Asya'da Çin'e karşı “NATO” benzeri ittifak çağrısı

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, Çin'in ekonomik baskılarına karşı 'NATO benzeri' bir ticaret ve savunma ittifakının gerekliliğini vurguladı.

ABD’nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, Çin’in ekonomik baskılarına karşı “NATO benzeri” bir ticaret ve savunma ittifakı kurulması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi Emanuel, basın servisi The Wall Street Journal’da (WSJ) geçen hafta yayımlanan makalesinde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Hint-Pasifik bölgesindeki çok taraflı güvenlik ortaklıklarını güçlendirmeye yönelik etkili yaklaşımına dikkat çekti. Ayrıca, ekonomik önlemlerle Çin’in baskılarına karşı ortak bir duruş sergilenebileceğini belirtti.

JAPONYA’DAN STRATEJİK ADIM: ASYA NATO’SU!

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru da Asya’da bir NATO benzeri ittifak kurulması çağrısında bulundu. Başbakan İşiba, Çin, Rusya ve Kuzey Kore’den gelen güvenlik tehditlerine karşı koymak için ABD-Japonya ittifakının merkezinde yer aldığı bir “Asya NATO’su” oluşturulmasını önerdi.

ÇİN’İN EKONOMİK BASKISI ALTINDA BİRLEŞME ZAMANI

İşiba, bu ittifakın güçlendirilmesi için Avustralya, Kanada, Filipinler, Hindistan, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Güney Kore ile iş birliğinin artırılmasını gerektiğini belirtti. Emanuel, bu yeni ittifakın etkili olabilmesi için NATO'nun kolektif savunma maddesine benzer bir yapının gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle, Avustralya’nın Çin’in yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kaldığı dönemde müttefiklerinin yardımıyla ekonomik bağımlılığını azalttığını hatırlatarak, dayanışmanın önemini vurguladı.

Çin’e karşı güçlü bir duruş sergilemek için bu tür ittifakların kurulması, bölgedeki güvenlik dinamiklerini değiştirebilir.

QHA

Anahtar Kelimeler:
AsyaÇinNatoTokyo
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.