Polis kontrol noktalarının Google haritaları üzerinden gösterilmesi tepkilere neden oldu. Kimileri bu uygulamanın yerinde olduğunu savunurken, kimileri de güvenlik endişesine dikkat çekti. Suç işlemiş ya da kötü niyetli kişiler, polis kontrol noktalarını önceden görerek kaçış güzergahı oluşturabiliyor. Uzmanlara göre, bu durum kamu güvenliğini tehlikeye atabilir ve polis operasyonlarının etkinliğini azaltabilir.
Google haritalar, eskiden sürücülere hız radarlarının yerini gösteriyordu ve gelen tepkiler üzerine bu uygulama son buldu. Bunun yerine polis noktaları gösterilmeye başlandı. İnşaat, kaza, şerit kapatmanın dışında polis kontrol noktalarının görülmesi suçluların bu yollardan kaçarak kendilerine farklı güzergahlar oluşturmalarına neden olabiliyor. Konu ile ilgili konuşan Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu durumun ciddi bir güvenlik açığı oluşturabileceğini belirterek, "Bu tür bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, kontrol noktalarının amacını etkisiz hale getirebilir ve kamu güvenliğini tehlikeye atabilir. Polis kontrol noktaları, genel olarak suç önleme, trafik düzenlemesi ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla kurulur. Ancak, bu noktaların konumlarının herkes tarafından kolayca erişilebilir olması, suçluların rotalarını bu bilgilere göre planlamasına ve kaçış stratejileri geliştirmesine olanak sağlayabilir" dedi.
Yetkili kurumların konum verilerinin sınırlandırılması ve yalnızca yetkilendirilmiş kişiler tarafından erişilebilir olmasının sağlanması önerisinde bulunan Kırık, halkın bilinçlendirilmesinin de önemine dikkat çekti.
ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun harita hizmeti sağlayan platformlarla doğrudan iletişime geçerek, polis kontrol noktaları gibi hassas verilerin gizlenmesini talep edebileceğini anlatan Kırık, "Bu talep, kamu güvenliğinin korunması gerekçesiyle yapılabilir ve platformların Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürme yükümlülükleri doğrultusunda bu isteğe olumlu yanıt vermeleri beklenir. BTK, bu tür hassas bilgilerin açıkça paylaşılmasını önlemek için platformlara ek düzenleyici kurallar getirebilir, dijital platformlara yönelik yaptırım gücünü kullanabilir. Eğer Google gibi platformlar bu talepleri yerine getirmezse, BTK, bu hizmetlere erişim kısıtlaması getirme veya para cezası uygulama gibi yaptırımları devreye sokabilir. Bu tür yaptırımlar, platformların daha duyarlı davranmasını sağlayabilir" ifadelerini kullandı.
KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERE DİKKAT
TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, Google Haritalar'ın kullanıcı deneyimini artırmak ve sürücüleri olası trafik yoğunluklarından haberdar etmek amacıyla topladığı verileri kullandığını kaydetti. Baki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Polis kontrol noktaları, genellikle trafik düzenlemeleri, alkol kontrolü ve güvenlik önlemleri kapsamında oluşturuluyor. Kullanıcılar, bu bilgileri uygulamaya bildirerek diğer sürücülere yol üzerindeki durumu bildirmeyi amaçlıyor. Google, bu verileri anonimleştirerek ve genelleştirerek haritalar üzerinde paylaşıyor. Ancak, bu bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından nasıl kullanılabileceği konusunda yeterince şeffaf bir değerlendirme yapılmamış olabilir."
Baki, bu durumu önlemek için şu tavsiyelerde bulundu: "Veri gizliliği politikalarının yeniden değerlendirilmesi, kamu ve özel sektör işbirliği eğitim ve farkındalık yapay zeka ve filtreleme teknolojileri."
ETKİNLİĞİ AZALTIR
Baki; ayrıca şunları söyledi: "Örneğin, kaçakçılık veya yasa dışı faaliyetlerle uğraşan gruplar, bu bilgileri polis noktalarından kaçınmak için kullanabilir. Ayrıca, terörist gruplar veya organize suç örgütleri bu bilgileri operasyon planlamak için kullanabilir. Bu da kamu güvenliğini tehlikeye atabilir ve polis operasyonlarının etkinliğini azaltabilir."
YOK SAYILIYOR
Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe ise trafikte insanların saygı çerçevesini unutup kuralları yok saydıklarını belirterek, öncelik sıralamasını bilmeden araç kullandıklarını ifade etti. İntepe, "Avrupa’nın hiçbir yerinde bu kadar sık trafik polisi göremezsiniz ancak sürekli siren ve lamba açmaları da doğru değil" dedi.