NATO Genel Sekreteri Rutte: Ukrayna "bir gün" NATO üyesi olacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın içerisinde Ukrayna'nın NATO üyeliğinin de belirtildiği Zafer Planı'nın detaylarını açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın NATO'nun 33. veya 34. üyesi olacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 17 Ekim 2024 tarihinde Brüksel'de düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde bir konuşma gerçekleştirdi. Genel Sekreter Rutte, konuşmasında "Ukrayna'nın bir gün NATO'nun 33'üncü veya 34'üncü üyesi olacağını" ifade etti.

AÇIKLAMA, ZAFER PLANI'NIN ARDINDAN GELDİ

Rutte, açıklamasında “Şu anda Ukrayna 33. üye olacak gibi görünüyor. Ama belki bir başkası onların önüne geçebilir. Ama Ukrayna gelecekte NATO üyesi olacak. Vaşington'da buna karar verdik. Dolayısıyla şimdi soru kronolojiyle ilgili. Dolayısıyla 'Ne zaman?' diye spesifik bir soru varsa, şu anda buna cevap veremem. Ancak bir gün gerçekten NATO üyesi olabilmeleri için tüm bu alanlar üzerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Rutte'nin açıklamasının Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın 16 Ekim 2024 tarihinde Zafer Planı'nın detaylarını açıklamasının ardından gelmesi ise dikkat çekti. 

UKRAYNA'NIN ZAFER PLANI'NDA NATO VAR!

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 16 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Genel Kuruluna Zafer Planı’nı sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı’nında ilk maddenin jeopolitik konusunu kapsadığını belirtmişti. Bu maddenin Ukrayna’nın NATO’ya davetini kapsadığını kaydeden Zelenskıy, bunun ortak devletlerin kararlılığının kanıtı olacağını ve müttefiklerin Ukrayna'yı güvenlik mimarisinde nasıl gördüklerini göstereceğini ifade etmişti. Zelenskıy, “Şu an yapılan üyelik daveti müttefiklerin kararlılığından başka bir şey gerektirmiyor.” demişti.

Cumhurbaşkanı, "Artık Ukrayna'yı NATO'ya davet etme gerçeği barış için gerçekten temel hâle gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunu anlıyoruz. Putin'in jeopolitik hesaplarının boşa gittiğini görmesi gerekiyor. Ruslar da çarlarının jeopolitik olarak dünyaya karşı kaybettiğini görmeli." şeklinde konuşmuştu.

QHA

Anahtar Kelimeler:
NatoRutteUkrayna
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.