BURSA ARENA / Haber Merkezi
Mersin'de yerel bir gazete "milyarlık yolsuzluk" manşeti nedeniyle CHP'li gençlerce basıldı. Gazetenin sahibi Aslan, "Milyarlık vurguna ilişkin kanıtlar var" diyor. Belediye ise haberde geçen konuların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığı iddiaları bir süredir gündemde.
Bu iddiaları manşetine taşıyan yayın organı ise "Haberci" isimli yerel bir gazete.
Gazetenin haber müdürü Hediye Eroğlu imzasıyla 13 Şubat Pazar günü yayımlanan "Milyarlık vurguna göz mü yumuluyor?" başlıklı haberde, belediyenin "entegre atık ihalesinde" gerekli şartları yerine getirmediği, kanun gereği fesih olması gereken ihalenin hâlâ sürmesi nedeniyle "milyarlık yolsuzluk" yapıldığı öne sürüldü.
Haberde belediyenin 2014'te hayata geçirdiği entegre atıkların bertaraf edilmesi, bu atıklardan enerji üretimi ve vahşi çöp depolama sisteminin sona erdirilmesine yönelik projeye ilişkin bir takım iddialar olduğu da belirtildi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ihale sürecini tamamlamasıyla Ekim 2014'te "Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Sahası Yapımı ve İşletmesi" işi kapsamında Eman Elektrik Enerji Ltd Şti ile sözleşme imzaladığı, bu dönemde ihaleden yaklaşık 3 ay önce kurulduğu iddia edilen şirketin (Eman) siyasi bağlantılarını kullanarak ihaleyi aldığı da öne sürüldü.
İddia: Gecikmeye rağmen sonlandırılmayan ihale nedeniyle 200 milyon TL'lik kamu zararı oluştu
Eski Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde yapılan ihaleyle ilgili gerek o süreçte gerek ise sonrasında Vahap Seçer'in başkanlığa geldiği dönemde de değişen bir şeyin olmadığı ifade edildi.
İhale gereği verilen yasal sürede istenilen işleri tamamlayamayan firmanın zaman içinde pek çok kez el değiştirdiği, gecikmeye rağmen sonlandırılmayan ihale nedeniyle de 200 milyon TL'lik kamu zararı oluştuğu vurgulandı.
İddia: Tamamlanan işler istenilenin 3'te biri dahi etmiyor
İhale sözleşmesi kapsamında yüklenici firma olarak çöp gazından enerji üretim tesisleri yapılmasının istenildiği, firmanın Akdeniz, Tarsus ve Silifke ilçelerinde bu tesisleri hayata geçirdiği, yine aynı firmadan ihale kapsamında "çöp suyu artıma tesisleri" yapılması istenildiği, Mersin merkezdeki bu tesisin sağlıklı çalıştırılmadığı iddiası da gündeme getirildi.
15 adet vahşi depolama alanı rehabilitasyon işinin yapılmadığı, 5 adet aktarma istasyonundan da sadece 2'sinin yapıldığı öne sürüldü.
İddia: ihale süresi yaklaşık 5 yıl aşıldı
Haberde, bahsi geçen tüm tesislerin projelendirilmesi, ÇED ve ruhsatlar dahil her türlü iznin alınması için ihalede 24 aylık süre tanınmasına rağmen aradan geçen 8 yılda tamamlanan işlerin oranının 3'te birine dahi ulaşamadığı da ifade edildi.
Hem hak ediş alıp hem de para mı kazandı?
İhaleye ilişkin tüm eksikliklerin tespit edilip tutanak tutulmasına rağmen soru işaretlerinin bulunduğu, 2019'dan itibaren 3'üncü kez tespit komisyonunun çalıştırılmadığı, 24 ayda tamamlanamayan işler nedeniyle cezai işlemin başlatıldığı belirtilen haberde, ceza miktarının da idarece tahsil edilmediği savunuldu.
Firmanın 8 yıldır hak ediş alıp mevcut tesisleri de işleterek "milyarlık vurgun" yaptığı savunuldu.
"CHP Mersin Gençlik Kolları gazete binasını kullanılamaz hale getirdi"
Pazar günü gazetenin internet sitesinde, pazartesi ise basılı şekilde yer alan haber sonrası olaylar çıktı.
Söz konusu ihaleye ilişkin büyükşehir belediyesindeki yolsuzluk iddiasını manşete taşıyan Mersin Haberci gazetesinin binasına CHP Gençlik Kolları üyeleri tarafından yem, yumurta, boya ve kalem atıldı.
Saldırıyı gerçekleştirenler arasında CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Alkım Sümer ile Genel Başkan Yardımcısı İzzet Kırılmaz da yer aldı.
Haberci Gazetesi, ındependentturkish