Tarımda Sürdürülebilir Sulama İçin Yağmur Hasadı Şart!

Su, tarımsal üretim için gerekli olan en önemli girdilerden biridir. Çünkü suyun büyük bir bölümü yani yüzde 77'si tarımsal üretimde kullanılıyor.

Tarımda sudan ve su maliyetlerinden tasarruf etmek, verimi artırmak, kuraklığı önlemek, yeraltı suyu seviyesini iyileştirmekve ekolojik ayak izinizi azaltmak istiyorsanız, yağmur hasadı size yardımcı olabilir.

“Dünya’nın birçok bölgesinde tarımsal sulamada yağmur hasadı yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem ile yağmur suları değerlendirilerek, su israfının önüne geçiliyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, tarımsal sulamada yağmur hasadının önemine dikkat çekti.

Tarımın temiz su tüketimindeki payı yüzde 77

İklim değişikliğine bağlı olarak gelişen aşırı hava olayları, su kıtlığının şiddetlenmesine neden oluyor. Ancak iklim değişikliğinin yarattığı kuraklık tehlikesine rağmen su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemler hala çok yetersiz. Çünkü suyun büyük bir bölümü yani yüzde 77'si tarımsal üretimde kullanılıyor.

Sulu tarım, dünyada ki toplam ekili arazinin yüzde 20'sini temsil ediyor ve dünya çapında üretilen toplam gıdanın yüzde 40'ına katkıda bulunuyor. Günümüzde sulu tarım, iklim krizine paralel olarak gelişen kuraklık nedeniyle su kaynaklarını tehdit ediyor.

Suyu yüzde 50 daha verimli yönetmek mümkün

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) verilerine göre Türkiye‘nin kullanılabilir su varlığı 112 milyar metreküp. Ülkemizin kullanılan su miktarı ise yılda 57 milyar metreküp; bunun 44 milyar metreküpü tarımda kullanılıyor. Ancak su kaynaklarını daha doğru kullanarak ve yağmur suyunu depolayarak, tarımsal sulamada kullanılan suyu yüzde 50 daha verimli yönetmek mümkün.

“Dünya’nın birçok bölgesinde tarımsal sulamada yağmur suyu hasadı yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem ile yağmur suları değerlendirilerek, su israfının önüne geçiliyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, tarımsal sulamada yağmur hasadının önemine dikkat çekti:

“Ekilebilir arazide veya yakınlarında yağmur suyu hasadı önlemleri almak; kuraklığı azaltmak, sudan tasarruf sağlamak ve yeraltı suyu seviyesini iyileştirmek için pratik bir çözüm. Bu nedenle doğru depolama çözümleri ile her damlayı değerlendirmek gerekiyor. Örneğin yağmur hasadı ile 160 m³ hacme sahip olan bir deponun yılda 5 defa dolması, yaklaşık 500 tonluk su tasarrufu sağlıyor.

Hava şartlarının elverişli olduğu alanlarda kurulacak su depolama sistemleri ile yağmur hasadı yapmak ve böylece sulu tarımı desteklemek, ekolojik ayak izimizi azaltmak için de büyük önem taşıyor dedi.

Yağmur hasadı çalışmalarına pratik ve güvenilir yaklaşım

Osman Yağız, konuşmasında yağmur hasadı çalışmalarında kullanılan depolama sistemlerinin özellikleri ve avantajları konusunda da önemli bilgiler paylaştı:

Ekomaxi olarak, geleceğin mühendislik malzemesi olarak tanımlanan SMC yani cam elyaf takviyeli güçlendirilmiş kompozitten ürettiğimiz Ekomaxi GRP modüler su depoları ile tarımda yağmur hasadı çalışmalarına pratik ve güvenilir çözümler sunuyoruz.

UV ışınlarını geçirmeyen GRP depo panelleri, su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. +5 0C ila +50 0C sıcaklık aralığında depolanan suyun kalitesinde ve sertlik derecesinde hiçbir değişiklik veya bozulma olmuyor. Bu nedenle GRP modüler su depolama sistemlerimiz ile tarım arazilerinin yağmur hasadı ile toplanan suyunu güvenle depoluyoruz.

Mukavemeti ve oldukça yüksek olan yalıtım katsayısı ile aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenmeyen GRP modüler su depoları, kurulum yapılacak alana göre istenilen kapasite ve ölçülerde üretiliyor. Yüksek sızdırmazlık değerlerine sahip olan GRP depolar, istenildiğinde demonte edilerek, kolaylıkla başka bir yere de taşınabiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.