BURSA ARENA / Haber Merkezi
Japonya, Çin’in askeri yayılmacılık faaliyetlerinden duyduğu endişeyi gündeme getirdi. Japonya Dışişleri Bakanlığının 2021 raporunda, Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’ndeki askeri yayılmacılık faaliyetlerine yönelik endişelere yer verildi. Ayrıca, Doğu Türkistan ve Hong Kong’daki insan hakları ihlallerinin de kayda geçtiği belirtildi.
Japonya, Çin’in askeri yayılmacılık faaliyetlerini değerlendirerek ikili ilişkileri ele aldı. Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “2021 Diplomatik Bluebook” yıllık raporunda, Çin’in Asya bölgesindeki statükoyu değiştirmek amacıyla şeffaf olmayan ve tek taraflı askeri faaliyetler yürüttüğüne dikkat çekildi. Çin’in bu askeri faaliyetlerinin “hem bölge hem de uluslararası toplumda güçlü endişeler oluşturduğuna” yer verilen raporda, Çin’e karşı kurulduğu bilinen 4’lü “Quad” ittifakının önemine değinildi. Ayrıca söz konusu raporda, ABD, Avustralya ve Hindistan ile yürütülen ittifakın, “Seyrüsefer serbestiyeti ve hukukun üstünlüğünü temel alan” vizyonunun uluslararası toplumca desteklendiği belirtildi.
DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ DE KAYDA GEÇTİ
Doğu Türkistan ve Hong Kong’daki insan hakları ihlallerinin kayda geçtiği raporda, komşu Çin ile yürütülen karşılıklı bağlar için “önemli ikili ilişkilerden biri” nitelendirmesi de yapıldı. Diğer taraftan raporda eleştirilen hususlardan bir diğeri de Çin’de 1 Şubat 2021’de yürürlüğe giren ve kendi sahil güvenliğine, söz konusu sularda kurallara uymayan yabancı gemilere karşı silah kullanma yetkisi veren yasa oldu.
“ABD İLE İTTİFAK DAHA ÖNEMLİ”
Raporda, ABD ile mevcut güvenlik ittifakı için “Japonya’nın diplomatik ve güvenlik politikalarının köşe taşı” değerlendirmesi yapılırken, ittifakın “şimdiye kadarkinden daha önemli” olduğu belirtildi.
QHA