Suriye hükümetinin 6 Şubat’ta meydana gelen ve binlerce can alan depremlerin ardından yardımların ulaştırılmasının sürmesi için, Türkiye ile muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı bölgesi arasındaki iki sınır kapısının 3 ay daha açık kalmasını kabul ettiği bildirildi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran depremlerden bir hafta sonra İdlib vilayetine yardım akışını sağlamak için Babülselam (Öncüpınar) ve El Rai (Çobanbey) sınır kapılarını üç aylığına açmayı kabul etmişti.
Birleşmiş Milletler'e göre deprem 6 binden fazlası Suriye'de olmak üzere 50 binden fazla can aldı. Deprem yüzünden yüz binlerce kişi de göç etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Eri Kaneko, BM'nin talebi ve ardından yapılan görüşmeler sonucu kararın geldiğini söyledi.
Kaneko, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat'ın BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'e, Birleşmiş Milletler’in iki sınır geçiş noktasını üç ay daha kullanmaya devam etmesine izin verme kararını ilettiğini söyledi.
Suriye'nin BM Büyükelçisi Bessam Sabbağ da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'nin "istikrarı arttırma ve tüm Suriyeliler’in yaşam ve insani koşullarını iyileştirme" kararlılığına dayanarak sürenin üç ay daha uzatıldığını duyurdu.
Sabbağ, bu adımın tüm Suriye'de ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmayı amaçladığını da kaydetti.
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin nüfusu 4 milyona yakın. Bu nüfusun çoğu, 12 yıldır süren ve yaklaşık 500 bin insanın ölümüne neden olan iç savaş sırasında daha önce yerlerinden edilmiş olan Suriyeliler.
BM'nin Suriye krizinden sorumlu Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, bu ay başında İdlib'e yaptığı bir ziyaret sırasında, depremden bu yana Türkiye'den yaklaşık 2 bin kamyonun sınırı geçtiğini ve barınak, gıda, tıbbi malzeme gibi yardımlar sağladığını söylemişti.
Carden depremde yaklaşık 855 bin kişinin evinin ya hasar gördüğünü ya da yerle bir olduğunu belirtmişti.
BM Güvenlik Konseyi 2014 yılında Suriye'nin kuzeybatısına yardım ulaştırılması için ikisi Türkiye'den, biri Ürdün'den ve biri de Irak'tan olmak üzere dört sınır kapısının kullanılmasına onay vermişti.
2020 Ocak ayında Suriye'nin yakın müttefiki ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya veto tehdidini kullanarak yardımların iletilebildiği sınır kapısı sayısını ikiye indirdi.
Temmuz ayında ise Çin ve Rusya veto yetkilerini kullanarak bu sayıyı tek bir sınır kapısına indirmişti.
ŞARKU'L AVSAT Ortadoğu Haber Ajansı