BURSA ARENA / Haber Merkezi
Nilüfer Belediyesi bitkisel ve yemek atıklarını organik gübreye dönüştürecek olan Kompost Ünitesi’ni hayata geçirerek Bursa’da belediye olarak bir ilki gerçekleştirdi. BEBKA desteğiyle hayata geçirilen “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” Projesiyle, ayda ortalama 800 kilo organik gübre elde edilmesi planlanıyor.
Nilüfer Belediyesi, katı atıkların dönüştürülmesiyle hem çevre sağlığına, hem de ekonomiye katkı sağlayacak Kompost Ünitesi’ni hayata geçirdi.
BEBKA’nın 2018 Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu tarafından hazırlanan “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” Projesi ile hibe kazanan Nilüfer Belediyesi, bu proje kapsamında Ürünlü Mahallesi’nde bulunan Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda Kompost Ünitesi’ni kurdu.
Bursa’da bir ilk olan Kompost Ünitesi’nin açılışı törenle yapıldı. Kent Bostanlarında yetiştirilen biberlerin ipe dizilmesiyle oluşturulan açılış kurdelası ve saman balyalarının üzerine yine orada yetiştirilen mısır, kabak gibi sebzelerin yerleştirilmesiyle oluşturulan kürsü, açılış töreninin en renkli görüntülerini oluşturdu.
Açılışa, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, BESOB Başkanı Arif Tak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Ürünlü Mahalle Muhtarı Kadir Beki ve Ürünlü halkı ile vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, otel-restoran gibi işletmelerde ortaya çıkan yiyecek atıklarının, semt pazarlarında ortaya çıkan meyve ve sebze atıklarının Kompost Ünitesi ile işlemden geçirerek organik gübreye dönüştürüleceğini belirtti.
“Çevreye ve ekonomiye büyük katkı”
Toplam bütçesi 263 bin lira olan projenin maliyetinin yüzde 75’inin BEBKA tarafından karşılandığını açıklayan Başkan Erdem, projenin çevreye ve ekonomiye çok yönlü faydaları olduğunu belirtti. Erdem, “Katı atıkların kaynağında toplanmasıyla hem israf önlenecek, hem de doğaya ve ekonomiye katkı sağlanacak” diye konuştu.
Bundan sonra Nilüfer’in pazaryerlerinden toplanan sebze-meyve artıklarını, Kompost Ünitesi’nde işlemden geçirerek organik gübreye dönüştüreceklerini söyleyen Başkan Erdem, elde edilen gübrenin de hem Kent Bostanları’nda kullanacağını hem de Nilüfer kırsalındaki çiftçilere dağıtılacağını belirtti.
Turgay Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böylece toprağın biyolojik özellikleri bozulmadan daha sağlıklı ürünler yetiştirilecek ve Nilüfer’de tarımsal üretime, çevre sağlığına ve ekonomiye katkı sağlanacaktır. Biliyorsunuz biz, Avrupa Başkanlar Sözleşmesi doğrultusunda 2020 yılına kadar Nilüfer’de karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltacağını taahhüt eden bir sözleşmeye imza attık. Bu projeyle pazar ve yemek atıklarının katı atık depolama sahasında ürettiği metan gazı oranı önemli ölçüde düşeceği için, bu uygulamanın uzun vadede Nilüfer’in karbon ayak izinin küçültülmesine de katkısı olacaktır. İşin bu yönünü çok önemsiyoruz ve bu nedenle de sistemin Nilüfer’de yaygınlaşmasını istiyoruz. Nilüfer’deki büyük siteler, büyük oteller, büyük AVM’ler ve restoran zincirleri bizi örnek alıp bu sistemi kursalar ve hem yiyecek atıklarını değerlendirip israfı önleseler, hem de üretilen organik tarımı kendi peyzaj düzenlemelerinde kullansalar çevre sağlığına büyük katkıları olur diye düşünüyorum.”
Bu çalışmanın iklim değişikliğiyle mücadele etme yönünde bir sosyal sorumluluk olarak görülmesi gerektiğini de belirten Erdem, “Karbon salınımının azaltılması ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakılması hepimizin bu konuda duyarlı davranmasına bağlı” diye konuştu.
Kompost Ünitesinde haftada ortalama