Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot’un genel müdürü Sergey Aleksandrovsky, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana şirketin sahip olduğu 13 yolcu uçağının yaptırımlar nedeniyle yurt dışında tutuklandığını bildirdi.
RBK Haber’e konuşan Aleksandrovsky, şu anda Aeroflot’a ait filoda toplam 357 yolcu uçağı bulunduğunu kaydederken, “Bu filomuza ait 13 yabancı menşeli yolcu uçağımız, Batı yaptırımları nedeniyle yurt dışında planlı bakım veya uçuşlar sırasında el konularak tutuklandı” diye konuştu.
GazetemRu’da yer alan habere göre, Aleksandrovsky, çifte tescil belgesine sahip olmayan ve bu sayede uçmasına izin verilen yolcu uçağı sayısının 89 olduğunu belirtti. Şirketin bu sayıyı artırmak için çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Aleksandrovsky, ancak kayıt ile uluslararası uçuş sayılarının artırılabilmesi olasılığı arasında doğrudan bir ilişki olmadığının da altını çizdi.
Yakın zamanda Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Pegas Tour, Türk makamlarının 1 Kasım’dan itibaren çift tescilli yolcu uçaklarının Türkiye’nin hava sahasından uçuşlarını yasakladığını aktarmıştı.
Rusya’da faaliyet gösteren havayolu şirketi Nordwinds’in CEO’su Anna Podgornaya da Türkiye’nin çift tescilli yolcu uçaklarına hava sahasında uçuş izni vermediğini doğrularken, “Türkiye çevresinde uçma ihtiyacı nedeniyle, örneğin Mısır’a uçuşların süresi 20-30 dakika arttı” diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri operasyonu sonrasında ABD ve AB'nin ambargosuna maruz kalan Rus havacılık sektörü zor günler yaşıyor. Rus hava yolu şirketlerinin elindeki mevcut uçaklarla yurt dışına uçuş yapılamıyor, üretici firmalardan direkt yedek parça ve teknik servis hizmeti alınamıyor, Rus uçakları AB hava sahasını kullanamıyor.
Rusya'nın milli hava yolu Aeroflot'un CEO'su Sergei Alexandrovsky, hükümete bir çağrı yaparak yabancı hava yolu şirketleri karşısında Rus hava yolu şirketlerinin çıkarlarını dengeleme çağrısında bulundu.
Yabancı hava yolu şirketlerinin Rusya'da çok fazla avantaja ve fırsata sahip olduğunu kaydeden Sergei Alexandrovsky, özellikle THY ve Emirates gibi rakiplerin bu durumdan fayda sağladığına dikkat çekti. Alexandrovsky, "Rusya havacılık sektörünü korumak için belli bir dereceye kadar devlet korumacılığı yapılmalı." çağrısında bulundu.
Bir iddia:
Türkiye bir çok yerde Ruslara oturma iznini kaldırdı.
Rusya-Ukrayna savaşı başladıktan sonra çok sayıda Rusya ve Ukrayna vatandaşı, başta kıyı bölgeleri olmak üzere, Türkiye'ye akın etmiş, bu dönemde turizm şehirlerinde ev fiyatları ve kiralar rekor seviyelere ulaşmıştı.
Rusların kullandığı sosyal medya platformlarında Türkiye'deki bazı turizm şehirlerinde Ruslara oturum izni verilmediği yönünde şikayetler geldiği belirtiliyor.
Rus turizm medyasında yer alan haberlere göre Ruslar Fethiye, İzmir, Kaş ve Kemer'de oturum alma konusunda sıkıntılar yaşarken, Antalya ve Alanya'da olağan dışı bir durum gözlemlenmedi.
İzmir'de dün oturum izni için başvuran tüm Ruslara ret yanıtı verildiği ileri sürüldü. Oturum başvurusu reddedilenlere "ülkede kalma ihtiyacı olup olmadığı teyit edilemedi" cevabının verildiği, başvuru sahibine ait evrakların kontrol dahi edilmediği iddia edildi. Bugün ise diğer şehirlerden de benzer yanıtların gelmeye başladığı ifade edildi.
Rusların yaptığı oturum izinlerine verilen kitlesel ret yanıtlarının başvuru şartlarının bir yıl içinde üçüncü kez sıkılaştırılmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Buna göre, uzaktan çalışan Ruslar bundan böyle aylık kazançlarını gösteren iş veren onaylı belgeyi ibraz etmek zorundalar. Türkiye'nin artık 'düzenli para transferi'ni maddi gelir olarak görmediği bu nedenle emeklilerin de gelirlerini doğrulamak zorunda olacağı kaydedildi.
Ayrıca Türkiye, toplam nüfus içindeki yabancı oranının yüzde 20'ye ulaştığı yerleri sürekli güncelliyor bu bölgelere dönük yeni oturum izni vermiyor. Antalya'nın Ruslar arasında popüler olan Liman, Hurma ve Sarısu mahalleleri de bunlar arasında. İstanbul, Ankara ve Mersin'de de buna benzer çok sayıda mahalle var.