ise şöyle;
İYİ Parti: Milliyetçiliğin gereği 'hayır' denilmeli
MHP: Kabul oyu vereceğiz
MHP adına Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Erkan Akçay söz aldı.
Ankara'nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı anlaşmalardan övgüyle söz eden Akçay, tezkerenin kabul edilmemesinin, Libya ve Afrika'da Türkiye karşıtı oluşumlara cesaret vereceğini savundu.Akçay, "Tezkerenin kabulü ile Doğu Akdeniz'deki gücümüz artacak, durum üstünlüğü elde edilecek. Stratejik kazanımlar sonuçlar getirecek. Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sebebiyle Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur." dedi.
"Türkiye, Libya'ya savaşa değil barış ve huzurun tesisi ve BM'nin öngörüldüğü üzere UMH'ye destek vermek için gitmektedir." diyen Erkan Ayçay, tezkereye evet oyu vereceklerini söyledi.
HDP: Hayır oyu vereceğiz
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, söz aldı.
Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni İhvancı (Müslüman Kardeşler örgütü) olarak tanımlayan Oruç, Türkiye'nin Suriye'nin İdlib kentindeki gözlem noktalarını da teker teker kaybettiğini söyledi.Suriye'deki operasyonlara atıfta bulunan Oruç, Libya'ya asker gönderilmesi adımını da 'yayılmacılık' ya da 'işgal' olarak nitelendirdi.
Oruç, "Cihatçı savaş turizmini ve askerlerin ve yoksul halk çocuklarının ölüm serüvenlerinin önüne bu Meclis 'hayır' diyerek geçebilir." sözleriyle tamamladı.
CHP: Onaylamamız asla mümkün değil, olumsuz oy vereceğiz
Cumhuriyet Halk Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuşma yaptı.
"Saray'ın siparişi" ve "felaket çağrısı" ifadelerini kullanan Çeviköz, tezkerenin savaş tezkeresi olduğunu söyledi.
Askeri harekatların ulusal çıkarlara göre belirlenmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, söz konusu tezkerenin muğlak, ucu açık, net olmadığını kaydetti.
Tezkerenin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini öne süren Çeviköz, tezkerenin Anayasa'nın 92'inci maddesine de uymadığını söyledi.
Saplantı ile hareket edilmemesi gerektiğini kaydeden Çeviköz, ayrıca Türkiye'nin Libya'ya muharip güç göndermemesi gerektiğini söyledi.
"BM'nin Barış Gücü oluşturulmasına ön ayak olun, BM'yi göreve çağırın." ifadesini kullanan Çeviköz, "Tezkereye olumsuz oy vereceğiz." dedi.
AK Parti: Tezkereye destek vereceğiz
AKP adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz söz aldı.
Libya'daki savaşın şiddetlenmesi halinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki çıkarlarının tehlikeye gireceğini ifade eden Yılmaz, Ankara ve Trablus'un uluslararası hukuktan doğan haklarının bulunduğunu söyledi.
"Libya Türkiye'den askeri destek çağrısında bulunmuştur. Türkiye buna sessiz kalamaz. Vicdana sığmaz." diyen Yılmaz, son gelişmelerin, Libya'ya destek verilmesini gerektirdiğini söyledi.
İsmet Yılmaz, "Libya hükümeti, Türkiye'nin yardımını talep etmektedir. Bu talep Türkiye'ye sorumluluk yüklemektedir. BM Güvenlik Konseyi de bunu ister. Tezkere ülkede ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
İsmet Yılmaz, "tezkereye destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Türkiye İşçi Partisi: Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Mustafa Kemal'i taklit etmeye çalışırken Enver Paşa'ya döneceksiniz." dedi.
Türkiye'nin tarihinin gördüğü en Amerikancı hükümetle karşı karşıya olduğunu savunan Baş, "Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?" sorusunu yöneltti.
Baş, konuşmasını 'hayır' diyerek tamamladı.
Saadet Partisi karar değiştirdi: Destek vermeyeceğiz
Saadet Partisi Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkere konusunda partisinin bilgilendirilmediğini söyledi.
Libya'da yaşanacak olanların vebalinin mevcut hükümetin omuzlarındanda olduğunu belirten Karaduman, "Saadet Partisi adına Libya tezkeresini kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum." açıklamasında bulundu.
Saadet Partisi görüşmelerden önce tezkereye olumlu oy kullanacaklarını açıklamıştı.
Gazeteci İsmail Saymaz, Saadet'in neden son anda karar değiştirdiğini şöyle açıkladı
Saadet Partisi çevresinden öğrendiğim kadarıyla Libya tezkeresi için dün alınan "Evet" kararı, bugün partinin fiili lideri Oğuzhan Asiltürk'tün "Bu vebalin altında kalamayız" diyerek, son dakika müdahalesiyle "Hayır"a dönmüş.
Meclis'te görüşmeler sürerken Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesaplarından tezkereye karşı paylaşımlarda bulundu.
Türkiye'nin, Libya'da taraflar arasında arabuluculuk yapması doğrudur ama asker göndererek iç savaşın içinde taraf olması yanlıştır.
Kılıçdaroğlu: Mehmetçiğimizi, Libya Çöllerinden uzak tutun!
Kemal Kılıçdaroğlu✔@kilicdarogluk
Mehmetçiğimizi, Libya Çöllerinden uzak tutun!
(Kaynak: Onedio)